Projectes al nord-est de Síria

| Tema: Relaciones internacionales

Una delegació del nord-est Síria és rebuda pel vicepresident d'Internacional i de Cooperació

El passat dimecres 16 d'octubre, el vicepresident d'Internacional i de Cooperació de l'AMB, Ernest Maragall, va rebre al Parlament  de Catalunya una delegació de tres dones del nord-est de Síria representants dels Departaments de Municipis i de Medi Ambient de la regió de Jazeera i dels cantons de Hasakeh i Qamishlo.

El vicepresident va destacar la professionalitat de la feina que estan desenvolupant i, al mateix temps, la capacitat de tirar endavant el seu país en una situació d'excepcionalitat. També va posar èmfasi en els projectes que es desenvolupen amb el suport tècnic i econòmic de l'AMB.

La delegació també va ser rebuda pel president del Parlament, Roger Torrent. Durant la trobada les representants van explicar la situació que viu el seu territori i van rebre el suport dels dos càrrecs catalans. Aquesta visita s'emmarca en els projectes de cooperació directa que l'AMB impulsa al nord-est de Síria, zona en la qual treballa des del 2017.

Actualment hi ha dos projectes en procés, un de centrat en gestió de residus sanitaris al nord-est de Síria que es troba en l'etapa final, i un de segon aprovat pel Consell el mes d'octubre destinat a millorar l'enllumenat de la ciutat de Qamishlo. Ambdues accions volen enfortir els ens locals i implementar projectes pilot amb nous models.

L'AMB treballa al territori amb dues ONG, Un ponte per... i la Mitja Lluna Roja Kurda, i amb els governs locals, tots liderats per codireccions formades per un home i una dona. Cal destacar que el govern de la zona prioritza tres elements: la incorporació d'un sistema de governança participativa, els drets de les dones i l'ecologia.

Context a data de 18-10-2019

El nord-est de Síria és la regió afectada pels bombardejos ordenats pel govern turc arran de la retirada de les tropes americanes. L'ofensiva, que va començar el passat 9 d'octubre, ha provocat desenes de morts de civils, edificis destruïts i més de 200.000 persones desplaçades.

El passat dijous 17 d'octubre el govern d'Erdo?an i el dels Estats Units van pactar un alto el foc que ha fet disminuir l'ofensiva turca contra les milícies kurdes a la zona fronterera. Ara mateix, el punt més conflictiu és la zona de Ras al Ain, el centre de la qual està rodejat per les forces turques i les seves milícies síries afins.

L'Observatori Sirià dels Drets Humans ha assegurat que membres de les milícies pro-turques han penetrat en territori sirià cap al front de Ras al Ain i han impedit l'obertura d'un corredor humanitari per socórrer els ferits d'aquesta ciutat.

Documentos relacionados
Dónde
Marker
Parlament de Catalunya Barcelona