Arbre catalogat d'interès local des del 2003. La bellaombra de Can Vidalet, anomenada Pota Grossa, ha adquirit unes dimensions notables. És un arbre exòtic i per la raresa de les formes i l'avançada edat, gaudeix d'una posició privilegiada en el parterre de l'entrada principal del parc, que la fa visible des del carrer. Sembla que la seva edat és centenària i podria haver estat plantada a finals de la dècada de 1910, quan plantar espècies exòtiques als jardins donava prestigi.
Bellaombra (Pota Grossa)
Categoria: Vegetació catalogada
Municipis: Esplugues de Llobregat
Nom científic: Phytolacca dioica
Família: fitolacàcies
Alçària: 8,5 m
Edat estimada: 100 anys
Denominació
Castellà: ombú
Anglès: pokeweed
Fruit
Baies carnoses de color groguenc (marró clar quan són madures) que contenen les llavors, que són petites i arrodonides, d'un color negre brillant.
Origen i hàbitat
Originària de la Pampa de l'Argentina i l'Uruguai, on és molt valorada per oferir refugi del sol. Per aquest motiu també se l'anomena ombú, que en guaraní significa "ombra".
Usos
La seva fusta, esponjosa i tova, té poques utilitats. A casa nostra, es considera ornamental i ofereix grans zones d'ombra als jardins. També s'utilitza per fer bonsais. Les arrels contenen saponina, una substància utilitzada per a l'elaboració del sabó i en preparats de medicina popular.
Port
Espècie de creixement ràpid, de tronc gruixut i gran port, amb una àmplia capçada i grans arrels visibles.
Escorça
El tronc és molt humit i de color verdós, cosa que li permet sobreviure en llocs secs. És immune a molts insectes gràcies al fet que la seva saba és tòxica.
Floració
De maig a juny. Les flors són molt petites i de color blanquinós. Apareixen agrupades en forma de raïm allargat.
Fulles
Tenen forma el·líptica que poden arribar fins a 20 cm de llarg. Són d'un color verd fosc brillant.