L'AMB i Chicago col·laboren en la construcció de ciutats inclusives

| Tema: Desenvolupament socioeconòmic

Les dues metròpolis comparteixen necessitats com ara l'accés a l'habitatge, la mobilitat sostenible i la inclusió de determinats barris i districtes. La jornada, organitzada per l'AMB i la Universitat de Barcelona, espera crear un debat transnacional per aprendre mútuament estratègies per a la inclusió.

Els dies 29 i 30 de maig s'ha celebrat a Barcelona la jornada Construint Ciutats Inclusives: agenda per Barcelona i Chicago.

L'objectiu d'aquesta trobada, organitzada per la Universitat de Barcelona amb el suport de l'AMB, i que ha reunit acadèmics, tècnics de l'administració, professionals del planejament, representants polítics i líders comunitaris de dues ciutats, ha estat reflexionar al voltant de l'agenda política per a la inclusió social que actualment duen a terme les dues metròpolis.

La iniciativa ha sorgit de la constatació que els reptes d'ambdues ciutats són similars en diversos nivells. Chicago i Barcelona i llurs àrees metropolitanes comparteixen reptes en termes de dinamització econòmica, ja que són ciutats que debaten sobre l'evolució i transformació de models d'activitat de tipus industrial i la compatibilitat amb l'evolució dels sectors com les finances, la tecnologia i el turisme, i els reptes de la indústria 4.0.

Pel que fa a l'estructura social, ambdues ciutats s'enfronten a la polarització en els ingressos de la població, la fragmentació de les condicions de vida i la segregació entre grups socioeconòmics. Entre les demandes socials més actuals dels seus habitants trobem l'habitatge a preus assequibles, l'accés i la millora en els estàndards de l'educació pública, la mobilitat, l'atenció sanitària o l'enfortiment de la protecció i la seguretat, entre d'altres. Així mateix, Chicago i Barcelona acumulen una història comuna d'alta mobilització ciutadana i polítiques innovadores.

Durant la jornada, Jaume Collboni, vicepresident de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB, ha manifestat que "no ens conformem amb la recuperació del creixement i l'ocupació, volem recuperar el model de creixement inclusiu que va caracteritzar Barcelona des dels vuitanta fins a la crisi de 2008".

El vicepresident ha volgut recordar que el poder adquisitiu dels treballadors en el territori metropolità ha caigut un 6,5% entre 2010 i 2015, i que aquesta caiguda ha estat més pronunciada (8,8%) entre el 25% de treballadors amb salaris inferiors.

De la mateixa manera, ha afegit que "l'objectiu és assolir un model econòmic més just, competitiu i sostenible", i que "la manera d'aconseguir-ho és consolidant la reactivació i el creixement, creant ocupació de qualitat i fent front a l'emergència social".

Finalment, ha comentat que "les conclusions de la Taula de Reactivació Econòmica i Reindustrializació es donaran a conèixer abans de l'estiu", però ha avançat que "una és la necessitat de crear una Agència Metropolitana de Desenvolupament Econòmic".

Al seu torn, Jesus "Chuy" Garcia, membre del govern del comtat de Cook i excandidat a l'alcaldia de Chicago, ha afegit que "els moviments socials que oposen resistència a la polarització del poder han guanyat molt d'impuls en els últims anys, i determinats col·lectius han guanyat veu i vot en les decisions sobre el futur de la ciutat, com ara les associacions de veïns, les organitzacions polítiques progressistes i el col·lectiu LGBT".

Algunes de les taules rodones que han tingut lloc durant aquestes jornades han plantejat debat sobre l'accés a l'habitatge i les oportunitats laborals abans i després de la crisi financera de 2008, la gestió financera de les infraestructures o la mitigació de les desigualtats socials, entre altres temes. L'AMB ja està promovent estratègies actives en molts d'aquests assumptes, per exemple amb les seves noves polítiques metropolitanes d'habitatge, que preveuen augmentar la quantitat d'habitatge protegit, donar molt més protagonisme al lloguer social i la creació d'un observatori metropolità de l'habitatge.

Després d'aquesta conferència, s'espera crear un diàleg transnacional que pot comportar l'intercanvi de coneixement sobre polítiques i planificació, sempre amb l'objectiu d'augmentar la cohesió i el desenvolupament de les ciutats.


Documents relacionats