Aula K - aula ambiental Isabel Muñoz

Disseny i construcció d'un mòdul per a aula d'educació ambiental que serveixi de prototip per instal·lar-lo en diferents ubicacions de la xarxa de parcs metropolitans de l'AMB.

©Marcela Grassi
Fitxa tècnica
 • Data de projecte:
  Juny 2016
  Data inici de l'obra:
  --
  Data fi de l'obra:
  --
  Data d'execució:
  Novembre 2018
  Municipi:
  Santa Coloma de Gramenet
  Superfície:

  110m² (edificació)

  58m² (urbanització)

  Cost:
  179.519 €
 • Direcció de projecte:
  David Baena, Antoni Casamor, Manel Peribáñez, Maria Taltavull (Baena Casamor Arquitectes BCQ)
  Direcció d'obra:
  David Baena, Antoni Casamor, Manel Peribáñez, Maria Taltavull (Baena Casamor Arquitectes BCQ)
  Direcció d'execució: Paco Sánchez (AMB)
  Col·laboradors:
  EQUIP AMB: Marta Juanola
  EQUIP BCQ: Petra Boulescu, Vanessa Díaz
  EQUIP EXTERN: AIA Instal·lacions Arquitectòniques, Fustes Borniquel
  Contractista:
  Calaf Constructora
Descripció

Les primeres xerrades dels mestres als seus alumnes es van fer a l'aixopluc d'un arbre. Així doncs, l'arbre va ser la primera escola, la primera aula. La natura ha servit, des de temps remots, com a lloc per pensar i per aprendre, un espai didàctic i de reflexió on gaudir i compartir la natura mateixa.

El projecte consisteix en el disseny i construcció d'un mòdul per a aula d'educació ambiental que serveixi de prototip per instal·lar-lo en diferents ubicacions de la xarxa de parcs metropolitans de l'AMB. L'aula d'educació ambiental és un espai polivalent centrat en activitats ambientals específiques per a grups escolars i per a famílies, i es planteja també que sigui l'hàbitat d'algunes espècies d'animals: insectes, invertebrats, ocells... Es tracta d'un pavelló destinat a donar més vida als parcs, que complementi l'oferta de lleure, lúdica i esportiva amb la dimensió educativa. Els principals ingredients que ha de lluir el seu disseny han de ser la vegetació, la llum i l'aire del parc; per això plantegem un espai obert cap al parc: cal que des de l'aula es vegin els arbres, es percebi la llum i se senti el clima.

L'edifici és un espai educatiu que posa en valor els aspectes ambientals del parc i el seu voltant, un espai d'aprenentatge i descobriment que es planteja com un mòdul prefabricat, flexible i tan econòmic com sigui possible, capaç de respondre als requisits de cada municipi per a l'educació ambiental.

Per això es plantegen tres elements (mòdul de serveis, mòdul d'aula i mòdul pèrgola) que es poden combinar formant diferents configuracions per respondre a les sol·licituds de cada emplaçament o de cada programació d'activitats. Per al prototip construït, s'han utilitzat el mòdul de serveis i el mòdul d'aula. Es pot adaptar a qualsevol ubicació i orientació i es pot construir amb sistemes industrialitzats en taller per optimitzar el temps i el cost. La seva construcció amb mòduls prefabricats en fusta es realitza en gran part al taller i el muntatge del mòdul a l'emplaçament es pot realitzar en poques setmanes.

Una altra imatge de referència per al disseny dels mòduls és la de les cabanes de fusta al bosc: exterior de fusta, gran obertura a la façana principal, plataforma d'activitats al davant... i cobertes inclinades, tot i que en aquest cas cap al centre de l'edifici. Els pendents invertits de la construcció permeten instal·lar plaques de captació d'energia solar i captar i aprofitar l'aigua de pluja, que es pot canalitzar i retornar a terra; s'aconsegueix així que el pavelló no signifiqui la impermeabilització d'un espai del parc. Es proposa la construcció d'un pou de drenatge adjacent a l'aula de natura, que sigui un dipòsit natural per a l'aigua de pluja i pugui retornar-la als aqüífers subterranis, així com també proporcioni aigua de pluja a la vegetació plantada just al costat.
Alguns animals i plantes del parc viuran gràcies a aquest petit pavelló. 

On