Fals plàtan

Categoria: Vegetació catalogada

Municipis: Barcelona

Fals plàtan

Arbre catalogat d'interès local. Al Jardí Botànic Històric hi ha un exemplar amb una alçària excepcional. La Generalitat té previst declarar-lo arbre monumental. Les fulles es fan servir a Astúries per embolcallar el formatge de cabrales.

Nom científic: Acer pseudoplatanus
Família: aceràcies
Alçada: 30 m.
Edat estimada: 90 anys (edat estimada)
Pol·linitzadors:: entomòfil
Dispersió de les llavors:: anemocòria

Denominació:

Castellà: falso plátano
Anglès: sycamore

Port:

Arbre esvelt, de tronc dret, amb capçada arrodonida i densa. Pot superar els 30m d'alçada.

Escorça:

És de color gris i llisa però es va clivellant amb l'edat i es desprèn en grans plaques.

Fulles:

De color verd fosc a l'anvers i més pàl·lides al revers.

Floració:

Les flors són hermafrodites però funcionen com si fossin monoiques. A vegades se'n troben exemplars dioics. Són de color verdós o groc. Formen raïms pènduls que apareixen a mitja primavera.

Fruit:

Apareix a finals d'estiu en dues sàmares unides, amb les ales obertes, gairebé en angle recte. La llavor madura entre octubre i novembre.

Origen i hàbitat:

És originari d'Europa i del sud-oest d'Àsia. És un arbre d'indrets humits, però ben drenats, i sòls profunds. A l'Europa atlàntica baixa fins al nivell del mar. A Catalunya és poc freqüent però es troba a les obagues de la majoria de les muntanyes, des dels ports de Tortosa fins als Pirineus, entre 800 i 1.500 m d'altitud.

Usos:

És una espècie de gran interès forestal per la bona qualitat de la seva fusta. Molt útil en ebenisteria, en la fabricació de petits objectes i estris de cuina. Té utilitat ornamental.

Publicacions relacionades
Equipaments relacionats