Parc de Can Mercader

Tornar

Cornellà de Llobregat

Imatge del parc
Rafael López-Monné

En el límit entre la plana i la muntanya o Samuntà, el Parc és situat sobre terrenys deltaics del marge esquerre del Llobregat, a la meitat sud d'una finca pública travessada per dues importants infraestructures, el canal de la Infanta i la línia del ferrocarril. A la part més baixa hi ha la gran esplanada de jocs amb el trenet; més amunt, el llac, els jardins amb glorietes i miradors, els camins, les zones d'estada i la piscina ocupen l'espai de les antigues feixes de conreu. A la part central s'ha mantingut l'estructura de terrasses i jardins que inclou les dues peces emblemàtiques del parc, el palau i la plataneda.

Inauguració: 1989
Superfície: 10,5 ha
Adreça: Carretera Hospitalet, 137. Cornellà de Llobregat


 • Informació general

  Plàtans centenaris

  Parc de Can Mercader informació general
  Rafael López-Monné

  Informació de servei

  Indret d'interès històric-arquitectònic, vegetació singular, jardí històric, llac, estany, fonts d'aigua potable, tren miniatura, jocs infantils, jocs gimnàstics, restaurant, bar, WC. Museu Palau Mercader i piscina municipal.

  Descripció

  L'avinguda dels Plàtans és l'eix principal del parc: el travessa de sud a nord  i configura, amb els camins que la creuen, un seguit d'espais i ambients per a diferents usos. A la part més baixa hi ha la gran esplanada de jocs amb el trenet; més amunt, el llac, els jardins amb glorietes i miradors, els camins, les zones d'estada i la piscina ocupen l'espai de les antigues feixes de conreu. A la part central s'ha mantingut l'estructura de terrasses i jardins que inclou les dues peces emblemàtiques del parc, el palau i la plataneda. La vegetació, més densa a la part central, està formada per una gran varietat d'espècies, entre les quals destaquen clarament, tant pel nombre com per la seva singularitat, els plàtans, les palmeres de Canàries i les palmeres washingtònies.
 • Història

  Hisenda agrícola, palau noble, parc públic

  El parc de Can Mercader prové d'una antiga i pròspera hisenda agrícola, corresponent a la masia anomenada Mas Oriol de l'Empedrat, de la qual tenim notícies documentals des de finals de l'edat mitjana.

  L'any 1748 la família Sadurní va comprar el mas Oriol i les 48 hectàrees que en aquell moment formaven el conjunt de l'explotació. Pocs anys després, el 1764, se celebrà el matrimoni entre Maria Sadurní i Cànoves i Felip de Mercader i Saleta. A la mort de Maria Sadurní la finca passà a formar part del patrimoni dels Mercader, una família burgesa de Barcelona, amb el privilegi de ciutadans honrats.

  De l'any 1771 estan documentades unes importants reformes a la masia, fetes per encàrrec de Maria Sadurní, de cara a habilitar el primer pis per a residència pròpia, com a torre d'esbarjo.

  L'any 1814, Josep Ignasi de Mercader, per motius de salut, va fixar la seva residència a la casa de Cornellà. En aquest moment es construïren els primers jardins en terres fins aleshores de conreu. Segons narra el cronista de la família, (...) son al salir por la parte de detrás de la casa actual, dos grupos de bosque, en el centro de éstos un caminal ancho a cada extremo y en el centro una plazuela. En medio de ésta un surtidor, un caminal recto a los lados exteriores de dichos bosquecillos, siguiendo a éstos dos túneles de hiedra, un gran estanque oval entre estos y sobre de aquel dos estanquitas con sus juegos de agua en el centro.

  El seu fill, Ramon Mercader i Novell, es va casar l'any 1824 amb Maria Mercè de Belloch i Portell, hereva d'un llinatge aristocràtic, el dels comtes de Belloch, que es remunta al segle XI.

  La recuperació de Can Mercader com a parc públic

  L'any 1961, la fundació Belloch-Pozzali decideix finalment tirar endavant el projecte de centre d'acollida d'estudiants; les negociacions entre l'Ajuntament i la Fundació s'intensifiquen i les tensions s'agreugen; alhora, la reivindicació col·lectiva dels veïns d'Almeda de la totalitat dels terrenys de Can Mercader com a zona verda, es fa sentir de forma contundent. El projecte queda aturat.

  A la mort d'Albert Bonet, el 1973, la Fundació s'incorpora alSeminari de Barcelona i els seus béns són venuts a institucions públiques i privades. L'any 1974, la Comissió d'Urbanisme adquireix el palau "Belloch-Pozzali" i el que serà el futur Parc i els cedeix poc després gratuïtament a l'Ajuntament de Cornellà que els inclou en el Catàleg d'Edificacions Històriques; dos anys després la Generalitat els declara monument històrico-artístic. En aquells moments, la finca es trobava en un estat d'abandonament total, i no serà incorporada a la vida municipal com a espai verd d'ús públic fins el 1984.

  Entre 1984 i 1985, es redacta el projecte de restauració. Les obres s'inicien a finals de 1986, finançades per la desapareguda Corporació Metropolitana de Barcelona i posteriorment per la Mancomunitat de Municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. L'onze de setembre de 1989, les portes de Can Mercader, el primer parc públic de Cornellà, s'obren definitivament als ciutadans. La seva visita constitueix un passeig per la història.
 • Normes d'ús
  Utilitzeu les papereres.
  Utilitzeu les papereres.
  El residu recollit es porta a una planta de triatge.
  Prohibit fer foc (només és permès als parcs amb servei de barbacoa).
  Prohibit fer foc (només és permès als parcs amb servei de barbacoa).
  Porteu el gos lligat.
  Porteu el gos lligat.
  Respecteu les indicacions en aquells parcs o localitzacions on no es permet l'accés als gossos (Exemple: àrea de jocs infantils, jardins botànics i jardins històrics).
  Recolliu les deposicions dels gossos.
  Recolliu les deposicions dels gossos.
  No allibereu animals domèstics.
  No allibereu animals domèstics.
  L'alliberament incontrolat posa en perill la fauna autòctona.
  No doneu menjar als animals. L'alimentació incontrolada dels animals empitjora la qualitat de l'aigua dels llacs i estanys, genera males olors i desencadena problemes higiènico- sanitaris.
  No doneu menjar als animals. L'alimentació incontrolada dels animals empitjora la qualitat de l'aigua dels llacs i estanys, genera males olors i desencadena problemes higiènico- sanitaris.
  Respecteu la vegetació.
  Respecteu la vegetació.
  No feu sorolls molestos.
  No feu sorolls molestos.
  Prohibit pescar a les làmines d'aigua, llacs i estanys.
  Prohibit pescar a les làmines d'aigua, llacs i estanys.
  Prohibit banyar-se a les làmines d'aigua, llacs i estanys.
  Prohibit banyar-se a les làmines d'aigua, llacs i estanys.
  Prohibit circular amb vehicles de motor (excepte vehicles de serveis).
  Prohibit circular amb vehicles de motor (excepte vehicles de serveis).
 • Activitats (4)
  • Parc Can Mercader

   TOP SECRET! El misteri del parc de Can Mercader

   Tema:
   Parcs
   Tipus:
   Activitat de descoberta
   Públic:
   Famílies
   On:
   Museu Palau Can Mercader, Carretera Hospitalet, 137, 08940, Cornellà de Llobregat
   Quan:

  • Jardí Romàntic

   El parc de Can Mercader

   Tema:
   Parcs
   Tipus:
   On:
   Parc de Can Mercader, Ctra. de l'Hospitalet, 101, 08940, Cornellà de Llobregat
   Quan:

  • Imatge de l'activitat


   Explora la natura del teu parc

   Tema:
   Parcs
   Tipus:
   Activitat a l'entorn
   Públic:
   Educació en el lleure, Famílies, Primària. Cicle mitjà (8-10 anys), Primària. Cicle superior (10-12 anys), ESO. 1r cicle (12-14 anys)
   On:
   Diverses localitzacions
   Quan:

  • Imatge de l'activitat


   Qui viu als parcs? La biodiversitat als parcs metropolitans

   Tema:
   Biodiversitat, Parcs
   Tipus:
   Activitat a l'entorn
   Públic:
   Famílies, Educació en el lleure, Primària. Cicle inicial (6-8 anys), Primària. Cicle mitjà (8-10 anys), Primària. Cicle superior (10-12 anys)
   Quan:

  Jugatecambiental

  • Can Mercader

   Aquesta Jugatecambiental s'instal·la a prop del Mercat de Pagès que es fa en aquest parc cada diumenge al matí. Gaudeix de múltiples recursos ja que en aquest parc es concentren moltes espècies de flora i fauna singulars, es porten a terme una gran quantitat d'activitats culturals, esportives, socials i educatives i, a més a més, permet tractar alguns aspectes de sostenibilitat del ...

   Veure totes les activitats del servei

 • Punts d'interès (8)

  Font del Brollador

  Interès històric

  Al final del passeig dels Plàtans i just davant del Palau Mercader es troba la font del Brollador, una estructura formada per un una columna i un plat al mig d'una bassa d'aigua. Fou construïda ent...

  Can Mercader

  Jugatecambiental

  Aquesta Jugatecambiental s'instal·la a prop del Mercat de Pagès que es fa en aquest parc cada diumenge al matí. Gaudeix de múltiples recursos ja que en aquest parc es concentren moltes espècies de ...

  Palau de Can Mercader

  Interès històric

  Joaquim Mercader va encarregar construir aquest palau entre el 1865 i el 1870 a l'arquitecte Josep Domínguez Valls, a fi de recuperar el títol de comte de Bell-lloc, que havia estat concedit per l'...

  Torre de la Miranda

  Interès històric

  A l'avinguda de Salvador Allende, al barri de Sant Ildefons, Arnau Mercader va fer construir la torre de la Miranda al segle XIX. Ben a prop del seu palau al parc de Can Mercader, tenia la funció d...

  Mercat de pagès

  Lloc singular

  Cada diumenge un mercat de productors locals en el que poden vendre els seus productes sense intermediaris i els consumidors adquireixen aliments de qualitat provinents del Parc Agrari del Baix Llo...

  Horts urbans

  Horts urbans

  Els horts urbans de Can Mercader compten amb 52 parcel·les de cultiu de 60 m2, de les quals 50 són per a persones de més de seixanta anys, una per activitats educatives i una altra per associacions...

  Llac de Can Mercader

  Llac o estany

  A ponent del palau, el llac és tancat dins l'anell arbori que formen el jardí romàntic, els plàtans i les palmeres. Es pot recórrer el llac per la xarxa de camins del voltant i descobrir com es van...

  Estació del trenet

  Lloc singular

  Construït l'any 1987 pel Club d'Amics del Ferrocarril de Cornellà, i subvencionat per l'Ajuntament, el trenet és un símbol del parc. Els membres del Club són els encarregats de fer-ne el mantenimen...

 • Visita virtual
 • Fauna
  Consulteu les observacions al visor de fauna.
 • Vegetació (26)
  • Itinerari (1)

   Itinerari botànic del parc de Can Mercader

   Itinerari

   L'itinerari botànic del parc de Can Mercader és una eina que ajudarà a descobrir el parc i a conèixer i entendre la diversitat d'espècies vegetals de gran valor botànic i patrimonial que hi habiten...

  • Vegetació catalogada (2)

   Washingtònia (Les Palmeres de Can Mercader)

   Vegetació catalogada

   Arbres catalogats d'interès local l'any 2001. Aquest grup de 31 washingtònies són un element identificador del parc. Estan catalogades com a arbres d'interès local per la seva alçària excepcional, ...

   Acàcia de tres punxes (L'Acàcia Vella de Can Mercader)

   Vegetació catalogada

   Arbre catalogat d'interès local l'any 2003 per la seva edat centenària i dimensió.

  • Vegetació singular (23)

   Pebrer bord

   Vegetació singular

   Originari dels altiplans de Bolívia, del Perú i de Xile, pot assolir els 15 metres d'alçària.

   Palmera excelsa

   Vegetació singular

   És un arbre molt resistent al fred i a la neu, i pot suportar altes temperatures.

   Taronger agre

   Vegetació singular

   Arbre originari d'Àsia. S'utilitza per elaborar olis essencials, licors i també es va servir pastisseria i en confitures.

   Magnòlia

   Vegetació singular

   És un arbre de creixement lent. La del parc de Can Mercader té una alçada de 7,5 metres, però pot arribar a fer 27 metres d'alçària.

   Cica

   Vegetació singular

   Planta amb aspecte de palmera, originària de les illes Ryukyu, Mitsuhama Ito, Satsuma i Kiushu, al Japó.

   Palmera de Canàries

   Vegetació singular

   Palmera de mida gran. La seva capçada és més densa que la palmera datilera i té un color verd intens.

   Margalló

   Vegetació singular

   Palmera de troncs curts i gruixuts originària del Mediterrani occidental.

   Tell argentat

   Vegetació singular

   Originari dels Balcans, d'Hongria i del sud-oest de Rússia i Anatòlia, pot arribar a fer 30 metres d'alçària.

   Alzina

   Vegetació singular

   Propi de la regió mediterrània, pot arribar a fer 27 metres d'alçada.

   Roure de fulla gran

   Vegetació singular

   Arbre corpulent i resistent, la seva fusta és molt preuada en fusteria i ebenisteria.

   Figuera

   Vegetació singular

   La figuera és un dels cultius arboris més importants des de les primeres civilitzacions mediterrànies.

   Morera blanca

   Vegetació singular

   Arbre originari de la Xina, de creixement ràpid, que pot arribar a fer entre 10 i 20 metres d'alçària.

   Desmai

   Vegetació singular

   Arbre originari de la Xina i de l'est d'Àsia, té una alçària de 9 metres i una edat estimada de 40 anys.

   Tipuana

   Vegetació singular

   Arbre ornamental d'uns 40 anys d'edat.

   Om de Sibèria

   Vegetació singular

   Originari del nord d'Àsia, entre Sibèria, Manxúria i Corea, pot arribar a fer 20 metres d'alçada.

   Pi pinyer

   Vegetació singular

   És una espècie mediterrània, del sud d'Europa i l'oest d'Àsia. Els pinyons d'aquest pi són comestibles i molt apreciats a la cuina.

   Xicrandra

   Vegetació singular

   Arbre subtropical originari de l'Amèrica del Sud, entre l'Argentina i Bolívia, pot arribar a fer 10 metres d'alçària.

   Cedre de l'Himalàia

   Vegetació singular

   Arbre majestuós que pot arribar fins a 60 metres d'alçària

   Cedre de l'Atles

   Vegetació singular

   Arbre robust que pot superar els 45 metres d'alçària, és originari de les muntanyes de l'Atles (el Marroc i Algèria).

   Xiprer

   Vegetació singular

   Originari de l'orient de la zona mediterrània, des de Líbia fins a l'Iran, pot assolir 30 metres d'alçària.

   Casuarina

   Vegetació singular

   Originària d'Austràlia, viu en llocs assolellats a prop de rierols i zones d'aiguamolls.

   Servera

   Vegetació singular

   Originària del sud d'Europa pot arribar fins a 20 metres d'alçària.

   Plàtan (Els Gegants del Parc)

   Vegetació singular

   Arbres catalogats d'interès local des de l'any 1991. Catalogats com a arbres d'interès local per la seva edat centenària, la forma i les dimensions i el fet de formar un grup que singularitza l'ent...


 • Projectes (1)

  Manteniment amb criteris ambientals

  Municipi:
  Tots els municipis
  Temes:
  Biodiversitat, Parcs, Platges
  Estat:
  En curs

Previsió meteorològica

Avui 15 - maig
 • Màx.
  25ºC
  Min.
  12ºC
 • Matí
  Temps: entre poc i mig ennuvolat
  Vent

 • Tarda
  Temps entre poc i mig ennuvolat
  Vent

Demà 16 - maig
 • Màx.
  28ºC
  Min.
  14ºC
 • Matí
  Temps: sol i núvols alts
  Vent

 • Tarda
  Temps entre poc i mig ennuvolat
  Vent

Font: Servei Meteorològic de Catalunya

Localització

Com anar-hi?
Transports al voltant de...
Prova: $provaURL