2019 | Metròpolis Barcelona, una ciutat de ciutats
Amb el títol «Collective City» (Ciutat col·lectiva), l’edició 2019 de la Biennal d’Arquitectura i Urbanisme de Seül (SBAU 2019) tenia l’objectiu de crear un espai de debat i implicació del públic en la transformació de les ciutats, a més de desenvolupar noves estratègies col·lectives de participació i empoderament en les dinàmiques sociourbanes de la ciutat.
A l’exposició de ciutats, un dels quatre grans components comissariats per Dongwoo Yim i Rafael Luna, més de vuitanta ciutats van presentar els seus projectes. L’AMB va presentar «Metropolis Barcelona, a City of Cities» (La metròpolis de Barcelona, una ciutat de ciutats), exposició que posava en primer pla l’àrea metropolitana de Barcelona com una realitat econòmica i social molt dinàmica i cada cop més complexa. Aquest territori metropolità, estructurat per importants espais naturals entre els quals s’han anat assentant diferents ciutats, exigeix nous plantejaments, eines i instruments de planificació urbana –basats en la geografia del territori– per preservar la identitat de la seva gent i garantir la sostenibilitat mediambiental, la competitivitat econòmica i la cohesió social.
En aquest territori tan consolidat, la planificació urbana s’ha de centrar en la renovació dels teixits existents, la transformació d’espais obsolets, la preservació dels elements patrimonials i paisatgístics, la integració urbana de les infraestructures i l’adaptació a un futur immediat marcat per dinàmiques tan profundes com les associades al canvi climàtic, la revolució tecnològica o unes demandes socials cada cop més complexes.
En aquest context, la infraestructura verda es considera el principal sistema de suport de la metròpolis, un conjunt d’espais de gran riquesa ambiental que representen més del 52 % del territori metropolità, més tots aquells espais urbans amb potencial per convertir-se en zones verdes. Carrers, places, parcs urbans i fins i tot cobertes o façanes es poden connectar amb els extensos parcs naturals de l’entorn i formar així una xarxa interconnectada d’espais verds que arribi fins al 75 % del territori.
L’exposició va representar una reflexió sobre el paper estratègic i central que els espais naturals i oberts poden tenir en el territori i sobre la manera com la connexió i la reconnexió de vies i carrers pot acostar l’activitat de les persones i millorar el funcionament de Barcelona, una ciutat de ciutats.
Galeria d'imatges
Documentació
Crèdits
Data de projecte: Juliol 2019
Data d’execució: Setembre 2019
Localització: Seül, Corea
Autors: Noemí Martínez, Stela Salinas (AMB)
Col·laboradors: Virgínia Díaz del Río, Sara Fernandes (AMB).
Traducció: Hye Young Yu
Producció: ESSA PUNT