Aula K - aula ambiental Isabel Muñoz

Dissenyat com un espai obert cap al parc, flexible i polivalent, aquest prototip d’aula d’educació ambiental afavoreix l'aprenentatge i al descobriment de l’entorn. La mateixa construcció es pensa com un refugi de fauna, incorpora un hotel d’insectes, unes quantes caixes niu per a ocells i un refugi per a ratpenats. Aquest pavelló és una construcció prefabricada modular que es podrà instal·lar en diferents punts de la xarxa de parcs metropolitans de l'AMB.

Foto: Marcela Grassi
Fitxa tècnica
 • Data de projecte:
  Juny 2016
  Data inici de l'obra:
  --
  Data fi de l'obra:
  --
  Data d'execució:
  Novembre 2018
  Municipi:
  Santa Coloma de Gramenet
  Superfície:

  110m² (edificació)

  58m² (urbanització)

  Cost:
  179.519 €
 • Direcció de projecte:
  David Baena, Antoni Casamor, Manel Peribáñez, Maria Taltavull (Baena Casamor Arquitectes BCQ)
  Direcció d'obra:
  David Baena, Antoni Casamor, Manel Peribáñez, Maria Taltavull (Baena Casamor Arquitectes BCQ)
  Direcció d'execució: Paco Sánchez (AMB)
  Col·laboradors:
  EQUIP AMB: Marta Juanola
  EQUIP BCQ: Petra Boulescu, Vanessa Díaz
  EQUIP EXTERN: AIA Instal·lacions Arquitectòniques, Fustes Borniquel
  Contractista:
  Calaf Constructora
Premis i reconeixements

Seleccionada, Mostra d'Arquitectura de Barcelona 2019

Finançament

AMB

Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet

Descripció

Les primeres xerrades dels mestres als seus deixebles es van fer a l’aixopluc d’un arbre. Així doncs, l’arbre va ser la primera escola, la primera aula. El projecte consisteix en el disseny i construcció d'un mòdul d’aula per a educació ambiental que serveixi de prototip per instal·lar-lo en diferents ubicacions de la xarxa de parcs metropolitans de l'AMB. Es planteja que sigui també hàbitat d’algunes espècies d’animals com ara ocells, insectes, ratpenats... Ha de ser un espai obert cap a l’exterior: cal que des de l’aula es vegin els arbres, es percebi la llum i se senti el clima.

L’edifici es planteja com un mòdul prefabricat, flexible i tan econòmic com sigui possible, capaç de respondre als requisits que cada municipi tingui per a l’educació ambiental. Per això es plantegen tres mòduls (serveis, aula i pèrgola) que es poden combinar formant diferents configuracions per respondre a les necessitats de cada emplaçament o de cada programació d’activitats. Per al prototip construït s’han utilitzat el mòdul de serveis i el mòdul d'aula. 
El projecte, adaptable a qualsevol ubicació i orientació, planteja la construcció de l’aula des de l’optimització dels processos en relació al temps. Una primera fase, breu i preparatòria de la base, precedeix al muntatge de la volumetria a base de mòduls de façana i coberta elaborats al taller mitjançant entramats de fusta d’avet amb l’aïllament de fibres de fusta incorporat. Una vegada aixecada la volumetria, es procedeix al revestiment de la façana i de la coberta a base de llistons de làrix que conformen una càmera ventilada. El temps total de construcció de l’aula ha estat de 12 setmanes.

Els pendents invertits de les cobertes permeten instal·lar plaques solars i captar i aprofitar l’aigua de pluja, que es pot canalitzar i retornar als aqüífers subterranis i també regar la vegetació plantada just al costat.

Alguns animals i plantes del parc viuran gràcies a aquest petit pavelló. 
 

On