Millora de l'accés a l'aigua a San Miguelito
Enfortiment institucional a través de la millora de l'accés a l'aigua a San Miguelito, Nicaragua, 1a i 2a fase.
Fitxa tècnica
- Socis:
AMB
Ajuntament de Sant Boi de Llobregat
Ajuntament de Vilassar de Mar (aportació 1a fase)
Ajuntament de Tarragona
Fons Català de Cooperació al Desenvolupament
Enginyeria Catalana Sense Fronteres (assessorament)- Zona d'actuació:
- Amèrica central . Nicaragua
- Tema:
- Cicle de l'aigua
- Pressupost:
- 65.141,19 Euros (1a fase), 80.110,22 Euros (2a fase)
- Finançament:
-
-
Ajuntament de Sant Boi de Llobregat i AMB
-
- Estat:
- Iniciat Finalitzat
Descripció
El projecte s'emmarca en l'agermanament entre les ciutats de Sant Boi de Llobregat i San Miguelito, i pretén afavorir el paper actiu de la municipalitat nicaragüenca en la gestió de l'aigua, amb l'objectiu de millorar les condicions de vida de la seva població. L'accés a l'aigua és un dels principals problemes que afecta les comunitats rurals de Nicaragua, així com les mancances en sanejament i la consegüent contaminació de les aigües fecals. El dèficit en infraestructures determina, doncs, la pròpia qualitat de l'aigua que es fa servir per a ús humà i té importants repercussions d'àmbit ambiental, tot incidint també en l'elevat nombre de malalties causades per la mala qualitat de l'aigua.
La primera fase del projecte es va centrar en enfortir el treball de la institució local en la gestió de l'aigua, mitjançant la creació d'una àrea específica a l'alcaldia (la Unitat d'Aigua) i l'elaboració del Pla Director d'Aigua i Sanejament del municipi. Aquest document, implicà la realització d'un procés de diagnòstic participatiu municipal en què es recopilà informació específica sobre el territori (tipus de sòls, qualitat de l'aigua, identificació dels sistemes de proveïment, etc.) i un estudi específic de cadascuna de les 45 comunitats rurals. A partir d'aquest es van elaborar les propostes tècniques d'intervenció segons el context de cada comunitat i el procés de discussió i reflexió generat amb cadascun dels Comitès d'Aigua Potable, existents en cada comunitat.. Tot aquest treball es realitzà des de l'Alcaldia de San Miguelito, amb l'assessorament de l'Associació Catalana d'Enginyeria Sense Fronteres.
La segona fase dóna continuïtat als processos de treball iniciats amb l'Alcaldia (formació) i a l'aixecament de dades, i ha permès executar dues propostes. Per aquest motiu, s'ha fomentat la planificació territorial des d'una estratègia d'ordenament territorial orientada a optimitzar els recursos públics i a impulsar una visió integral dels recursos hídrics que incorpora els diferents usos i diversos agents implicats. Concretament, es tractava d'aprofundir en el paper de lideratge que ha de desenvolupar l'alcaldia en relació a altres agents socials i en la planificació del territori, alhora que de fomentar la participació comunitària en la gestió de l'aigua. Per aquest motiu, durant la segona etapa s'han desenvolupat mecanismes concrets per reforçar el paper de l'alcaldia i per aprofundir els processos de sensibilització i formació dirigits a la població. Paral•lelament, en aquesta segona etapa s'ha inciat el procés d'implementació de les propostes recollides en el Pla Director, amb la construcció de les infraestructures i sistemes previstos per la Comunitat de Las Palomas (770 habitants) i la comunitat d'El Tule (que garantirà l'accés a 900 persones)