Pla de suport a les polítiques socials municipals 2020-2023

Sobre la documentació i la sol·licitud

La informació referida a la documentació a presentar i el procediment de sol·licitud està previst que estigui disponible a partir del mes de setembre de 2024.

El Pla metropolità de suport a les polítiques socials municipals 2020-2023 està dotat amb 30.000.000 € i està dins dels objectius 1 i 2 de l'Acord per al Govern de l'Àrea Metropolitana de Barcelona per al període 2019-2023.

decorativa

L'objecte del Pla és donar suport econòmic a les iniciatives municipals que presentin els ajuntaments metropolitans en el marc dels programes de dinamització del mercat de treball i de foment de la cohesió social de l'AMB, amb la finalitat de millorar les condicions de vida de la ciutadania i afavorir les persones més vulnerables, mitjançant un treball cooperatiu, solidari i de col·laboració municipal amb el teixit socioeconòmic metropolità.

El Pla metropolità de suport a les polítiques socials municipals es desplega en trenta-cinc municipis, ja que no inclou el de Barcelona.

Estructura

El Pla s'estructura en dos programes amb les seguents línis de treball:

  • Programa metropolità de dinamització del mercat de treball:
    • Projectes singulars.
    • Orientació i formació.
    • Emprenedoria.
    • Plans d'ocupació.
    • Suport a la contractació per a empreses i entitats
  • Programa metropolità de foment de la cohesió social:
    • Cohesió, convivència i seguretat.
    • Llars vulnerables.
    • Accessibilitat universal.
    • Gènere i identitat.
    • Garantia alimentària.

Convocatòries

El Pla s'articula en dues convocatòries, una el 2020 i una altra el 2022, destinades a l'execució de projectes d'iniciativa municipal aprovats en el marc de les bases d'execució corresponents a cada programa.

  1. Convocatòria 2020-2021.
  2. Convocatòria 2022-2023.
  • Programa metropolità pel desenvolupament estratègic del talent i la seva ocupabilitat, la dinamització econòmica i la innovació territorial

    Dirigit a impulsar i a facilitar noves oportunitats per generar ocupació de qualitat, retenir el talent, la millora del serveis públics d’atenció a l’emprenedoria i el desenvolupament del teixit productiu local àmpliament considerat, així com aquelles iniciatives per promoure la innovació i el treball en xarxa amb els agents socials i econòmics del territori, en el marc d’una economia més sostenible, inclusiva, innovadora i digital.

    Àmbits d’actuació:

    • Emprenedoria i competitivitat empresarial.
    • Ocupació de persones en risc de vulnerabilitat.
    • Orientació i formació.
    • Innovació i projectes singulars.
  • Programa metropolità de foment del benestar comunitari i la cohesió social

    Dirigit a impulsar i a facilitar la millora de la qualitat de vida de les persones, especialment a les persones més vulnerables, facilitant el seu accés als drets socials i a un entorn convivencial més equitatiu i segur, fer front a les situacions de desigualtat i emergències socials, i de manera específica, la seva millora de l’ocupació i les condicions de treball.

    Àmbits d’actuació:

    • Vulnerabilitat social i atenció a les emergències socials.
    • Garantia de drets i vides lliures de violència masclista.
    • Digitalització universal.
  • Programa metropolità d’impuls a la igualtat d’oportunitats en el treball

    Dirigit a promoure la igualtat d’oportunitats de les dones i persones amb discapacitat a l’àmbit laboral, visualitzant i contribuint a sensibilitzar les empreses de la importància de tenir i retenir talent i capital humà divers en el si de les seves organitzacions.

    Àmbits d’actuació:

    • Igualtat en l’accés i les condicions de treball.
    • Talent i lideratge feminista en les organitzacions.
    • Intel·ligència Artificial des d’una perspectiva feminista.
    • Dret al temps en les organitzacions i entorns laborals.

Subir
Programes

Línies de treball.

  • Programa metropolità de dinamització del mercat de treball:
    • Projectes singulars: Donar suport a aquells projectes dirigits a la dinamització del mercat laboral, el treball en  xarxa amb agents del territori, la generació de noves oportunitats per a la inserció laboral amb un impacte en l'ocupació, la formació professionalitzadora i les pràctiques en empresa o entitats, amb possibilitat de beca o contractació mínima de 3 mesos. Projectes per a la millora empresarial, la transició digital i ecològica i  la  modernització de la gestió i el suport econòmic del treball autònom, la microempresa i la petita empresa, el comerç i els serveis de proximitat, i per a  empreses  d'economia cooperativa,  social i solidària, en actiu, de menys de 50 treballadors, amb un límit de 6.000 euros per beneficiari i empresa.  
    • Orientació i formació: Els projectes que es presentin emmarcats en aquest línia de treball  tindran com a finalitat millorar l'ocupabilitat de les persones treballadores i afavorir-ne la inserció sociolaboral, especialment dels col·lectius més vulnerables.
    • Emprenedoria: Fomentar noves iniciatives emprenedores, individuals o col·lectives, sota la fórmula de  l'autoocupació mitjançant el treball autònom, la creació de noves microempreses, pimes, nous projectes o l'ampliació  d'iniciatives de l'economia cooperativa, social  i solidària.
    • Plans d'ocupació: Projectes que proposen la contractació laboral  per a un Ajuntament  o per a les seves entitats públiques vinculades o dependents, de persones aturades o en situació de demandant de millora d'ocupació, preferentment de perfils vulnerables.
    • Suport a la contractació per a empreses i entitats: Projectes que tenen com a finalitat donar suport econòmic a iniciatives  municipals dirigides  a facilitar la creació de llocs de treball  i la consolidació del teixit empresarial, comercial i social del municipi mitjançant ajuts econòmics.

Subir
1a convocatòria

El Pla metropolità de suport a les polítiques socials municipals 2020-2023 va ser aprovat definitivament per acord del Consell Metropolità adoptat en sessió de 25 de febrer de 2020 i modificat per acords del Consell Metropolità, havent estat publicat el text definitiu del Pla en el Butlletí Oficial de la Província de Barcelona de 13 de gener de 2021, amb rectificació d'errades publicada en el BOPB de 9 de febrer de 2021.

En aquest acord s'estableix la distribució municipal de les assignacions econòmiques de cada un dels programes que l'integren per a aquesta convocatòria. Així mateix, també aprova les bases d'execució de tots dos programes.

Bases pla suport (1ª Convocatòria)

  • Programa metropolità de dinamització del mercat de treball

    Calendari dels projectes

    La primera convocatòria del Programa metropolità de dinamització del mercat de treball 2020-2023, corresponent al bienni 2020-2021 i té el següent calendari:

    • Període  de  presentació  de  projectes  per  part  dels  ajuntaments: des de l'endemà de l'aprovació de les presents bases  d'execució  per  part  del  Consell  Metropolità  de  l'AMB  fins al 30 de setembre de 2020.
    • Període de validació de projectes per part de l'AMB: fins al 30 de novembre de 2020.
    • Període d'inici de projectes per part dels ajuntaments: màxim el 31 de desembre de 2020.

    La convocatòria ha de quedar completament executada (incloses les resolucions de justificacions) el 30 setembre de 2022.

    L'AMB pot valorar modificacions al calendari sempre que estiguin motivades i que s'emmarquin dins de la data de finalització de la convocatòria en curs.

    Aplicatiu @ctivamb

    Per a aquesta convocatoria, tots els projectes, formularis i annexos del Programa metropolità de dinamització del mercat de treball s'articularen fent ús d'aquesta aplicació

    @ctivamb 1a convocatòria


Subir
Preguntes freqüents

Recull de les consultes més habituals relacionades amb la preparació, presentació i gestió dels projectes que presentin els ajuntaments a l’AMB, dins del del Pla metropolità de suport a les polítiques socials municipals 2024-2027.

Per a aspectes més concrets i dubtes més específics, recomanem contactar amb l’equip tècnic.

  • Presentació de projectes i sol·licitud de la subvenció

    Quin és el marc legal del Pla metropolità de suport a les polítiques socials municipals 2024-2027 que facilita la presentació de projectes?

    El 30 d’abril el Consell Metropolità de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) va aprovar inicialment el Pla d’actuació metropolità 2024-2027 (entre les diferents línies del Pla destaquen l’aprovació i l’execució de programes i plans d’inversions per als ajuntaments metropolitans). Posteriorment, en la sessió del Consell Metropolità del 25 de juny, es va aprovar inicialment el Pla estratègic de subvencions/inversions per als ajuntaments metropolitans 2024-2028, que inclou el Pla metropolità de suport a les polítiques socials municipals 2024-2027 amb un pressupost de 30 milions d’euros.

    Hi haurà algun tipus de convocatòria i bases reguladores d’aquest Pla?

    No hi haurà convocatòria ni bases reguladores d’aquest Pla. Les subvencions del Pla s’articulen mitjançant la concessió directa prevista a l’article 22.2 de la Llei 38/2003, del 17 de novembre, general de subvencions, degut a l’especificitat i les característiques dels beneficiaris i de les activitats subvencionades.

    Quin és l’òrgan que aprovarà la concessió de les subvencions?

    La Junta de Govern de l’AMB és l’òrgan competent per aprovar la concessió directa de les subvencions en el marc del Pla.

    Quin és el termini per presentar la sol·licitud de projectes?

    Per als projectes amb finançament a càrrec del pressupost de l’AMB del 2024 (siguin projectes anuals del 2024 o pluriennals que comencin el 2024) el termini per presentar la sol·licitud del projecte és el 7 d’octubre del 2024.

    Per als projectes amb finançament a càrrec dels pressupostos de l’AMB del 2025 al 2027 el termini per presentar la sol·licitud del projecte és el 30 de juny del 2025.

    Quants projectes es poden presentar?

    Es poden presentar tants projectes com l’ajuntament cregui oportú, considerant que l’AMB disposa d’una assignació econòmica màxima per ajuntament, per al període 2024-2027. No obstant això, és més recomanable presentar projectes grans pluriennals.

    Un ajuntament pot presentar projectes en diferents programes del Pla?

    Sí, i en diferents àmbits d’actuació de cada programa. Tanmateix, l’AMB té una assignació màxima disponible per al període 2024-2027 per ajuntament i cal complir la resta de condicions existents.

    Quins tipus de projectes es poden presentar?

    Hi ha disponible el Mapa d’actuacions de suport a les polítiques socials municipals, que conté una orientació dels tipus de projectes que es podrien presentar.

    En tot cas es recomana contactar amb la persona de referència de l’equip de l’ADSE de l’AMB o bé enviar un correu a: desenvsocioeconomic@amb.cat???????

    És necessari que l’equip de referència de l’ADSE validi la proposta del projecte abans de presentar-la per l’EACAT?

    No és necessari, però sí que és recomanable contrastar el projecte amb la persona de referència de l’ADSE de l’AMB abans de presentar-lo formalment per l’EACAT.

    S’ha de gestionar la presentació del projecte mitjançant la plataforma @ctivAMB?

    No, la presentació del projecte i la documentació que l’acompanyi s’ha de fer per l’EACAT.

    Quina és la documentació que cal presentar per sol·licitar la subvenció?

    La documentació que cal presentar per sol·licitar la subvenció és la següent:

    • El document conjunt que agrupa la sol·licitud i la proposta del projecte.
    • L’aprovació municipal del projecte i el seu cofinançament (decret d’alcaldia, acord de l’òrgan...).
    • Els certificats conforme s’està al corrent dels pagaments a la TGSS, l’AEAT i l’ATC.
    • Els certificats conforme s’està al corrent del pagament de deutes fiscals, tributaris i per reintegrament amb l’AMB.

    Com puc saber si l’ajuntament té deutes amb l’AMB?

    És una gestió de consulta que ha de fer cada ajuntament.

    Per què és important marcar la casella de sol·licitud de bestreta al formulari de presentació?

    Marcar la casella de sol·licitud de bestreta permet garantir l’accés als imports anuals disponibles per a l’ajuntament al llarg dels diferents terminis de pagament de l’AMB establerts durant l’execució del projecte.

  • Durada i tipus de projectes

    Quina és la durada màxima dels projectes?

    • Hi ha projectes d’un any (només per al 2024).
    • Hi ha projectes pluriennals, que poden començar el 2024 o el 2025.

     

    Es poden presentar projectes anuals?

    Sí, però només a càrrec del pressupost del 2024, i si es presenta la sol·licitud abans del 7 d’octubre del 2024.

     

    Quina pot ser la data d’inici d’un projecte?

    Els projectes poden haver-se iniciat abans de la presentació de la sol·licitud de subvenció a l’AMB, i com a màxim l’1 de gener del 2024.

     

    Es poden presentar projectes que comencin l’any 2026?

    No, els projectes han de començar l’any 2024 o l’any 2025.

     

    Es poden presentar projectes fora de termini?

    De manera molt excepcional es podrà presentar una sol·licitud en cas de concórrer una situació no prevista d’emergència social o d’alt impacte social al municipi. Així mateix, caldrà revisar la disponibilitat econòmica de l’assignació municipal.

  • Gestió pressupostària i despeses subvencionables

    Quan s’ha d’iniciar un projecte per poder sol·licitar finançament a càrrec del pressupost de l’AMB del 2024?

    La sol·licitud s’ha de presentar fins al 7 d’octubre del 2024 i el projecte s’ha d’iniciar entre l’1 de gener del 2024 i el 31 de desembre del 2024.

    L’assignació econòmica del pressupost de l’AMB del 2024 no sol·licitada abans del 7 d’octubre del 2024 estarà disponible més endavant?    No, l’assignació econòmica a càrrec del pressupost de l’AMB del 2024 no sol·licitada abans del 7 d’octubre del 2024 no estarà disponible més endavant.

     

    Com s’efectua el pagament de la subvenció?

    En el cas dels projectes anuals, que s’iniciïn i finalitzin durant el 2024, es farà un únic pagament de la totalitat de la dotació del projecte quan s’aprovi la concessió de la subvenció.

    En el cas dels projectes pluriennals aprovats el 2024:

    • Avançament del 100 % de l’anualitat del 2024 quan s’aprovi la concessió de la subvenció.
    • Avançament del 100 % de l’anualitat del 2025 durant el primer semestre.
    • Avançament del 100 % de l’anualitat del 2026, durant el primer semestre del 2026, amb una retenció del 50 % de l’import en concepte de garantia.
    • L’import corresponent a l’anualitat del 2027, així com l’import retingut en concepte de garantia, es pagaran quan s’aprovi el compte justificatiu. Aquest pagament final s’ajustarà en funció de l’import justificat.

    En el cas dels projectes pluriennals aprovats el 2025:

    • Avançament del 100 % de l’anualitat del 2025 quan s’aprovi la concessió de la subvenció.
    • Avançament del 100 % de l’anualitat del 2026, durant el primer semestre del 2026, amb una retenció del 50 % de l’import en concepte de garantia.
    • L’import corresponent a l’anualitat del 2027, així com l’import retingut en concepte de garantia, es pagaran quan s’aprovi el compte justificatiu. Aquest pagament final s’ajustarà en funció de l’import justificat.

     

    Quin és el percentatge màxim de finançament de l’AMB en els projectes?

    El percentatge màxim de finançament de l’AMB és el 80 % del total de la despesa subvencionable del projecte.

     

    Quines són les despeses subvencionables del projecte?

    Es consideraran subvencionables les despeses que siguin necessàries per executar l’activitat subvencionada i que s’hagin contret durant el període d’execució aprovat.

    Més concretament:

    1. Despeses del personal amb dedicació al projecte (inclou personal contractat, o nomenat de manera interina, del projecte subvencionat o per altres projectes existents des de l’any 2021 relacionats amb els programes actuals). Només es considerarà subvencionable la part de la despesa proporcional al percentatge de dedicació al projecte, així com les despeses del personal contractat com a beneficiari final dels projectes.
    2. Despeses d’equips de protecció individual (EPI), exàmens de salut i vestuari del personal participant.
    3. Despeses de contractació de serveis externs, com estudis, serveis tècnics, tecnològics i professionals i altres tasques especialitzades, i altres despeses relacionades amb la formació.
    4. Convenis amb tercers, per desenvolupar actuacions dels projectes.
    5. Ajuts a beneficiaris finals.
    6. Despeses de lloguer d’espais, maquinària, eines, equips informàtics i vehicles.
    7. Despeses de materials no inventariables i béns i elements consumibles, materials didàctics, i materials per a la difusió i comunicació del projecte.
    8. Despeses necessàries per a la gestió dels projectes de cooperació intermunicipal, fins a un màxim del 5 % del total del pressupost de la despesa del projecte.
    9. Altres despeses fins al 20 % del pressupost del projecte, a càrrec del finançament de l’ajuntament: despeses de personal d’estructura i despeses indirectes com subministraments, assegurances i altres no relacionades exclusivament amb el projecte. Les despeses indirectes no poden superar el 5 % del cost del projecte.

     

    Quines despeses no seran subvencionables?

    No seran despeses subvencionables:

    1. Despeses no salarials, incentius salarials, pagament de vacances no realitzades, retribucions en espècies, hores extres i complements per a les despeses efectuades com a conseqüència de l’activitat laboral.
    2. Despeses en béns inventariables (inclou, entre altres, eines, maquinari i programari).
    3. Interessos deutors dels comptes bancaris, despeses de transaccions financeres, comissions i pèrdues per canvi de divisa i altres despeses purament financeres.
    4. Interessos, recàrrecs i sancions administratives i penals, i despeses de procediments legals i judicials.
    5. Adquisició o amortització, sota cap mena de fórmula, de vehicles, infraestructures, locals, béns immobles i terrenys.
    6. L’IVA de les factures i impostos indirectes equivalents, susceptibles de recuperació o compensació.

     

    Des de quina data es poden imputar despeses al projecte?

    Són subvencionables les despeses del període d’execució aprovat en l’acord de concessió i que s’hauran de pagar abans de la justificació.

  • Altres qüestions

    Es podrà sol·licitar la pròrroga d’execució o de justificació del projecte?   

    No.


    Es podran sol·licitar modificacions del projecte?

    L’Ajuntament podrà sol·licitar de manera excepcional, en el decurs de l’execució del projecte, modificacions de caràcter substancial que afectin l’objecte i el pressupost del projecte, les quals hauran de ser autoritzades per l’AMB mitjançant acord de la Junta de Govern. Les sol·licituds de modificacions s’hauran de fer arribar a l’AMB per l’EACAT.


Subir