Primer Fòrum Metropolità d'Educació per a la Sostenibilitat

| Tema: Sostenibilitat

L'AMB ha acollit avui el primer Fòrum Metropolità d'Educació per a la Sostenibilitat, una jornada temàtica dirigida a diversos col·lectius, com ara experts de referència en el tema, educadors, mestres i alumnes.

L'objectiu d'aquesta jornada era trobar eines educatives per combatre el canvi climàtic des dels diferents perfils educatius, i establir un espai de trobada per a tots els agents que realitzen tasques relacionades amb l'educació ambiental al territori metropolità.

Durant la jornada s'han presentat diverses ponències per part d'experts en el tema, com ara Javier Martín-Vide, catedràtic de Geografia Física de la Universitat de Barcelona, llicenciat en Ciències Matemàtiques, doctor en Geografia i Història i coordinador del Grup d'Experts en Canvi Climàtic a Catalunya, i Miquel Àngel Prats, director dels estudis de grau d'Educació Infantil a la FPCEE Blanquerna-URL.

Així, en la seva presentació el Dr. Miquel Àngel Prats ha destacat la importància d'implicar els mestres i, sobretot, de descobrir el talent submergit que hi ha a les escoles, permetent que nous mètodes educatius s'integrin a les aules alhora que receptes senzilles, com reconèixer les aptituds i talents naturals dels infants, resulten altament efectives a l'hora de motivar-los. De fet, tenir temps de qualitat per crear i per innovar resulta cabdal alhora d'introduir canvis en la manera d'aprendre i d'educar.

Per la seva part, el Dr. Javier Martín Vide ha assenyalat que per a sensibilitzar pel canvi climàtic cal un enfocament global, informació verídica però no catastrofista, una actitud positiva i centrar-se en l'acció urgent per lluitar contra el canvi climàtic.

En la clausura de la jornada, la vicepresidenta de Medi Ambient de l'AMB, Janet Sanz, ha destacat l'oportunitat de recollir iniciatives dels assistents que l'AMB pugui incorporar en la Declaració de l'AMB pel Clima, aprovada pel Consell Metropolità el dimarts 24 de novembre, de manera que es pugui elevar la seva veu en la 21a conferència del canvi climàtic, que se celebrarà a Paris la setmana vinent.

A banda de les ponències, també s'han realitzat diferents activitats amb els assistents dividits en grup per recollir les seves propostes sobre com es pot comunicar i educar amb relació a la mitigació i a l'adaptació al canvi climàtic. Infants i adults han treballat en grups per tractar de donar respostes als reptes plantejats: quines competències i continguts curriculars cal impulsar quan parlem de canvi climàtic? Com apropar i experimentar amb el canvi climàtic? Com arribar a un públic divers i dispers?

El Fòrum, en el qual han participat unes 150 persones, incloent-hi personal docent, alumnes, tècnics de l'administració i d'empreses privades, educadors ambientals i consultors, continuarà amb la valoració dels resultats de la feina feta durant tota la jornada per tal que des de l'AMB es puguin impulsar les propostes i idees sorgides.

El Fòrum forma part de les accions compreses en el Programa d'educació per a la sostenibilitat de l'AMB i també de les estratègies del PSAMB (Pla de sostenibilitat de l'AMB) vinculades a implicar la ciutadania metropolitana en el coneixement dels canvis que experimentaran el territori metropolità i els seus habitants, per tal de contribuir a una societat més preparada per als impactes ambientals, i  també els socials i els econòmics que de ben segur comportarà aquest fenomen.

D'aquesta manera, l'AMB se suma a les iniciatives de moltes altres grans urbs europees (Berlin, París, Londres, etc.) que en els darrers temps estan desplegant estratègies de transició energètica i de reducció d'emissions, així com  de sensibilització de la població per adaptar-se al quasi segur augment de la temperatura en 2 ºC l'any 2100.

Les presentacions es poden veure en diferit al web www.amb.cat i es pot consultar el Fòrum a les xarxes socials i al twitter @sostamb.

Documents relacionats