Bona ocupació de les caixes niu

| Tema: Parcs

La mitjana supera el 50 % i creix any rere any

Una caixa niu penjada en un arbre d'un parc metropolità

Segons la darrera revisió de l'AMB, realitzada per ornitòlegs experts, l'ocupació de les caixes niu d'ocells insectívors instal·lades a la xarxa de parcs metropolitans és d'un 55 % de mitjana. El càlcul té en compte les caixes instal·lades des de fa més d'un any, ja que és molt habitual que durant el primer any no siguin ocupades.

Els resultats de la revisió són molt positius i demostren la consolidació de les caixes niu als parcs. La mitjana d'ocupació creix any rere any i representa una millora considerable en la biodiversitat d'aquests espais, on actualment hi ha instal·lades 650 caixes. També cal destacar que s'ha observat un 100 % d'ocupació en alguns parcs com Can Zam i Masot i xifres molt altes a Torreblanca (95 %), Pinetons (82 %), Fontsanta (81 %), Canal de la Infanta (77 %) i Muntanyeta (78 %).

La instal·lació de caixes niu és una de les accions del Pla de millora de la biodiversitat. Té com a objectiu oferir espais aptes perquè hi puguin construïr el seu niu algunes espècies d'ocells insectívors com la mallerenga, el raspinell o el pit-roig, compensant la falta d'arbres vells amb cavitats adients perquè hi puguin nidificar. Hi ha diversos models de caixes niu, amb forats de diferents mides per afavorir la nidificació de tot tipus espècies. Els ocells que les han ocupades amb més freqüència són el pardal xarrec, el pardal comú, la mallarenga blava, la mallarenga carbonera i el raspinell.

Es tracta d'una eina molt important per a la conservació de la biodiversitat a les ciutats, alhora que ajuda a mantenir espais més saludables. Una bona diversitat d'ocells afavoreix el control de les poblacions d'insectes i permet disminuir l'ús de productes químics.

La col·locació de caixes niu també és un recurs educatiu que, a través de diferents activitats o de projectes participatius, permet acostar a la ciutadania els ocells que viuen als parcs i la seva importància. 

Documents relacionats
Enllaços relacionats
Projectes relacionats
  • Municipi:
    Badalona, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Barcelona, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Corbera de Llobregat, Cornellà de Llobregat, El Papiol, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, L'Hospitalet de Llobregat, La Palma de Cervelló, Molins de Rei, Montcada i Reixac, Montgat, Pallejà, Ripollet, Sant Adrià de Besòs, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Climent de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Santa Coloma de Gramenet, Tiana, Viladecans
    Temes:
    Biodiversitat, Parcs, Platges
    Estat:
    En curs