El còcul gros

Categoria: Vegetació catalogada

Municipis: Badalona

El còcul gros

A l'illa del llac, trobem l'anomenat Còcul Gros, un exemplar singular d'aquesta espècie (Cocculus laurifolius), catalogat com a arbre d'interès local. Gairebé tan ample com alt, elegant i vigorós, aquest arbre pot fer fins a 10 metres d'alçada amb un brancatge abundant, obert i lleugerament penjant. La flor és de clor groc verdós i apareix a finals de la primavera. Originari de l'Índia, el Japó i la Xina és una espècie pròpia de zones temperades que s'utilitza com a planta ornamental dels jardins romàntics on es plantava de manera aïllada. El nom deriva del grec kokkos i fa referència al seu fruit.

Nom científic: Cocculus laurifolius
Família: Menispermàcies
Alçada: 10 m
Edat estimada: 75 anys

Denominació

Castellà: cóculo Anglès: laurel-leaf snailseed

Port

Arbust o arbre perennifoli, dioic, elegant i vigorós, de fins a 10m, gairebé tant ample com alt i amb un brancatge abundant, obert i lleugerament penjant.

Escorça

Llisa i de color gris, una mica brunenca. És força atractiva.

Fulles

Simples, alternes, lleugerament coriàcies, disposades en dues línies regulars damunt de les branquetes, d'un verd brillant intens i el·líptiques. Tres nervis les travessen de dalt a baix. De marge llis, poden fer fins a 15cm de longitud i 5 d'amplada.

Floració

Durant la primavera. Les flors són petites i de color verd i poc vistoses. Fructifica a la tardor.

Fruit

El seu nom és el lledó i és comestible. Té forma arrodonida, de la mida d'un pèsol, de color negre quan és madur.

Origen i hàbitat

Originari de l'Índia, l'Himàlaia, de Malàisia, del Japó i de la Xina. Espècie pròpia de zones temperades, que viu bé en llocs ombrívols i humits amb sòls frescos. De creixement lent, pot viure molts anys.

Usos

Planta ornamental característica dels jardins romàntics, on es plantava de manera aïllada o formant petits grups. També és present en la literatura i la pintura paisatgístiques. El nom deriva del grec kokkos i fa referència al fruit.

Saps què?

El Còcul Gros de Ca l'Arnús és singular per múltiples raons: les seves dimensions considerables, l'elegància de les seves formes, la seva edat avançada, i l'exotisme de l'espècie. Va ser declarat d'interès local per l'Ajuntament de Badalona l'any 2009. A més, la seva situació mig amagada, però ben visible un cop trobat, converteix la descoberta en una agradable sorpresa!

Marker
Badalona
Com anar-hi
Transports al voltant de...
Publicacions relacionades
Equipaments relacionats