2017 | Mixed Use, Mixed Time, Mixed People


 

La primera Biennal d’Arquitectura i Urbanisme de Seül (SBAU 2017) es va centrar en el concepte imminents commons com a solució per abordar els problemes de desigualtat social i degradació mediambiental a les ciutats d’arreu del món, sota la codirecció de Hyungmin Pai i Alejandro Zaera-Polo.

En aquest context, l’AMB i l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC) van presentar al Dongdaemun Design Plaza l’exposició «Mixed Use, Mixed Time, Mixed People» (usos, temps i persones barrejasts). L’exposició volia subratllar com l’ànima d’una ciutat s’encarna en els seus espais i edificis públics; aquests espais i edificis no solament defineixen el caràcter i els valors compartits d’una societat, sinó que també creen els seus béns comuns.

L’AMB fa temps que reconeix la importància de construir equipaments públics en llocs estratègics de la ciutat, que ofereixin serveis essencials a la ciutadania. Aquests centres, entre els quals hi ha mercats, centres de salut, biblioteques, centres culturals i escoles, estan dissenyats per ser nodes d’atracció a cada barri, ja que ofereixen els serveis necessaris i fomenten els valors compartits a deu minuts a peu de cada casa.

Tanmateix, atès que bona part de l’àrea metropolitana de Barcelona ja està urbanitzada, queda poc espai per construir aquests equipaments necessaris. És per això que l’AMB ha anat creant edificis d’ús mixt que acullen funcions que fomenten relacions urbanes complexes en un mateix espai. Els edificis d’ús mixt també permeten la utilització intergeneracional d’un mateix espai, la qual cosa crea un aprofitament més ric i divers dels espais i els edificis públics.

Els edificis d’ús mixt són essencials per definir la identitat de cada barri i cada districte. Aquests edificis no haurien de ser artefactes singulars, sinó edificis sòlids, a escala domèstica, oberts a la societat i de fàcil accés per a tothom. Els espais públics annexos a aquests edificis es converteixen en llocs on les famílies i els amics poden jugar, interactuar i conviure, i sovint també es fan servir per dur a terme actes públics. En barrejar diferents tipus d’edificis i activitats en un mateix espai, els equipaments es diversifiquen i poden ser utilitzats durant més hores i per un ventall més ampli de grups socials.

A l’exposició, l’AMB va presentar, en col·laboració amb l’IAAC, una selecció dels equipaments públics d’ús mixt de la ciutat. Mitjançant dibuixos i vídeos, l’exposició va posar en relleu com aquests edificis s’integren en la vida urbana i afavoreixen un ús més dinàmic i intensiu dels espais públics.

En conjunt, l’exposició proposava un nou paradigma de desenvolupament urbà sostenible i innovador en resposta als reptes d’una ciutat sotmesa a una ràpida urbanització, alhora que servia de plataforma per inspirar un diàleg més ampli sobre el futur de les nostres ciutats.

Crèdits

Data de projecte: Juliol 2017 

Data d’execució: Setembre 2017 

Localització: Seül, Corea

Autors: Noemí Martínez, Luisa Solsona (AMB). Marta Milà, Laia Pifarré (IAAC).

Col·laboradors: Audiovisuals: Adrià Goula