Boscos urbans

Tornar

| Tema: Parcs

Anàlisi per promoure la biodiversitat i la resiliència als parcs metropolitans

Parc de l'Ermita del Pla de Sant Joan


L'AMB, amb la col·laboració del CREAF, l'IERMB i el LET, ha iniciat un estudi dels boscos urbans dels parcs metropolitans. El projecte pretén contribuir al coneixement de l'estat ecològic i la provisió de serveis ecosistèmics dels boscos urbans dels parcs metropolitans, per tal de proposar mesures de gestió que permetin la seva resiliència i que promoguin la conservació de la biodiversitat.

Aquest objectiu general es desglossa en quatre objectius més concrets. D'una banda, avaluar l'estructura i la biodiversitat de les àrees forestals dels parcs metropolitans mitjançant la recopilació d'informació prèvia i la realització de prospeccions específiques i, d'altra banda, avaluar la contribució d'aquestes masses forestals a la provisió de serveis ecosistèmics i de benestar a la població considerant el seu context socioambiental. També vol proposar mesures per a la gestió d'aquests boscos encaminades a millorar-ne l'estructura per assegurar que tenen resiliència i per promoure'n la conservació de la biodiversitat. I, així mateix, proposar accions d'educació i conscienciació ambientals en aquests boscos.

Anàlisi dels boscos urbans d'11 parcs metropolitans

L'encàrrec té una durada de 9 mesos i inclou l'estudi de les zones forestals més representatives a la xarxa de parcs metropolitans. En total s'analitzaran mig milió de m2 en 11 parcs entre els quals hi ha el parc de la Bastida (Santa Coloma de Gramenet), el parc del Castell (Castelldefels), el parc del Calamot (Gavà), el parc de la Costeta (Begues), el parc de l'Ermita del Pla de Sant Joan (la Palma de Cervelló), el parc de la Llacuna (Montcada i Reixac), el parc del Mil·lenari (Sant Just Desvern), el parc de la Muntanyeta (Sant Boi de LLobregat), el parc del Pi Gros (Sant Vicenç dels Horts), el parc del Torrent de la Font i del Turó de l'Enric (Badalona) i el parc del Turonet (Cerdanyola del Vallès).

Infraestructura verda metropolitana

Un dels elements de la infraestructura verda metropolitana més proper als ciutadans i alhora més desconegut pel que fa a la conservació de la biodiversitat i a la provisió de serveis d'aquest territori és la seva xarxa de parcs metropolitans, amb un total de 52 parcs repartits en 33 municipis que sumen gairebé 300 ha.

Bona part d'aquests parcs acullen boscos de mida, estructura, composició i orígens molt diferents. Si bé existeixen plataformes on es recullen les dades sobre la biodiversitat d'aquests parcs com, per exemple, el Visor de fauna, l'estat d'aquestes masses forestals, la biodiversitat que acullen i la seva contribució a la provisió de serveis ecosistèmics són especialment desconeguts. Això és degut, en bona part, a la mida relativament petita en comparació amb la resta de la infraestructura verda metropolitana i a la poca resolució espacial i temporal de la informació disponible.

Pla de millora de la biodiversitat

Aquest estudi s'emmarca dins les línies estratègiques de treball que l'AMB va recollir en el document Pla de millora de la biodiversitat al 2018. 

Galeria d'imatges

Documents relacionats

Enllaços relacionats

Publicacions relacionades

 • Pla de millora de la biodiversitat
  Plans i programes

  Pla de millora de la biodiversitat

  Tema:
  Biodiversitat
  Tipus:
  Tècnic
  Públic:
  $languageUtil.get($locale, $public_), General
  Edició:
  Plans i programes
  Suport:
  Electrònic

Equipaments relacionats

On

 • Marker

  Parc del Calamot Avinguda de Joan Carles I, 08850, Gavà

  Marker

  Parc del Torrent de la Font Carrer del Torrent de la Font, 08915, Badalona

Prova: $provaURL