Protegim l'eruga zebra

És inofensiva i té una gran importància en l'ecosistema dunar

Els lliris de mar de les dunes han experimentat un fort creixement després de les pluges primaverals. Aquest fet, fa preveure una eclosió important en la població de l'eruga zebra, una espècie inofensiva que val la pena conèixer, diferenciar i protegir. Els primers exemplars de la temporada ja s'han detectat i es poden observar sobre la sorra, la vegetació de les dunes i als passejos marítims i accessos, ja que es dispersen buscant aliment.

De vegades, l'eruga zebra es relaciona amb la processionària del pi, una espècie que ocasiona molts problemes d'al·lèrgia. No obstant, l'eruga zebra és endèmica, és a dir, pròpia dels espais dunars. La seva presència està associada a la del lliri de mar (Pancratium maritimum), del qual es menja la fulla i en el que busca protecció en forma de crisàlide. Aquesta eruga correspon a la papallona Brithys crini, una espècie nocturna no gaire vistosa i que normalment passa desapercebuda.

El seu nom popular, zebra, es deu al seu aspecte amb franges blanques i negres, molt vistoses i que alerten als possibles depredadors de la seva toxicitat, ja que només la poden menjar algunes espècies d'escarabats. Aquesta toxicitat es deu a què s'alimenta d'una planta també tòxica i és per això que aquest insecte està sent objecte d'estudis científics sobre la seva utilitat en el disseny de tècniques de bio-remediació (neteja d'espais contaminats per substàncies tòxiques).

Es tracta, doncs, d'una espècie de gran importància en l'ecosistema dunar, que constitueix aliment per a d'altres insectes i ocells i no té efecte de plaga, ja que no destrueix les plantes que menja ni té cap efecte per a la salut de les persones. Les dunes són espais fràgils, però que aporten nombrosos avantatges al manteniment dels espais litorals, és per això que cal respectar totes les espècies que hi viuen.

Documents relacionats
Platges relacionades