Projecte WaysTUP!

Cadenes de valor per a la transformació disruptiva dels bioresidus urbans en productes de base biològica en el context de la ciutat

Technical details

 • Subjects:
  Waste, Sustainability
 • Status:
  En curs
 • Municipality:
  --
 • Programa:
  Horizon 2020
 • Número de projecte:
  818308
 • Direcció del projecte:
  Júlia Hereza (tècnica del Servei d'Informació Digital, Qualitat i Innovació), Glòria Sánchez (cap de la Secció Control de Qualitat) i Joan Carles Fernández (cap de Servei d'Informació Digital, qualitat i innovació) i Carlos Albarrilla (Tècnic del Servei d'Informació Digital, Qualitat i Innovació).
 • Altres socis:
  Sociedad Anònima Agricultores de Lavega de Valencia (Coordinador) (ES), BIOPOLIS SL (ES), AIMPLAS (ES), Universidad de Alicante (ES), Industrias Mecanucas Alcudia, SA (ES), CIEMAT (ES), ADM Wild Valencia, SAU (ES), Fundación CIRCE (ES), Terra i Xufa SL (ES), Instituto Valenciano de Investigaciones Agrarias (ES), Ayuntamiento de Valencia (ES), TBW Research Gesmbh (AT), Nutrition Science NV (BE), Crevis SPRL (BE), Interuniversitair Micro-electronica Centrum (BE), Biosense Institute (CS), Nafigate Corporation, A.S (CZ), Metsä Tissue Oyi (FI), National Technical University of Athens (GR), Polytechneio Kritis (GR), Draxis Environmental SA (GR), Hellenic Society for the Protection of Nature (GR), City Network for Sustainable Development and Cyclical Economy (GR), Novamont SPA (IT), Bio-bean Ltd (UK)
 • Financing:

  Pressupost total: 11.664.322,50 € / Pressupost AMB: 257.705 € (100 % finançament EU)

  $escapeTool.html(textalternatiulogo)
Descripció

logo

El projecte WaysTUP! fa referència als sistemes integrats d'innovació en valorització de residus urbans. El consorci està format per 26 entitats col·laboradores de 9 estats membres: Àustria, Bèlgica, Espanya, Finlàndia, Gran Bretanya, Grècia, Itàlia, República Txeca i Sèrbia.

El projecte mostrarà una cartera de processos innovadors per transformar els bioresidus urbans en bioproductes, que seran testats en 7 plantes pilot demostratives que es construiran en diferents ciutats europees. Alguns d'aquests residus són: restes d'aliments, olis de cuina, FORM, llots de depuradora i cel·lulòsica de corrents de rebuig tant de residu sòlid municipal com d'estacions depuradores.

La participació al projecte WaysTUP! permetrà reduir el rebuig produït en les instal·lacions de tractament mecanobiològic (ecoparcs) de l'AMB i contribuirà a l'economia circular del territori metropolità.

 • Objectiu
  El projecte té com a objectiu establir noves cadenes de valor afegit per als residus orgànics municipals. El projecte mostrarà una gama de nous productes de base biològica a partir de diferents matèries primeres, incloses restes d'aliments, marro de cafè, olis de cuina, llots de depuradora i cel·lulòsica de corrents de rebuig tant de residu sòlid municipal com d'estacions depuradores. Alguns dels productes que es voldrien obtenir serien: bioplàstics, biosolvents, biocarbó, oli de cafè, aromatitzants i polifenols. D'aquesta manera es contribueix a les polítiques d'economia circular.
 • Accions realitzades
  Dins el projecte H2020 WaysTUP!, a més de beneficiar-se de l'intercanvi d'experiències amb diverses ciutats europees, l'AMB hi té una participació activa. A partir de tres fraccions de rebuig de plantes metropolitanes: el tèxtil sanitari, les tovalloletes higièniques i el paperot (part de la fracció paper que té massa poc valor per poder ser reciclat a les plantes regulars) es determinarà el contingut en glucans, que dins de la família dels sucres és qui ens permet generar dissolvents de base biològica com per exemple, el lactat d'etil i el bioetanol.

  La situació mundial amb la covid ha fet replantejar-se aquest esquema i actualment, per temes sanitaris, només es faran las proves amb el paperot d'una de les plantes de tractament mecànic biològic de residus municipals.

  El paperot s'envia a un pilot demostratiu ubicat a l'Alcúdia (València) on es prova la tecnologia per obtenir bioetanol.
1
AMB
2
Agricultores de la Vega de Valencia
3
Biopolis
4
AIMPLAS
5
Draxis Environmental SA
6
National Technical University of Athens
7
TU Delft
8
TBW Research
9
Bio-bean
10
Industrias Mecánicas Alcudia SA
11
Novamont
12
Hydal Biotech
13
Nuscience Group
14
IMEC
15
Biosense Institute
16
SEALEAU
17
CREVIS SPRL
18
Fundación CIRCE
19
Wild Flavors
20
Universidad de Alicante
21
Municipalidad de Valencia
22
Terra i Xufa
23
CIEMAT
24
Association of Municipalities in the Attica Region, Solid Waste Management (EDSNA)
25
Hellenic Society for the Protection of Nature
Prova: $provaURL