Naturalització de basses i estanys

Insecte parat a una planta
Robert Ramos

Actualment es pretén potenciar el criteri biològic o ecosistèmic, és a dir, entendre la bassa com un espai de biodiversitat i no només com a un espai ornamental.

Fitxa tècnica
Temes:
Biodiversitat, Parcs, Platges
Estat:
En curs
Tipus / Subtipus:
Projectes de biodiversitat
Data de publicació:
Juny 2016
Data d'aprovació:
Juny 2016
Municipi:
Badalona, Barcelona, Cerdanyola del Vallès, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Montcada i Reixac, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Santa Coloma de Gramenet, Viladecans
Descripció

Tot i que el criteri dominant en el disseny de les basses i estanys dels parcs metropolitans ha estat l'ornamental, actualment es pretén potenciar-ne el criteri biològic o ecosistèmic, és a dir, entendre la bassa com un espai de biodiversitat. La presència de punts d'aigua de qualitat als parcs és clau per garantir la presència de determinades espècies vinculades a l'aigua de manera directa o indirecta. Per aconseguir-ho, s'estan duent a terme tasques de naturalització que inclouen actuacions com la modificació dels marges, la introducció d'illetes flotants de vegetació o la incorporació de material rugós en els marges, entre d'altres.
Cal destacar, d'altra banda, que els parc que disposen de basses o làmines d'aigua i que es troben propers a espais naturals o agroforestals tenen un paper important com a connectors.

Objectius

  • Convertir les basses i estanys en punts d'atracció, foment i dispersió de diferents espècies de fauna i vegetació.
  • Dotar la bassa de característiques naturals i reduir-ne les artificials.
  • Afavorir les activitats d'observació naturalista i educació ambiental.

Com anar-hi
Transports al voltant de...
Publicacions relacionades
Equipaments relacionats
Projectes oberts relacionats
Prova: $provaURL