Bioblitz Metropolità

Què és?

La 6a edició del Bioblitz Metropolità se celebrarà el cap de setmana del 30 de setembre a l'1 d'octubre de 2023. Com en les darreres edicions, es combinarà la participació a les xarxes socials amb les activitats presencials. 

Es convida la ciutadania a assistir a les propostes que tindran lloc a les Jugatecambientals dels parcs i platges metropolitans, totes relacionades amb l'elaboració d'uns cens d'éssers vius. Paral·lelament també s'anima a penjar fotografies a les xarxes socials de les diferents espècies de flora i fauna que s'observin. 

Un bioblitz és una activitat de ciència ciutadana que té l'objectiu principal de fer un recompte d'espècies i obtenir una fotografia de la biodiversitat al territori. Es pretén que el públic pari atenció en la biodiversitat d'aquests espais i en la seva importància per al funcionament correcte dels ecosistemes, cosa imprescindible per al control dels organismes patògens, com és el cas del coronavirus que va causar la pandèmia mundial. 


Subir
Com participar-hi?
  1. Pots participar a les activitats dirigides a les Jugatecambientals dels parcs i platges metropolitans. 
  2. A través de les xarxes socials pots publicar fotografies de detall, amb resolució, en color i sense filtres de la fauna i flora observada als parcs i a les platges. Poden ser tota mena d'organismes: ocells, insectes (com ara papallones, escarabats, abelles o vespes), aràcnids, rèptils, amfibis, peixos, arbres, flors, etc. Per poder identificar l'espècie és important que es mostrin totes les parts del cos de l'ésser viu. En cas que es tracti d'una planta, cal que es vegi el detall de la tija o el tronc, fulla, flor o fruit si en té.
  3. Publica la fotografia al teu perfil de Twitter o Instagram (tria només una de les dues xarxes socials per no repetir observacions), etiqueta en la publicació el perfil @ParcsplatgesAMB o @parcsplatgesamb i fes servir l'etiqueta #BioblitzMetropolità23. Si coneixes l'espècie, afegeix-hi el nom vulgar o científic i, si no, pregunta'ns de quina espècie es tracta. Intentarem contestar totes les vostres consultes amb la col·laboració de científics experts. És molt important que indiquis en quin parc o platja l'has observat. En cas que el vostre perfil sigui privat, cal que envieu un missatge amb una captura de pantalla de la publicació.
  4. Les publicacions de les fotografies es poden fer al llarg de tot el cap de setmana del 30 de setembre i 1 d'octubre.
  5. S'elaborarà un cens de biodiversitat dels parcs i les platges metropolitans amb el recompte de totes les espècies que s'hagin observat.

Subir
Horari

Totes les activitats tindran lloc diumenge 1 d'octubre, excepte les de les Jugatecambientals del parc del Mil·lenari, del parc de Can Buxeres, del parc de les Planes, del parc de la Costeta, dels Jardins de la Font del Rector i de la platja del Somorrostro, que es faran el dissabte 30 de setembre. L'horari és d'11.30 h a 13.30 h, excepte al parc de la Molinada, el parc del Riu i el parc Nou, que serà de 12 a 14 h.


Subir
Resultats

Totes les dades obtingudes durant aquesta jornada es bolcaran a les plataformes Ornitho i/o Ocells del Jardí de l'Institut Català d'Ornitologia (ICO), i també quedaran recollides al Visor de fauna metropolità.

Els resultats obtinguts també s'utilitzaran per a la gestió integral dels espais públics metropolitans, ja que serveixen com a indicadors per planificar diferents accions, com el manteniment dels prats florits, la instal·lació de caixes niu o l'evolució dels sistemes dunars.

En el cas de les Jugatecambientals de platges, les dades obtingudes formaran part també del nou projecte BioPlatgesMet

El Bioblitz Metropolità forma part del Pla de millora de la biodiversitat de l'AMB: un projecte que recopila un total de 48 actuacions als parcs i a les platges de la metròpolis.


Subir
Edicions
Edicions Participants Observacions Total animals i plantes N. espècies flora N. espècies fauna Recompte espècies protegides N. espècies flora protegides  N. espècies fauna protegides
2018 1200 1000 188 54 134 41 0 41
2019 1400 1300 185 68 116 39 0 39
2020 - 568 221 75 146 47 0 47
2021 604 570 202 55 146 35 0 35
2022 400 650 283 149 134 34 0 34
  • Any 2022

    Prop de 400 persones van participar en les diferents propostes de la 5a edició del Bioblitz, amb activitats tan diverses com observacions d'ocells i papallones, revisió de caixes niu o construcció de menjadores d'ocells.

    En total es van comptabilitzar uns 1.855 organismes, que pertanyen a 283 espècies diferents: 134 de fauna i 149 de flora. Aquest recompte inclou més de 650 observacions realitzades a les activitats de les 42 Jugatecambientals dels parcs i platges metropolitans gestionades per l'AMB.

    En aquesta edició s'han pogut identificar 80 espècies i fer 150 observacions més que l'any passat.

    Aquestes dades formaran part del visor de fauna de l'AMB, una eina digital on qualsevol persona pot consultar i enregistrar totes les observacions de fauna que faci als parcs i platges metropolitans recollides a les aplicacions Ornitho i Ocells del Jardí. 

  • Any 2021

    A la 4a edició del Bioblitz es van realitzar més de 500 observacions. En total es van comptabilitzar uns 2.200 organismes, de 202 espècies diferents: 146 de fauna i 55 de flora.

    En referència a la fauna, el grup amb més protagonisme van ser els insectes, amb 72 espècies diferents, entre papallones, coleòpters, abelles i vespes, entre d'altres. Aquesta diversitat està associada als jardins de papallones, els prats florits i els espais dunars de les platges metropolitanes.

    En segon lloc, els ocells també va ser un grup força seguit al Bioblitz Metropolità 2021, amb més de 350 observacions que van permetre identificar 1.500 exemplars de 56 espècies diferents, un 62 % de les quals protegides.

    Com a espècies de fauna destacables, cal esmentar la gavina corsa (Ichthyaetus audouinii) i el picot garser (Dendrocopos major).

    En relació amb la flora, es van observar un total de 55 espècies botàniques, pràcticament totes als prats florits dels parcs metropolitans.

    Les espècies de flora més observades han estat les roselles (Papaver rhoeas), la borratja (Borago officinalis) o les malves (Malva sp.). En relació amb la vegetació destacable, cal fer èmfasi en una espècie del gènere Cuscuta: una planta paràsita que s'ha observat sobre un exemplar d'equinòfora (Echinophora spinosa).

  • Any 2020

    En la sessió del 2020 es van rebre prop de 600 fotografies que corresponien a 221 espècies diferents de flora i fauna.

    El grup que amb més protagonisme correspon a les espècies herbàcies dels prats dels parcs metropolitans, amb uns 75 exemplars diferents, com malves, trèvols, corretjoles o cards. Pel que fa als animals, es van observar unes 146 espècies diferents: ocells, papallones, insectes i aràcnids, amfibis o rèptils.

    Cal destacar que es van observar una sèrie d'espècies de fauna singulars que són força difícils de veure, com ara l'oriol, el pica-soques blau i el gamarús, al parc de les Aigües de Montcada i Reixac; el martinet de nit i la perdiu roja, al parc del Masot de Ripollet; el xot, al parc de la Costeta de Begues, o el capó reial, a la platja de Barcelona.

     

  • Any 2019

    A l'edició del 2019 unes 1.400 persones es van posar a la pell dels científics i van fer més de 1.300 observacions de fauna on es van identificar 119 espècies de fauna diferents, 40 de les quals són protegides. Pel que fa a la flora, es van comptar 64 espècies diferents, 53 de les quals són herbàcies i 13 corresponen a arbres i arbustos.

    Aquests indicadors reflecteixen la bona salut de la biodiversitat urbana a la metròpolis de Barcelona, un territori que té més del 50 % d'espais naturals.

    És l'única cita anual en què totes les Jugatecambientals de l'AMB fan activitats simultàniament i aconsegueixen captivar una gran quantitat de públic, especialment infants i famílies. L'oferta lúdica va comptar amb una quarantena de propostes molt diverses, i l'enfocament dels censos d'espècies es va adaptar a les particularitats de cada espai natural. Per exemple, es va fer una identificació d'ocells a Can Mercader, al Botànic Històric, a Can Rigal i a la platja de Castelldefels. També va ser rellevant l'inventari de papallones al parc del Turonet i al parc de Can Lluc, així com l'anellament científic al parc de la Torre-Roja, o diferents observacions d'invertebrats a la platja de Montgat o al parc de les Palmeres.
     

    Bioblitz
  • Any 2018

    En la primera edició del Bioblitz Metropolità van ser observades un total de 188 espècies de flora i fauna, 43 de les quals són de protegides, i algunes de ben destacables: la gavina corsa (Larus audouinii) una espècie poc freqüent; el corriol petit (Charadrius dubius), cosa que és una bona notícia ja que es tracta d'una espècie que està tornant a nidificar a la desembocadura del Besòs; el martinet de nit (Nycticorax nycticorax), o la papallona brocat variable (Euphydryas aurinia), protegida en l'àmbit europeu, tot i que a Catalunya és més freqüent.

    En aquest primer Bioblitz Metropolità hi van participar més de 1.200 persones, que van fer més de 1.000 observacions, ajudades per experts naturalistes que van guiar aquesta activitat de ciència ciutadana.
     

    Observació

Subir