La plataforma SmartAMB creix

Tornar

| Tema: Smartcity

Es presenta la integració dels serveis de cartografia metropolitana


Entre el 15 i el 17 de novembre l'AMB ha estat present a l'Smart City Expo World Congress 2022, on ha presentat diversos productes de gestió intel·ligent relacionats amb la innovació urbana.

Pel que fa a la plataforma SmartAMB, una plataforma de servei per als ajuntaments metropolitans que permet la resolució d'incidències i l'ús de serveis metropolitans en temps real, enguany s'ha presentat la integració del servei de cartografia metropolitana.

En concret, els tècnics dels municipis que vulguin fer servir la plataforma ara podran fer ús de productes cartogràfics. La plataforma ofereix accés a productes de molta qualitat i dota els tècnics de la possibilitat de cooperar i col·laborar amb el servei metropolità per tal d'actualitzar i usar les seves eines cartogràfiques, la qual cosa implica un reducció important de temps i una millor sincronització de dades.

Entre les millores que facilita el servei, hi ha la reducció del temps d'actualització del Mapa Topogràfic Metropolità 1:1.000, la generació de productes cartogràfics i formats de distribució pensants per a l'usuari final, la descàrrega massiva i àgil de productes cartogràfics, o l'actualització contínua de la Guia de carrers metropolitana. Aquí, per exemple, els tècnics municipals poden realitzar els canvis necessaris de manera directa, cosa que dona immediatesa a les dades que la guia de carrers ofereix des del geoportal de cartografia.

Paral·lelament, també s'ha presentat la incorporació d'avenços tecnològics, com ara la connexió de GIS amb BIM mitjançant el format IFC amb els models 3D del territori, que ara es podrà descarregar.

Seguretat i sostenibilitat

Un dels temes centrals de l'estand principal ha estat el futur model metropolità de seguretat, que es basarà en la tecnologia intel·ligent, seguint l'exemple de l'aplicació de seguretat ciutadana M7 Citizen Security, desplegat actualment en 12 municipis metropolitans. Aquest sistema permet avisar automàticament la Policia o la Guàrdia Urbana en cas de risc o perill i és una eina molt efectiva de prevenció. L'objectiu d'aquest sistema és contribuir a la prevenció de la violència a l'espai públic, assegurar-ne l'erradicació i garantir la convivència pacífica des d'una visió metropolitana.

En aquest sentit, el dimecres 16 de novembre, el vicepresident de l'AMB, Antonio Balmón, va fer una conferència per explicar i aprofundir sobre la preparació del sistema integral de seguretat metropolitana.

Un altre tema destacat, va ser l'aposta per un protocol sostenible en la realització de projectes a l'espai públic metropolità. En concret, es va presentar el Protocol de sostenibilitat, que estableix criteris, tant per a l'AMB com per a l'IMPSOL, que ajudin a millorar la sostenibilitat, la biodiversitat i la lluita contra el canvi climàtic, quan es du a terme un projecte constructiu com ara equipaments, habitatges públics o obres a l'espai públic. Construcció en fusta, ús d'aigua regenerada, aposta per biodiversitat autòctona, disseny amb criteris de sostenibilitat i transport sostenible són algunes de les accions definides en aquest protocol, que ja està aplicant l'AMB en els seus projectes de construcció.

Tomorrow Mobility

Les propostes de gestió intel·ligent referides a la mobilitat s'han ubicat a l'espai de la fira Tomorrow.Mobility World Congress. Allà, AMB Informació ha presentat projectes com l'INDUCAR, una prova pilot de càrrega de vehicles elèctrics per inducció sense contacte, o el nou servei AMBici, un servei metropolità de bicicleta elèctrica compartida que es posarà en marxa a principis del 2023, amb 2.600 bicicletes 100 % elèctriques de darrera generació per a 15 municipis de la metròpolis de Barcelona.

Va destacar especialment la presentació de la digitalització de serveis, com ara la xarxa de carrils bici Bicivia (Bici Streetview), o la instal·lació de comptadors digitals de bicicletes.

L'estand també va mostrar les noves funcionalitats de l'app AMB Mobilitat, el nou espai digital d'usuaris AMBvosaltres (projecte Inclusify) i Picmi Taxi, una funció innovadora que permet sol·licitar un taxi al moment, com si fos a mà alçada.

Creixement inclusiu i innovació

L'Agència de Desenvolupament Econòmic ha estat present amb l'objectiu d'impulsar el creixement inclusiu i sostenible. En aquesta línia, s'ha donat visibilitat a les empreses més innovadores en l'àmbit de les ciutats intel·ligents de l'entorn metropolità, oferint un espai, dins de l'estand, a sis empreses: AEMES Smart, CERC, Digital Smart Group, Hedyla, Nabla Vision i Urban Air Purifier.

L'Agència també ha mostrat, dins de la seva aposta pel big data com a eina de desenvolupament, les possibilitats que ofereix l'anàlisi de grans volums de dades amb intel·ligència artificial aplicada a monitorar l'activitat econòmica, en aquest cas el sector turístic i, en concret, el projecte de turisme intel·ligent SIIT.

Aquesta és la vuitena ocasió que l'AMB es presenta a l'Smart City Expo World Congress 2022, amb productes innovadors en àmbits de la gestió intel·ligent de serveis públics.

Documents relacionats

Enllaços relacionats

On

  • Marker

    Fira de Barcelona. Gran Via, L'Hospitalet de Llobregat