Ficus

Categoria: Vegetació singular

Municipis: Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern

Ficus

S'ha considerat singular perquè es tracta d'una espècie exòtica, poc freqüent als nostres parcs. També per la manera amb què les seves nombroses arrels, com poderosos tentacles, han anat colonitzant l'espai i han anat donant lloc a un extens entramat de curioses formes, sota la coberta protectora i verd brillant que formen les fulles.

Nom científic: Ficus rubiginosa
Família: moràcies
Alçària: 7 metres
Edat estimada: 20 anys (rebrots)

Denominació

castellà: ficus, ficus herrumbroso, higuera de Port Jackson
francès: ficus
anglès: Rustyleaf fig

Port

Arbre de capçada arrodonida i molt densa, d'un color fosc, que pot arribar a fer 30 metres d'alçària. Quan la humitat ambiental és molt alta, poden aparèixer arrels aèries, que baixen de les branques a terra.

Escorça

Té un tronc recte, curt i gruixut. L'escorça és de color grisenc i amb una mena de ranures.

Fulles

Són grans i ovalades, d'uns 15 cm de longitud. Tenen un tacte dur, com de cuir. A la part superior són de color verd fosc, molt brillant, i per sota són peludes i d'un color rovellat.

Floració

Durant l'estiu. Les seves flors tenen un color blanquinós.

Fruit

Fa fruits petits, amb forma arrodonida i de color groc a vermellós quan són madurs. Apareixen a les branques de dos en dos.

Origen i hàbitat

És originari de l'est d'Austràlia. Viu en boscos plujosos, barrancs i turons rocosos. És més resistent al fred i a la proximitat del mar que altres ficus.

Usos

És usat com a arbre ornamental per fer bonsais i com a planta d'interior.

Saps què?

Aquest exemplar, anomenat Ficus de la Paret, és en realitat un grup de rebrots d'un exemplar molt més vell. Antigament, les cases senyorials, com la Torre Blanca, competien amb altres famílies benestants per tenir els millors jardins i mostrar un gran nombre d'espècies exòtiques, com aquests ficus, una espècia exòtica i poc freqüent als nostres parcs.

Marker
Sant Just Desvern
Com anar-hi
Transports al voltant de...
Publicacions relacionades
Equipaments relacionats
 • Imatge del parc
  Municipis:
  Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern
  Inauguració:
  2005
  Superfície:
  95.938,68 m2