L'AMB presenta a Gavà les noves línies Exprés E81 i E98, les millores de les línies L96, L97 i Gavà Bus i els nous autobusos híbrids

| Subject: Mobility and Transport, Sustainable Mobility

L'AMB incorpora 27 nous autobusos de baixes i nul·les emissions als serveis de bus metropolità diürn i nocturn que circulen per Gavà. Les noves línies Exprés E81 i E98 connectaran el municipi directament amb Barcelona per l'autopista i amb alta freqüència. També es millora la freqüència de pas de la línia Ga1, que passa dels 30 minuts actuals a 20 minuts els dies feiners i dissabtes d'hivern.

Acte bus Gavà_23 gener 2019

Avui dimecres 23 de gener, el vicepresident de Mobilitat i Transport de l'AMB, Antoni Poveda, i l'alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, han presentat els autobusos híbrids que donaran servei al municipi, les noves línies Exprés E81 i E98, que el connectaran directament amb Barcelona, i les millores que es faran a la línia L96, L97 i al Gavà Bus (Ga1).

"Tenim el compromís i l'obligació de tenir una bona oferta de transport públic, i això és el que treballem de forma continuada amb cada municipi metropolità", ha exposat Poveda durant l'acte a Gavà. El vicepresident de Mobilitat i Transport de l'AMB ha posat en valor la incorporació de nous vehicles a la flota d'autobusos, tot destacant-ne el caràcter sostenible, per contribuir a reduir la contaminació atmosfèrica de la metròpolis de Barcelona.

Poveda ha recordat que la bateria d'iniciatives de l'AMB en matèria de mobilitat s'encaminen, a banda de fomentar altres modes sostenibles, a "incrementar l'ús del transport públic i reduir el del vehicle privat". Entre aquestes iniciatives, Poveda ha destacat la nova tarifa metropolitana. "Ens ha d'ajudar a incorporar més passatgers al transport públic", ha afegit.

L'alcaldessa Raquel Sánchez ha afirmat "que fa uns anys, i gràcies al suport de l'AMB, ens vam marcar com a objectiu treballar per fomentar un model de mobilitat segura i sostenible, que ens ajudés a acomplir els objectius que, en matèria de sostenibilitat, ens hem marcat com a Ajuntament i que ens marca la Unió Europea i, sobretot, per millorar la qualitat de vida de la ciutadania. Les millores que avui presentem veritablement contribuiran assolir-los perquè significa que tenim una xarxa de transport públic més articulada, amb millors prestacions i que suposa una alternativa real al transport privat". Sánchez ha afegit que "no només reforcem la connectivitat interurbana; també els desplaçaments dins de la ciutat, millorant la freqüència de pas del Gavà Bus, una línia molt utilitzada".

L'alcaldessa ha assegurat que es continuarà treballant en aquesta línia, amb passos decidits. "Som a punt de perfilar el projecte de la nova C-245 per convertir-la en una via on el transport públic tingui prioritat i pugui ser més ràpid i tenir més freqüència de pas. També treballem per reforçar la xarxa pedalable, amb el nou carril bici al carrer de Barcelona i ben aviat amb un mòdul de bicibox d'alta capacitat a l'estació de RENFE ".

Dels 128 autobusos nous híbrids i elèctrics que han arribat aquests dies a l'AMB, 14 busos articulats híbrids es destinaran a Gavà. Amb l'arribada dels nous vehicles és possible millorar els serveis de transport públic del municipi. En particular, introduir la noves línies E81 i E98 i millorar el Gavà Bus, l'L96 i l'L97. A partir de febrer el 14% dels autobusos que circularan pel municipi durant el dia seran híbrids.

D'altra banda, d'aquesta nova flota metropolitana, també s'incorporen al servei de Nitbus del Baix Llobregat 13 vehicles elèctrics nous. D'aquesta manera, el 43% dels autobusos que circulin durant la nit per Gavà seran sostenibles: el 29% seran elèctrics i el 14% seran híbrids. En particular, al municipi, per la nit circularan 6 busos 100% elèctrics que es destinaran a les línies N14 i N16.

Cal recordar que els busos híbrids (dièsel i elèctric) permeten una reducció de les emissions contaminants entorn del 25% respecte dels dièsel. A més a més, redueixen significativament el soroll en els entorns de les parades, ja que hi circulen en mode elèctric.

Els busos elèctrics tenen emissions zero, i un molt baix nivell de soroll, i són especialment valorats a la nit, perquè permeten un bon descans dels veïns pels recorreguts on circulen.

Noves línies Exprés E81 i E98 i millora de l'L97
La nova línia del servei AMB Exprés E81 connectarà de manera directa, per l'autopista C-32 i la C-31, Can Tries (Gavà) amb la plaça Espanya de Barcelona. La freqüència de la línia serà cada 30 minuts, durant tot el dia.

La nova línia del servei AMB Exprés E98 connectarà directament, per l'autopista C-32 i la ronda de Dalt, les Panes (Gavà) amb la Zona Universitària i Maria Cristina (Barcelona). La freqüència de la línia serà cada 5-10 minuts, en hora punta de matí en sentit Barcelona (de 7 a 10 h) i en hora punta de tarda en sentit Gavà (13.30 - 19.30 h).

D'altra banda, també es millora l'oferta de la línia L97 tot augmentant la regularitat de la freqüència a 15 minuts durant tot el dia i incorporant-hi vehicles articulats, que permeten incrementar la capacitat en ambdós sentits en la connexió entre Bellamar (Castelldefels) i la plaça Reina Maria Cristina (Barcelona) via Gavà i Viladecans. Addicionalment, també es posa en servei l'L97 en festius, cada 30 minuts.

D'aquesta manera, el corredor format per l'E98 i l'L97 millorarà la seva oferta, amb un increment del 25% de les places, tenint en compte els vehicles addicionals i la seva grandària (articulats). D'aquesta manera, hi haurà freqüències de 5 minuts (L97 + E98) en hora punta de matí sentit Barcelona i freqüències de 7,5 minuts en hora punta de tarda sentit Gavà.

Millora L96 i Gavà Bus (Ga1)
D'altra banda, també es millora la freqüència de pas de la línia L96, que connecta Bellamar (Castelldefels) amb l'estació de FGC de Sant Boi de Llobregat. En les properes setmanes els dies feiners s'incrementa la freqüència de pas, que passarà dels 15 minuts actuals a 12 minuts. A banda, també es millora la freqüència dels festius, que passarà de 30 a 20 minuts.

També es millora la freqüència de pas de la línia Ga1. S'incrementa la freqüència de pas dels 30 minuts actuals a 20 minuts els dies feiners i dissabtes d'hivern. També millora la freqüència de pas del 45 minuts actuals a 30 minuts els festius d'hivern.

Aquestes millores es duen a terme gràcies a l'increment de flota que suposa l'arribada de 128 autobusos de baixes i nul·les emissions que l'AMB va anunciar la setmana passada.

Nova xarxa de bus metropolità: AMB Exprés i AMB Metrobús
La presentació de les línies E81 i E98 s'emmarca en la segona fase de la nova xarxa de bus metropolità d'altes prestacions, que  es vertebra amb el servei de bus metropolità Exprés (AMB Exprés) i el servei AMB Metrobús.

Aquesta xarxa metropolitana de bus d'altes prestacions, que es va començar a implantar al març del 2018 facilita una connexió més directa i amb més freqüència amb el centre de la metròpolis i en els principals corredors metropolitans. Durant el primer trimestre del 2019, l'AMB posarà en marxa un total de 13 noves línies d'altes prestacions: 7 noves línies AMB Exprés i 6 noves línies AMB Metrobús.

En total, amb la implantació de la segona fase, estaran actives a final d'aquest primer trimestre de 2019 en total 20 línies d'altes prestacions (11 línies AMB Exprés i 9 línies AMB Metrobús).

Related documents