3F Un passatge com a intercanviador metropolità

Tornar
3F
Data:
Del 19.12.14 al 20.02.15
Estat:
Finalitzat
Municipi:
L'Hospitalet de Llobregat


Un passatge com a intercanviador metropolità, a l'encreuament del carrer de la Travessia Industrial i la traça del ferrocarril Barcelona-Tortosa, entre les dues estacions (Renfe i FGC) i entre el barri de Bellvitge i el barri del Gornal al municipi de L'Hospitalet de Llobregat.
Premi i mencions

Acta del jurat de l'emplaçament 3F

S'ha conceditr el premi a la proposta:
  • Les vides del pont d'Adrià Guardiet Llotge, Pere Buil Castells, Toni Riba Galí i Sandra Torres Molina.
Les següents propostes tenen mencions:
  • On tot pot passar de Mikko Liski.
  • Vincle d'Hector Nevot Lloret i Israel Rawy Samitier

Proposta premiada:

LES VIDES AL PONT

La proposta planteja connectar els barris de Bellvitge i Gornal tot potenciant la transversalitat entre els seus espais centrals a través dels ponts que creuen les vies. Amb el pont com element de referència de la transformació, infraestructura versàtil capaç d'acollir usos, convertir-se en carrer i reciclar-se en edifici. La connectivitat transversal es basa en dues estratègies: generar per una banda uns recorreguts cívics a partir d'actuacions de peatonalització i pacificació; i per altra banda potenciar l'activitat associada a aquests recorreguts. Estratègies que s'alimenten mútuament per generar centralitat i connectivitat.
  • Transversalitat: És evident la necessitat de construir uns nous eixos transversals que permetin enllaçar entre si les dues rambles, i generar així una xarxa d'espais públics connectats entre els dos barris. Transversalitat per connectar els dos eixos consolidats.
  • Temporalitat: L'actuació estarà sempre a l'ombra d'un projecte futur molt més car i ambiciós. Però la ciutat ha de ser una entitat viva i en permanent transformació, no pot restar congelada en el temps, pendent de la incertesa d'una transformació futura tan ambiciosa com soterrar les vies del Tren, és per això que el projecte es planteja per fases d'execució.
Autors: Adrià Guardiet Llotge, Adrià Guardinet Llotge, Pere Buil Castells, Toni Riba Galí, Sandra Torres Molina.

Descarregar la proposta


Propostes amb menció:

ON TOT POT PASSAR

El concepte de passatge, si es pensa individualment, consisteix en moviment, recorregut, en el camí que et condueix d'un món a un altre. Què passa però, quan els camins de dues o més persones es creuen o coincideixen? Aleshores succeeix la interacció entre aquestes persones, s'afavoreix el intercanvi, la reunió i apareix el concepte d'espai. Aquest espai és més complex que un simple lloc de pas, un s'hi pot aturar, hi passen coses, s'hi viuen moments especials i esdeveniments per a recordar.

Si molts camins es creuessin, i molta gent compartís aquests espais, apareixeria un indret, una plaça, un món concret. Un passatge on aturar-se, un lloc de pas amb un món (sub)cultural a dins.

Aquesta proposta respon directament a la necessitat de connectar els barris de Bellvitge i Gornal, no només fent que la connexió sigui físicament possible, sinó propiciant un funcionament conjunt i creant un focus d'activitat comú que vinculi de manera real i funcional les dues bandes de la via de tren. Aquesta proposta es duria a terme en dues fases. Una primera fase provisional, a mitjà termini que permeti revitalitzar els dos barris i que creï un primer enllaç d'activitat. I una segona fase a llarg termini que inclou la proposta de soterrament de les vies i que per tant, els uniria definitivament.

Autor: Mikko Liski

Descarregar la proposta


VINCLE

El projecte en primer lloc s'adapta al context existent i reconeix la peculiaritat dels intersticis entre els edificis simbòlics de Bellvitge. En segon lloc proposa un passatge com una gran peça que connecta i reactiva els grans espais públics de cada costat de les vies. I en tercer lloc proposa una reprogramació del interstici ocupat, proposant un nou edifici en l'Avinguda de Bellvitge que aculli els usos existents actualment.

Què connectem? Connectant els grans espais públics de cada barri es genera una continuïtat urbana entre Bellvitge i Gornal, es genera un potent vincle entre els centres d'activitat de cada costat de les vies, creant un "nou centre". D'entrada connectem als veïns de cada barri, que com a vianants són els usuaris diaris dels equipaments a banda i banda. En segon terme connectem als usuaris de tren, metre , autobús i bicicletes, usant els espais urbans reactivats com a gran intercanviador a escala metropolitana.

Per què connectem? En primer lloc, perquè es necessita crear un recorregut complementari als existents, però més atractiu, perquè sigui freqüentat a causa dels vincles que ofereix amb els mitjans de transport connectats. En segon lloc, perquè es genera un recorregut excepcional, amb una visió imprevista de la ciutat, que millora la relació entre barris, millorant la qualitat de vida dels futurs usuaris.

Autors: Hèctor Nevot Lloret, Israel Rawy Samitier

Descarregar la proposta
El concurs proposa abordar 2 escales de projecte a nivell d'idees: EEE, d'estudi i exploració d'un àmbit i PPP, de proposta d'actuacions per la millora d'un passatge o passatges que estan dins de l'àmbit.

Dossier tècnic

Làmina emplaçament 3F

Versión en castellano

Dossier técnico
Taula d'experts locals:

Carles Llop, Director del Programa "Passages" de l'IVM a Barcelona.



Noemí Martínez, Cap de l'oficina de Projectes i Disseny Urbà de l'AMB.
Loles Herrero, Arquitecta del Serveis de Planejament Urbanístic de l'AMB.
Justo García, Cap de Servei d'Urbanisme i Activitats Reglades de l'Ajuntament de L'Hospitalet de Llobregat.

Vocal extern:

Xavier Segura, Director de Serveis d'Espais Públics de l'AMB



Jurat Metropolità:

President
Ramon Torra
Ramon M.Torra i Xicoy
Gerent AMB

Arquitecte per la Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona (1980).  Actualment, gerent de l'Àrea Metropolitana de Barcelona  i conseller delegat de l'IMPSOL (Institut Municipal de Promoció del Sòl). Fou director de Serveis Tècnics de la Mancomunitat de Municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona fins l'any 2011 i anteriorment, arquitecte municipal i director de Serveis Territorials a l'Ajuntament de Granollers entre els anys 1982 i 1992. Ha estat redactor del Pla Territorial Metropolità de Barcelona i és professor en diferents cursos de màster i postgrau de la UPC i la EAPC.

Vocals
Josep Maria Carreras
Josep Maria Carreras
Director de Serveis d'Urbanisme de l'AMB

Arquitecte expert en l'àmbit de l' urbanisme. Va iniciar la seva activitat professional com a tècnic a la Direcció General d'Urbanisme de la Generalitat de Catalunya, posteriorment al 1990 fou el cap de Servei de Documentació d'Ordenació del Territori i Urbanisme de la Generalitat de Catalunya. Al 2001 va ser nombrat cap de Servei d'Informació Territorial i Coordinació Tècnica de la Mancomunitat de Municipis i actualment es director de Serveis d'Urbanisme de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

Mireille Apel-Muller
Delegada general de l'IVM

Delegada general de l'Institut pour la Ville en Mouvement/PSA Peugot Citroën. Ha coordinat el programa internacional de l'IVM "Passages, espaces de transition pour la ville du 21è siècle" convocat des del 2014. Ha participat a l'exposició internacional "El carrer és de tots !" i en el catàleg . Durant el 2012, ha co-dirigit el col·loqui internacional de Cerisy-la Salle sobre "Le Génie de la marche".

Pierre-Atain Trévelo
Agència TVK / Trevelo & Viger-Kohler Architects
        
Fundador de l'agència TVK/Trevelo & Viger-Kohler Arquitectes i Urbanistes. Arquitecte DPLG, diplomat per l'Escola d'Arquitectura de la Ciutat i dels Territoris de Marne la Vallée al 1999. Màster en Disseny d'arquitectura i urbanisme per la Harvard School of Design al 2004. Professor al Màster d'Urbanisme del Institut d'Estudis Polítics de Paris del 2006 al 2010. Membre del Consell Científic del Taller Internacional de Gran Paris.
Manuel Ruisánchez
Arquitecte i vocal del COAC

Arquitecte per l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona. Professor del Departament d'Urbanisme i Ordenació de Territori de la Universitat Politècnica de Catalunya i professor del Master de Paissatge U.P.C. Soci-fundador de Ruisánchez Arquitectes el 1997. Premi Ciutat de Barcelona d'Arquitectura i Urbanisme 2012 (Fàbrica de Creació Fabra & Coats). Vocal de Cultura del Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya des de 2014.

Enric Batlle
Arquitecte

Arquitecte per l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona, Doctor-arquitecte des del 2002 amb la tesis "El jardí de la Metròpoli" premi extraordinari de doctorat, premi Lluís Domènech i Montaner al 2005 i Premi FAD de Teoria i Crítica d'Arquitectura al 2012. Soci co-fundador de Batlle i Roig Arquitectes des del 1981,  exerceix de professor titular del Departament d'Urbanisme i Ordenació de Territori de la Universitat Politècnica de Catalunya.

Rosa Rull
Arquitecte

Arquitecte per l'Escola Tècnica d'Arquitectura de Barcelona, sòcia cofundadora de Bailo Rull Arquitectura. Professora invitada de Projectes de l'Escola Politècnica Superior d'Alicante, professora de Projectes de la Universitat Internacional de Catalunya.

Amadeu Santacana
Arquitecte

Arquitecte per l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès al 2000 (ETSAV-UPC), i doctor (Phd) amb la recerca "El acontecimiento en un mundo como yuxtaposición" al 2013 a l'ETSAB-UPC (Barcelona). Actualment és professor Associat del Departament de Projectes a l'ETSAV des de 2005, i Associate Professor de The Illinois School of Architecture, també ha donat classes a l'ETSAM-UPM (Madrid), ESARQ-UIC, EINA i ELISAVA.  Cofundador de Nug Arquitectes des de 2000.

Acta del jurat per a tot el concurs
El concurs presenta 6 àmbits d'exploració i proposta que es desenvoluparan en tres llançaments de dos emplaçaments cadascun, entre el mes d'octubre 2014 i el mes de febrer de 2015 segons el calendari especificat a les bases generals.

Fins la data d'inici de cada emplaçament no s'exposarà cap informació relacionada, de manera que tothom que hi participi ho faci en les mateixes condicions.

Les propostes es presentaran per correu administratiu o personalment abans de la data de finalització del termini especificat a cada emplaçament objecte de concurs, a la seu de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

Bases

Bases del concurs d'idees "Passatges Metropolitans"
Bases del concurso de ideas "Pasajes Metropolitanos"

Formulari d'inscripció


Model d'equivalència entre el lema i els participants

Documentació addicional

Marc introductori del Programa Internacional Passages de l'Institut pour la Ville en Mouvement:

Número 1 de la revista Passages (introducción al programa del IVM)

Artículo de orientación de Marcel Smets

Localització

Com anar-hi?
Transports al voltant de...