Naturalització de basses i estanys
Actualment es pretén potenciar el criteri biològic o ecosistèmic, és a dir, entendre la bassa com un espai de biodiversitat i no només com a un espai ornamental.
Ficha técnica
-
- Temas:
- Biodiversidad, Parques, Playas
-
- Fecha de publicación:
- Junio 2016
-
- Estado:
- En proceso
-
- Tipo / Subtipo:
- Proyectos de biodiversidad / Parques
-
- Municipio:
- Badalona, Barcelona, Cerdanyola del Vallès, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Montcada i Reixac, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Santa Coloma de Gramenet, Viladecans
Galería de imágenes
Descripció
Tot i que el criteri dominant en el disseny de les basses i estanys dels parcs metropolitans ha estat l'ornamental, actualment es pretén potenciar-ne el criteri biològic o ecosistèmic, és a dir, entendre la bassa com un espai de biodiversitat. La presència de punts d'aigua de qualitat als parcs és clau per garantir la presència de determinades espècies vinculades a l'aigua de manera directa o indirecta. Per aconseguir-ho, s'estan duent a terme tasques de naturalització que inclouen actuacions com la modificació dels marges, la introducció d'illetes flotants de vegetació o la incorporació de material rugós en els marges, entre d'altres.
Cal destacar, d'altra banda, que els parc que disposen de basses o làmines d'aigua i que es troben propers a espais naturals o agroforestals tenen un paper important com a connectors.
Objectius
- Convertir les basses i estanys en punts d'atracció, foment i dispersió de diferents espècies de fauna i vegetació.
- Dotar la bassa de característiques naturals i reduir-ne les artificials.
- Afavorir les activitats d'observació naturalista i educació ambiental.