L'AMB viatja al Líban i es compromet a seguir treballant en origen per ajudar en la crisi humanitària dels refugiats

| Tema: Cooperación internacional

El vicepresident de l'àrea d'Internacional i de Cooperació de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Alfred Bosch, ha realitzat una visita de tres dies al Líban per conèixer els projectes d'ajuda humanitària en els que participa l'AMB, en el marc de la crisi de refugiats sirians que afecta el país. Acompanyat d'un equip de la xarxa de ciutats MedCities, també ha realitzat entrevistes amb alcaldes de la zona i amb nombrosos refugiats instal•lats en camps informals en diferents zones del país, i ha pogut conèixer les difícils condicions de vida i les mancances que pateixen.

El dimarts 12 de juliol, Bosch es va desplaçar a la Vall de la Bekaa, una regió agrícola molt a prop de la frontera siriana on viuen prop de 365.000 refugiats. Allà va visitar el projecte que ha cofinançat l'AMB mitjançant el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD), amb una aportació de 60.704,74 €, i que ha desenvolupat Acció Contra la Fam (ACF). Aquest és un programa que s'emmarca en una estratègia humanitària global al Líban que està complementada per un projecte aprovat per ECHO-Comissió Europea.

ACF ha implementat un programa d'aigua, higiene i sanejament per millorar les canalitzacions en el camps informals de la Bekaa i evitar, així, les inundacions constants durant els períodes de pluja, alhora que es millora l'accés dels refugiats a l'aigua potable.

"El nostre treball és essencial perquè els refugiats estan assentats des de fa anys al Líban, no hi estan de pas", explica Fàtima G. Candela, cooperant d'ACF. "Les organitzacions són les que desenvolupen aquestes infraestructures als camps informals perquè l'Estat deriva tota la gestió en les ONG".

Al Líban hi ha registrats més d'un milió de refugiats sirians, xifra que equival a una quarta part del total de la població libanesa. Les agències i organitzacions humanitàries gestionen tota la resposta a la crisi, i la manca de camps de refugiats oficials comporta que els sirians estiguin dispersos per tot el país, tant en àrees urbanes com rurals.

Alfred Bosch ha defensat la necessitat de dur a terme més projectes en origen com aquest que l'AMB ha cofinançat. "La feina s'ha de fer en origen, sobre el terreny". L'objectiu d'aquest programa de potabilització és que un total de 43.500 persones es beneficiïn de la construcció de noves canalitzacions i de la instal•lació de dipòsits d'aigua, eines essencials per lluitar contra les malalties relacionades amb la insalubritat i contaminació de l'aigua a causa de la manca de tractament.

També ha remarcat que la població del Líban ha de "fer front a una situació d'emergència amb més d'un milió de refugiats. Hem d'ajudar en coses tan bàsiques com l'aigua, les deixalles, els lavabos, els metges... Aquí no donen l'abast. És aquí on cal fer el màxim esforç, al Líban."

Bosch també ha pogut parlar amb refugiats que viuen al camp de Tanayel 005, a prop de la localitat de Zahle, on resideixen 225 persones en 34 tendes. L'actuació finançada per l'AMB en aquest camp ha solucionat les constants inundacions que patien els seus habitants des de feia tres anys.

El dimecres, l'equip d'AMB i MedCities es va entrevistar amb els alcaldes de les ciutats de Byblos, Trípoli i El Mina. Els alcaldes els van explicar les necessitats més urgents d'aquestes ciutats, que pateixen avui dia la inestabilitat de les regions. Les demandes principals dels alcaldes estan relacionades amb el desenvolupament del turisme, un sector en el qual Barcelona i l'àrea metropolitana tenen experiència i que podria ser una font d'ingressos per ajudar a pal•liar la situació d'emergència que es viu allà i que obriria oportunitats per als seus habitants.

A Trípoli, la segona ciutat més gran del país, el 65% de la població viu sota el llindar de la pobresa. Es calcula que hi ha més de 150.000 refugiats instal•lats a la seva àrea metropolitana i, per millorar les condicions socioeconòmiques tant de la població local com la dels refugiats, seria necessària la creació de 70.000 llocs de treball, però la ciutat només té capacitat per crear-ne 2.000 o 3.000 per any, segons les dades aportades per la municipalitat.

Després de les reunions, Alfred Bosch ha assegurat que "la cooperació amb les ciutats del Líban és important perquè aquí hi ha persones que pateixen molt i que no tenen cap oportunitat per sortir-se'n; cal ajudar-los donant-los oportunitats".

Per impulsar una millora de les oportunitats per a la població d'acollida i els refugiats, Alfred Bosch i l'equip de MedCities han visitat, avui dijous, un centre de formació ocupacional a la ciutat de Sidó en el qual participa l'AMB juntament amb la Fundació Hariri. També s'han entrevistat amb l'alcalde de la ciutat per discutir l'impacte de l'arribada massiva de refugiats a la ciutat.

Després de visitar dos assentaments de refugiats al nord del Líban, Alfred Bosch també ha pogut conèixer de primera mà les condicions de vida extremes que pateixen milers de famílies sirianes.

Bosch s'ha compromès a seguir treballant des de l'AMB per tal d'ajudar en origen i fer que els refugiats puguin tenir més oportunitats, i ha volgut recordar que "la millor manera d'ajudar és acabar amb la guerra a Síria i aconseguir que els que s'han vist obligats a abandonar el seu país puguin tornar a casa seva".

Documentos relacionados