Digitalització de l’entorn

| Tema: Cartografia

Jornada sobre normes relacionades amb bessons digitals i la integració BIM-GIS

L’AMB i l'Associació Espanyola de Normalització (UNE) van celebrar el dimecres 19 de febrer la jornada tècnica Digitalització de l'entorn construït: estandardització i aplicacions pràctiques de bessons digitals i integració BIM-GIS, amb l’objectiu de garantir la interoperabilitat, l'eficiència i la sostenibilitat en la transformació digital.

La jornada es va celebrar a la seu de l’AMB, on més de 200 persones van poder assistir a les intervencions i els col·loquis de diversos experts, que van analitzar les normes relacionades amb els bessons digitals i com integrar la informació cartogràfica a l'estructura IFC.

 

Bessons digitals i integració de la informació cartogràfica a IFC

En l'obertura, Ramon Torra, gerent de l’AMB, va destacar la importància de la col·laboració publicoprivada i de la difusió de les experiències en l'aplicació de les noves tecnologies. Per la seva banda, el president del CTN-UNE 332, Sergio Muñoz, va explicar l'activitat dels Comitès ISO i CEN, quin paper té el Comitè Nacional en el desenvolupament dels estàndards i la relació amb els documents buildingSMART.

La sessió va tractar sobre l'activitat del Comitè de Normalització de BIM, en particular la dels dos subcomitès que en formen part. Els panells els va moderar el secretari del CTN-UNE 332, Arturo Alarcón (IECA).

La primera part va tractar els bessons digitals aplicats a l'entorn construït, amb una presentació del president del Subcomitè Nacional i coordinador del CEN/TC 442/WG 9, Eduard Loscos, que va explicar les activitats del grup europeu i la relació amb Buiding Digital Twins Association (BDTA). A més, també en aquesta primera part, Javier Lozano, subdirector de BIM i de Continuïtat Digital a ADIF, va explicar l'experiència d'ADIF amb bessons digitals d'infraestructura ferroviària. Eloi Coloma, director tècnic de Coloma+Armengol, va presentar aspectes relacionats amb el manteniment dels bessons digitals durant la vida útil de l'actiu. Finalment, Marcos García, professor titular de l’ETSICCP-UPM i adjunt al director per a Matèries Digitals va explicar la integració dels bessons digitals al currículum acadèmic de la UPM.

La segona part va tractar la integració de la informació cartogràfica a IFC. En primer lloc, la presidenta del Subcomitè d'Integració BIM+GIS, Montserrat Monteagudo, va explicar el plantejament de la Norma UNE en el desenvolupament, basada en l'experiència de l'AMB i d'altres municipis i administracions amb competències en cartografia que participen en el Subcomitè. Per la seva banda, Alberto Vilariño, cap de secció de l’Institut Geogràfic Nacional (IGN) va explicar l'experiència de l'IGN. La següent ponent, Mayte Toscano gestora de projectes d’OGC, va presentar l'estàndard GEOBIM. En darrer lloc, Pablo Espinosa, arquitecte de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, va traslladar l’experiència d’aquest Ajuntament integrant BIM en la gestió dels actius municipals.

La cloenda va anar a càrrec d'Aitor Aragón (UNE) i Montserrat Monteagudo (AMB).

Documents relacionats
Enllaços relacionats
On
Marker
Auditori de l'AMB | Barcelona