Lesbos, una illa que espera

| Tema: Cooperación internacional

Preestrena del documental que mostra la realitat que viu l'illa grega

La preestrena del documental Lesbos, una illa que espera va tenir lloc el passat dia 20 de juny als cinemes Girona de Barcelona. El documental va ser dirigit pels professionals de Televisió de Badalona Susana Soldado i Raúl López, i produït per Badalona Comunicació, amb la participació de l'AMB i la col·laboració de la Diputació de Barcelona i de l'ONG grega Lesvos Solidarity.

Lesbos, una illa que espera és una reflexió sobre el present de l'illa, sense deixar de posar la mirada en el seu futur. Una illa que s'ha hagut d'adaptar a una nova realitat mentre espera que la Unió Europa assumeixi els compromisos necessaris per garantir els drets de les persones refugiades.

El treball audiovisual vol copsar el dia a dia de l'illa, quatre anys després de l'arribada de milers de persones que fugien de conflictes a la Mediterrània. Compta amb el testimoniatge de persones refugiades, habitants, polítics locals i ONG locals i internacionals, com la badalonina Proactiva Open Arms, que ha tingut "un paper determinant en les tasques de rescat i en la complexa situació que estan vivint". A través de les seves paraules, el film mostra de quina manera la ràbia, l'esperança, el cansament, la gratitud, la recança i la solidaritat neixen i es barregen en el si d'aquesta societat, que també és capaç d'impulsar projectes que poden ajudar a construir un futur per a tothom a l'illa.

El documental s'exhibirà a la 45a edició de FILMETS Badalona Film Festival, que se celebrarà del 18 al 27 d'octubre de 2019.

Compromís metropolità

L'acte va ser presidit per la vicepresidenta de l'Àrea d'Internacional i de Cooperació de l'AMB en funcions, Maite Aymerich, i pel diputat delegat de Cultura de la Diputació de Barcelona en funcions, Oriol Lladó, els quals van posar de manifest, durant la presentació, el compromís institucional necessari per donar suport a iniciatives com aquesta de sensibilització ciutadana envers situacions d'injustícia, i varen reivindicar el paper del periodisme local a l'hora de fer veure l'actualitat del nostre entorn.

Seguidament hi van intervenir Josep Viñeta Balsells, conseller delegat de Badalona Comunicació, Susana Soldado i Raül López, els quals van explicar el procés de producció i les experiències personals viscudes a Lesbos durant la gravació. Va finalitzar el bloc d'intervencions Panagoula Koutsoumpou, representant de Lesvos Solidarity, qui va exposar la trajectòria de l'entitat en el seu treball de suport i millora de les condicions de vida de les persones refugiades a l'illa.

L'AMB està assumint des del 2015 un fort compromís amb la Mediterrània, que s'ha traduït en la implementació d'una política específica de cooperació per al refugi. Per una banda, s'està donant suport als països de la Mediterrània oriental que estan acollint (Grècia, Turquia, Líban i Jordània), especialment en projectes centrats en els drets de les persones refugiades i sostenibilitat ambiental (aigua i residus). Per altra banda, també s'està treballant a Síria, país que és el principal focus del refugi a la mediterrània. El 51% dels recursos dels projectes s'han destinat a aquests territoris.

Aquest documental forma part d'un programa de cooperació a Lesbos, amb diverses activitats que s'han dut a terme amb la participació de l'ajuntament i la ciutadania badalonina. 

Documentos relacionados
Dónde
Marker
Cinemes Girona Carrer Girona, 175, Barcelona