L'Avinguda de la Ribera de Montcada, convertida en passeig fluvial

| Tema: Espais públics urbans

L’AMB finalitza les obres de transformació d’aquest eix vertebrador de la ciutat, que connecta l’espai fluvial amb el nucli urbà El pressupost és de 2,7 M€ i està finançat per l’AMB, l’Ajuntament de Montcada i Reixac i el fons FEDER

Aquesta setmana han finalitzat les actuacions a l’avinguda de la Ribera de Montcada i Reixac, que reforcen aquest eix com a passeig fluvial i milloren la relació de la ciutadania amb el riu Besòs.

Amb un pressupost de 2.704.999,98 €, s’ha pogut transformar una superfície total de 7.650 m2 en un any. 
 
Les principals intervencions que s’han portat a terme són les següents:

  • Transformació de cruïlles en àrees que són compartides entre vehicles, ciclistes i vianants, anomenades zones de coexistència, on els vianants tenen prioritat i poden fer servir tota la zona de circulació.
  • Creació de miradors al riu, que són balcons que connecten visualment el nucli urbà amb l’espai natural.
  • Construcció d’un carril bici segregat de la circulació rodada.
  • Col·locació de vegetació i arbrat per reforçar l’alineació de freixes existent, per reforçar l’alineació de freixes existent, així com d’altres espècies presents en ambients riberencs que aporten regulació tèrmica i confort ambiental i fan augmentar la biodiversitat al llarg del passeig. S’han plantat més de 1.000 noves unitats en total, amb les quals es vol reforçar la vegetació autòctona i potenciar les espècies herbàcies que es fusionen amb la vegetació ruderal o de marge que apareixerà esporàdicament.
  • Regularització de les voreres i ampliació de l’amplada del passeig per complir els criteris d’accessibilitat.

Amb l’objectiu de millorar la seguretat i el confort dels vianants, la calçada queda enfonsada respecte de la cota de les places i el passeig fluvial. Aquest canvi de desnivell actua com a element dissuasiu i contribueix a mantenir una velocitat del trànsit reduïda al llarg de l’avinguda.
 
Aquest projecte, que forma part del Programa d’actuacions en paisatges naturals i urbans PSG compleix les estratègies metropolitanes següents: 

  1. Millorar la connexió entre els espais fluvials i les ciutats.
  2. Dignificar l’espai públic, amb més qualitat paisatgística i un impuls a l’ús ciutadà.
  3. Potenciar la mobilitat sostenible i l’ús de la bicicleta.
  4. Implementar el verd urbà com a mesura de mitigació de les illes de calor.

Enllaços relacionats
On
Marker
Montcada i Reixac