Time Use Week 2023
| Tema: Políticas sociales
La desena edició explora com arribar a un nou equilibri social del temps
El dilluns 16 d'octubre es va celebrar la inauguració de la desena edició de la Time Use Week, que porta com a títol “Cap a un nou equilibri del temps”. La setmana està coorganitzada per la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, l’AMB i la Time Use Initiative. Compta amb la participació de DIPLOCAT i Time4All (projecte cofinançat per la Unió Europea).
L'objectiu principal d'aquesta edició és buscar el marc legislatiu, polític i social necessari per definir una nova organització de la jornada diària que inclogui temps de treball, temps de descans, temps per a l’oci i temps per a les cures.
Enguany la Time Use Week 2023 celebra els seus actes centrals entre el 16 i el 20 d’octubre i es descentralitza per tot Catalunya, per tal que tots els territoris puguin aportar idees i pràctiques al dret al temps i el concepte es pugui aterrar a les realitats més locals. També convida institucions i experts de tot el món, situant així Catalunya en el punt de trobada per a les polítiques del temps, un nou tipus de polítiques de benestar en línia amb l’Agenda 2030 i la nova agenda urbana.
Un nou dret de ciutadania
La Setmana Internacional del Temps aprofundirà, el dia 17 d’octubre, en el debat sobre les polítiques públiques per implementar un nou dret de la ciutadania, el dret al temps, que busca garantir que totes les persones disposin de temps per a si mateixes, per reduir la pobresa de temps i millorar el benestar de la gent. Aquest debat es farà en el marc de la trobada general de la Xarxa de Governs Locals i Regionals per les Polítiques del Temps.
Alguns exemples d’aquestes polítiques inclouen la construcció de models urbans de proximitat que redueixin el temps de mobilitat, la construcció d’infraestructures i serveis de suport per a les cures o la promoció de nous models d’organització del temps de treball, entre d'altres. Aquest darrer tema, el futur del temps de treball, serà l’altre tema central de discussió, que tindrà lloc el 18 d’octubre, per respondre a la pregunta sobre com les entitats públiques i privades estan afrontant-lo. Es debatrà i presentarà una proposta conceptual sobre temps de treball en sessions que busquen incloure els agents del teixit social i productiu més rellevants.
En l’acte d’obertura, Ester Pujol, directora de l'Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB, ha destacat el Pacte Metropolità pel Dret al Temps, aprovat el passat mes de març, com un “marc per potenciar les polítiques del temps a la metròpolis de Barcelona, que són claus per avançar cap a una societat més saludable, més igualitària, amb més qualitat de vida, cohesionada i sostenible”. Pujol ha recordat que “si volem una metròpolis més competitiva, hem de millorar la gestió del temps”.