Stop malbaratament!

Volver
Imatge de l'activitat
Del

al
Inscripción Adaptado a mobilidad reducida Adaptado a mobilidad reducida
Tema:
Residuos, Sostenibilidad
Tipo:
Actividad en el aula
Público:
Formación reglada (Ver todos)
Cuándo:
Del al (Guardar)
Promotores:
Àrea Metropolitana de Barcelona
Programa:
Compartim un futur / Compartamos un futuro

Descripción

Activitat sobre el sistema alimentari adreçada a primària (cicle mitjà i superior) i a secundària (ESO). Per a cada nivell hi ha una proposta educativa específica.

Proposta educativa (cicle mitjà i superior de primària)

Ets el que menges. Hàbits alimentaris que treballen al teu favor.

Activitat a l'aula orientada a reflexionar sobre la incidència dels hàbits alimentaris en la nostra salut i qualitat de vida, present i futura. Es treballen els fonaments d'una dieta saludable i equilibrada, la piràmide dels aliments i els riscos nutricionals i malalties que es deriven de l'abús de certs aliments i hàbits alimentaris. Mitjançant diverses dinàmiques s'analitzen i es comparen els ingredients de diversos productes alimentaris populars. S'aporten eines per a la crítica reflexiva sobre l'impacte en la salut, el medi ambient i l'entorn social i econòmic dels diferents hàbits alimentaris a través de l'explicació de conceptes i etiquetatges. Després de conèixer i tastar alternatives saludables, a partir d'un joc de cartes tota la classe elaborarà un menú saludable i equilibrat utilitzant totes les eines i coneixements adquirits durant l'activitat. 

Proposta educativa (1r i 2n cicle d'ESO)

Som el que mengem. Implicacions socials i ambientals de la nostra alimentació.

L'alimentació és més que la satisfacció d'una necessitat humana bàsica. La forma en què ho fem, la forma en què produïm, elaborem, distribuïm i consumim els aliments té un impacte de primer ordre en la nostra salut, el medi ambient, els altres animals, l'àmbit sociocultural, l'activitat econòmica i fins i tot en l'estructura de les ciutats i la preservació del patrimoni compartit. Amb aquesta activitat els alumnes exploraran i analitzaran aquestes interaccions per avaluar de forma reflexiva les implicacions que es deriven de les diferents decisions que prenem a l'hora d'escollir com ens alimentem, comparant-les amb el passat. Finalment es proposaran accions i hàbits com a factors per a un futur alimentari més sostenible.

Lloc i durada de l'activitat

L'activitat es realitza a l'aula escolar.

Inscripcions

Cal fer reserva prèvia a través de l'enllaç d'inscripcions.
El període d'inscripcions de les activitats a l'aula s'obre trimestralment, iniciant-se els períodes l'1 de juliol de 2019, l'1 de gener de 2020 i l'1 de març de 2020.
Durant el mes d'agost no es faran activitats a l'aula ni visites guiades.

Continguts curriculars

Objectius:

Proposta educativa 1 (CM i CS de primària)

  • Establir les bases d'una dieta saludable i els principis d'una nutrició equilibrada.
  • Comprovar de forma experimental i analítica la quantitat i qualitat d'ingredients de diversos productes alimentaris populars i conèixer les alternatives saludables reals.
  • Relacionar els hàbits saludables amb el context cultural i social, econòmic, patrimonial i ambiental.
  • Capacitar en habilitats reflexives i un bon desenvolupament entorn als hàbits alimentaris.
  • Interpretar la lectura d'etiquetes i els diferents conceptes relacionats.
  • Exposar els riscos i malalties associats a determinats hàbits alimentaris.

Proposta educativa 2 (1r i 2n cicle d'ESO)
  • Explorar i analitzar de forma reflexiva les implicacions ambientals, fisiològiques, econòmiques i socioculturals de tota la cadena alimentària.
  • Conscienciar sobre el malbaratament alimentari en tota la cadena de producció i la prevenció de residus en el consum.
  • Analitzar les cadenes de distribució agroalimentària d'abast mundial i conèixer la producció d'aliments a la ciutat.
  • Descobrir noves opcions de consum alimentari (de temporada, de proximitat i ecològic), així com investigar diferents certificacions de productes agroalimentaris.
  • Estudiar bons hàbits socials i alimentaris per a una alimentació saludable.

Publicaciones relacionadas