La CIBA

 L’edifici s’adapta com a centre d’economia social, solidària i feminista i ofereix una planta baixa totalment oberta al públic amb espais polivalents, un soterrani amb un centre d’informació i recursos, un centre de recerca, creació i documentació, i un arxiu dedicat a les dones.

Façana del projecte
Foto: Quim Bosch
Fitxa tècnica
  • Data de projecte:
    Maig 2018
    Data inici de l'obra:
    --
    Data fi de l'obra:
    --
    Data d'execució:
    Maig 2023
    Municipi:
    Santa Coloma de Gramenet
    Superfície:

    5.250 m2

    Cost:
    6.965.000€
  • Direcció de projecte:
    Cristina Sáez (AMB)
    Direcció d'obra:
    Cristina Sáez (AMB)
    Col·laboradors:
    EQUIP AMB: Marta Iglesias, Nuria Saura, Gisela Traby , Laia Ginés, Anna Nadeu, Olga Salve, Rosa Pla, Jordi Bardolet
    EQUIP EXTERN: Segos Management, Eletresjota
    Contractista:
    Contratas VILOR, S.A
Premis i reconeixements

Guardonat, Premis Catalunya Construcció 2024

Menció, Premi El Temps de les Arts 2023
 

Descripció

El projecte de rehabilitació de l’antiga fàbrica CIBA s’inicia el 2017, en una aposta de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet per crear un equipament pioner en polítiques d’igualtat. La intervenció arquitectònica vol respectar al màxim la construcció original (1950) i la gran rehabilitació que s’hi va fer als anys vuitanta, quan va passar a acollir l’IES Salzereda i els jutjats de primera instància de la ciutat. 

L’edifici té una superfície construïda de 5.250 m2, distribuïts en tres plantes més un soterrani, on s’ubicarà part del programa funcional que ja existia en altres punts de la ciutat de manera dispersa. Això ha propiciat que s’agrupessin els diferents usos al nou equipament per generar sinergies. 
A la planta soterrani hi ha el Centre d’Informació i Recursos per a Dones (CIRD) i el Centre de Documentació. La planta baixa allotja dues sales polivalents, l’espai d’accés i exposicions, el restaurant i un petit jardí. A la primera planta s’hi troben els espais de formació, d’expressió corporal, de coworking, el Consell de Dones i un espai residencial. A la segona planta se situen espais per a tallers (tèxtil, cuina, reparació i audiovisuals), un laboratori de fabricació digital (Fab Lab), horts urbans i espais de lleure.

La configuració estructural de l’equipament n’afavoreix la flexibilitat d’usos. S’han conservat el 96 % dels elements estructurals i el 45 % de les parets divisòries originals de l’edifici. Les noves divisions, així com els nous nuclis d’escales, es conformen a base d’elements de fusta, que aporten calidesa als espais.

El projecte es concep amb la sostenibilitat en ment, emprant materials que minimitzen la petjada de CO2 i seguint criteris de millora de confort i salut. A partir d’una gran pèrgola fotovoltaica, es genera prou energia renovable per assolir una mitjana del 40 % anual del consum energètic de l’edifici, i fins al 100 % a l’estiu. L’equipament ha obtingut una qualificació energètica A gràcies als mètodes de disseny passiu, i el Green Council Building España li ha atorgat la qualificació de quatre fulles.

Tots els espais estan pensats amb perspectiva de gènere: intenten dissoldre la jerarquització de rols i creen zones igualitàries. De les sessions de treball van sorgir necessitats específiques en espais com el CIRD i l’espai residencial. Aquest últim es compon de sis allotjaments dotacionals amb zones comunes (cuina comunitària, espai polivalent, bugaderia i espai de lleure a la coberta), on les dones que s’hi allotgen poden viure en comunitat. Per afavorir el seu benestar, entre d’altres, s’han instal·lat sistemes de seguretat integrats no invasius (infrarojos) en comptes de sistemes tradicionals com ara reixes a les finestres. 

D’altra banda, s’han respectat i posteriorment integrat les colònies d’orenetes de cua blanca que feien nius a la façana nord de l’edifici, duent a terme les intervencions fora del període de nidificació. 
La rehabilitació de l’edifici ha potenciat la relació amb el seu entorn, obrint-lo a la ciutat de Santa Coloma i al riu Besòs.

On