L'AMB i COCEMFE Barcelona posen en marxa un grup motor per treballar a favor de l'accessibilitat universal als municipis

Prop d'un centenar de representants d'Ajuntaments, entitats de persones amb discapacitat, sector tecnològic i associacions s'han reunit per abordar mesures que impulsin l'accessibilitat de manera transversal. Entre les mesures anunciades en matèria d'accessibilitat TIC, s'hi troben contactar amb operadors com Google i Waze per impulsar itineraris accessibles per a totes les persones i el disseny d'una estratègia de sensibilització del comerç de proximitat. Héctor Santcovsky, director de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB, ha anunciat que l'accessibilitat és una prioritat que s'incorporarà a la Taula per a la reactivació econòmica.

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i COCEMFE Barcelona posaran en marxa el Grup Motor que impulsarà l'accessibilitat i la igualtat d'oportunitats als municipis metropolitans, prenent com a punt de partida les prioritats que van sorgir ahir a la jornada "L'Accessibilitat Universal, una estratègia metropolitana", celebrada al Citilab de Cornellà de Llobregat.

Aquestes prioritats van sortir dels tallers que es van dur a terme amb la participació de més de 90 tècnics municipals i representants d'entitats de persones amb discapacitat en quatre grans temes: accessibilitat al territori i l'edificació; accessibilitat en els mitjans de transport públic; accés de la ciutadania als serveis de l'administració i transformació digital i innovació social.

Durant la inauguració, Héctor Santcovsky, director de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB, va anunciar que "aquestes prioritats s'incorporaran a la Taula de Reactivació Econòmica",  i que "l'AMB pot ser un altaveu d'aquestes iniciatives a nivell país, ja que l'accessibilitat universal és una qüestió pendent de la societat".

Anxo Queiruga, president de la Confederació Espanyola de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica (COCEMFE), va dir que "l'accessibilitat universal és una assignatura pendent del conjunt de la societat,  i cal  fer un esforç en qüestions bàsiques com l'educació i el treball, ja que és inacceptable que la desocupació de les persones amb discapacitat dupliqui la mitjana de les persones a l'atur". També va destacar que Barcelona i l'AMB són un referent en matèria d'accessibilitat.

Pilar Díaz, presidenta de COCEMFE Barcelona, va destacar que "la discapacitat no és de les persones sinó de la interacció de les persones amb el seu entorn" i va reclamar "que les polítiques d'accessibilitat tinguin les mateixes prioritats que les d'enllumenat públic o les de recollida d'escombraries". També va dir que els municipis de més de 10.000 habitants han de tenir plans de mobilitat fets amb la participació de la ciutadania.

Per la seva part, Antonio Martínez,  Primer Tinent d'alcalde i regidor Delegat de l'Àrea d'Espai Públic Convivència de l'Ajuntament de Cornellà, va destacar que s'ha d'avançar en l'accessibilitat d'espais privats.

Assignatures pendents

Els tallers participatius de la jornada van posar de manifest les demandes més urgents per part dels col·lectius de persones amb discapacitats.

En matèria d'accessibilitat TIC, l'AMB va anunciar que contactarà amb els grans operadors de tecnologies com Google i Waze amb l'objectiu d'impulsar itineraris accessibles per a tothom.

Aquesta va ser una de les peticions dels grups de treball dedicats a la Innovació Social i l'Accés als Serveis de l'Administració; també van demanar més formació per als ciutadans i treballadors de l'administració, i finalment van considerar prioritari que es dediqui més pressupost i que s'entengui que els diners dedicats a la innovació no són un una despesa, sinó una inversió.

Pel que fa al transport públic, els participants han destacat que encara que l'AMB és un referent en l'accessibilitat als seus vehicles i instal·lacions, cal millorar en aspectes com la comunicació per a persones amb discapacitat sensorial; l'accessibilitat física, per tal d'eliminar graons i buits o treballar en formació, informació i sensibilització per eliminar les barreres en l'actitud de les persones que treballen en empreses de transport públic. També es va parlar de la necessitat d'inversió en aplicacions mòbils que puguin ser utilitzades per a tothom.

Finalment, el grup de treball dedicat a territori i edificació va demanar més coordinació entre ajuntaments, empreses de serveis i entitats del sector de la discapacitat, i van demanar un esforç per millorar l'accessibilitat tan interna com externa dels edificis (places d'aparcament i vorera, espais de joc infantil, etc.) i la senyalització, així com que es facin controls de qualitat perquè es compleixi la normativa i la creació d'un pacte municipal per l'accessibilitat.

Els representants de l'AMB també van anunciar el disseny d'una estratègia específica dirigida a la sensibilització i adaptació del comerç de proximitat, que estarà llesta en uns mesos.

A la cloenda de la jornada, Rocío García, tinenta d'Alcalde i regidora Delegada de l'àrea de Cultura i Igualtat de Cornellà, va dir que l'accessibilitat ha d'estar en tots els àmbits i va mostrar la seva disposició per donar resposta a les demandes que arribin en aquesta matèria per fer ciutats més inclusives, amb les mateixes oportunitats per a totes les persones.

Documents relacionats