AMB
Ajuntament de Sant Vicenç del Horts
L'escola bressol municipal Petit Mamut es trasllada a un nou equipament construït amb fusta d'avet, energèticament sostenible, al carrer Mossèn Josep Duran número 14, al cor del barri de Vila Vella, a Sant Vicenç dels Horts.
AMB
Ajuntament de Sant Vicenç del Horts
L’escola bressol Petit Mamut de Sant Vicenç dels Horts és una escola d’una línia educativa amb capacitat per a 41 infants. Situada en un dels eixos principals del nucli antic, el carrer de Barcelona, s’arriba a l’escola per carrers pacificats, fet que potencia la mobilitat sostenible.
L’entrada principal a l’edifici pel carrer de Josep Duran s’efectua a través d’un espai porxat que dona accés al pati. D’aquesta manera s’aconsegueix un recorregut segur i protegit per als infants quan entre i surten de l’escola.
Seguint les directrius urbanístiques de la parcel·la, el projecte es compon de dues edificacions diferenciades, de planta baixa i planta primera, amb una superfície total construïda de 460 m2 i un pati de 420 m2. L’edifici principal disposa de tres aules (una per a cada edat), un espai de cuina, un espai multiusos, una sala polivalent, els serveis i els espais d’administració i de direcció, així com una sala multisensorial. Aquest últim es concep com un espai dissenyat per a infants amb discapacitat que poden interactuar amb el medi mitjançant l’estimulació dels sentits. L’edifici secundari està format per un porxo a la planta baixa (accés principal a l’escola) i l’espai de magatzem principal a la primera planta.
Es tracta d’un equipament construït amb panells contralaminats de fusta (CLT), un sistema que permet reduir la petjada de carboni respecte als sistemes convencionals i, pel fet de ser cada dia més industrialitzat, permet millorar la qualitat de la construcció i reduir els terminis d’execució de l’edifici. El fet de conformar-se majoritàriament amb fusta fa que l’edifici millori les qualitats hàptiques (temperatura, textura, olor i rendiment hidrotermal).
L’edifici presenta unes transmitàncies molt inferiors a la mitjana dels edificis amb qualificació energètica A, fet que es tradueix en un baix consum d’energia anual. Genera energia renovable a través de plaques fotovoltaiques i presenta sistemes de regulació passius, com ara un sistema de ventilació creuada i llum natural en tots els espais. S’hi incorpora un sistema de control (domòtica) per monitorar els consums, així com un sistema d’il·luminació circadiària que replica els tons i la intensitat de la llum natural compassadament amb el ritme biològic dels infants.
Les aules es disposen en relació directa amb el pati amb la intenció d’afavorir els moments d’interacció a l’aire lliure. Just davant de les aules hi ha l’espai de porxo, amb elements de vegetació caduca i tendals no permanents que permeten oferir protecció solar segons les necessitats de l’època de l’any.
Per tal d’aconseguir que el pati sigui un espai agradable i tranquil per als infants, s’han tractat les mitgeres dels edificis veïns, algunes de les quals s’han convertit en murs vegetals.
La façana que dona al carrer de Barcelona incorpora un accés secundari on s’ha rehabilitat i recol·locat l’arc original de pedra vermella —característica de Sant Vicenç dels Horts— que tenia Ca la Manela, l’habitatge que hi havia hagut al solar on ara hi ha l’escola.