Millora de la gestió de la distribució d'aliments
Millora de la gestió de la distribució d'aliments mitjançant la contractació de l'aplicatiu informàtic Memorandum
Fitxa tècnica
-
- Temes:
- Polítiques socials
-
- Estat:
- Finalitzat
-
- Tipus / Subtipus:
- Polítiques socials / Experiències
-
- Municipi:
- Badalona
-
- Ens local:
- Ajuntament de Badalona
-
- Període d'execució:
- 1 de gener de 2021 - 30 de juny de 2022
-
- Impulsor:
- Àrea de Serveis Socials
-
- Públics als quals es dirigeix:
- Persones i famílies vulnerables amb mancances alimentàries
-
- Pla i línia als quals contribueix:
- Pla Metropolità de suport a les polítiques socials municipals - Garantia alimentària
Descripció
Resum i detall de l'experiència
-
Resum de l'experiència
Aquest projecte ha permès que la ciutat de Badalona disposi d’una eina digital per tal de poder realitzar una gestió i distribució d’aliments a les famílies més vulnerables del municipi de manera organitzada i eficient.
Per aquest motiu s’ha contractat MEMORANDUM, un sistema per a gestionar la distribució d’aliments solidaris de manera eficient, equitativa i transparent a través d’una aplicació informàtica dissenyada específicament i l’acompanyament a la implantació i seguiment dels projectes.
-
Detall de l'experiència
L’objectiu del projecte ha estat la signatura d’un contracte mixt de subministrament i servies, relatiu al subministrament d’una aplicació informàtica (llicències i hardware), així com la prestació dels serveis d’implantació i manteniment en el decurs de la vigència del contracte per tal de distribuir els aliments de manera eficient entre totes les famílies amb dificultats.
Per a l’accés a la distribució d’aliments les famílies havien de complir amb els criteris d’accés fixats pel Departament de Programes d’Acció Social dels Serveis Socials de l’Ajuntament.
MEMORANDUM gestiona les prescripcions dels lots d’aliments segons el tipus de famílies, els aliments entregats i els no entregats, els centres de distribució d’aliments, la generació de justificants, la gestió d’estocs i la comunicació amb els serveis socials per qualsevol incidència.
En resum, el sistema actua com a accelerador dels projectes de cooperació entre entitats i serveis socials que impliquen concentració de recursos materials i humans, i es fa imprescindible per a la seva viabilitat futura. Podem catalogar l’eina com a catalitzador que involucra al conjunt d’agents implicats al territori i a la gestió d’aliments. En concret, la Taula d’Aliments ha estat un espai per a estendre el sistema entre les entitats encarregades de la gestió, distribució i entrega d’aliments.
A més a més, en el marc d’aquest projecte s’han contemplat accions formatives en tres àmbits diferents:
- Prescripció als responsables dels serveis socials, així com la implementació per a la gestió del sistema informàtic.
- Gestió d’entregues a les entitats responsables de les mateixes.
- Formació i implementació de l’àmbit de gestió bàsica del servei a entitats.
Valoració
Valoració del projecte
-
Valoració del seu impacte
L’objectiu del projecte s’ha complert en la seva totalitat a l’implementar un aplicatiu informàtic que dona suport a totes les entitats del municipi adherides al programa de distribució d’aliments.
12 entitats han participat en set sessions plenàries de presentació de l’aplicació i el seu ús.
Actualment es poden beneficiar unes 2.561 famílies.
-
Factors de context vinculats al seu impuls
Existència del programa informàtic MEMORANDUM com a sistema per a distribuir i gestionar els recursos alimentaris de manera eficient, òptima i transparent.
-
Aprenentatges de cara a iniciatives similars
Col·laboració amb iniciatives d’innovació social privades que permetin optimitzar processos i gestionar de manera eficaç i òptima els recursos.