Tipuana

Categoria: Vegetació singular

Municipis: Esplugues de Llobregat

Tipuana

Arbre de creixement ràpid, que pot assolir els 20 metres d'alçària.

Nom científic: Tipuana tipu
Família: lleguminoses
Alçària: 7 metres
Edat estimada: 43 anys

Denominació

Castellà: tipuana
Anglès: tipu tree

Port

Arbre de creixement ràpid, que pot assolir els 20 metres d'alçària. Les branques tenen una mida considerable i un aspecte flexible.

Escorça

El tronc és de color marró i esquerdat.

Fulles:

Són grans i de color verd intens. S'anomenen fulles compostes perquè estan formades per entre 5 i 15 parells de folíols, estrets i de forma el·líptica, i un últim folíol al capdamunt.

Floració:

De maig a juny. Les flors tenen 5 pètals desiguals (el central és molt més gros), arrugats i de color groc ataronjat. Es troben agrupades en ramells que cauen amb facilitat.

Fruit:

És una sàmara, amb una sola llavor a baix de tot i una ala de color marró groguenc, que facilita la seva dispersió pel vent.

Origen i hàbitat:

Originària dels boscos subtropicals de Bolívia i del nord-oest de l'Argentina.

Usos:

Es cultiva com a arbre ornamental, per la bellesa de la seva floració, en zones temperades d'Europa i dels Estats Units.

Saps què?

A l'Argentina, un dels seus llocs d'origen, entre finals d'octubre i principis de desembre, té lloc un fenomen conegut localment com el "llanto de las tipas". Sota l'arbre, i a causa de l'atac d'un insecte, comencen a caure petites gotes de saba i fa la sensació que comença a ploure.

Publicacions relacionades
Equipaments relacionats
 • Imatge del parc
  Municipis:
  Esplugues de Llobregat
  Inauguració:
  1975
  Superfície:
  37.288,03 m2