Taula sobre garantia alimentària

| Tema: Polítiques socials

Darrera sessió plenària de l'any

Imatge de la reunió

El 19 de desembre es va celebrar la darrera sessió plenària de l'any de la Taula Social Metropolitana en l'àmbit de la garantia alimentària, a la qual van assistir 11 referents municipals de l'àmbit territorial de l'àrea metropolitana de Barcelona.

A la sessió es va treballar el retorn de la reunió entre l'AMB i la Direcció de Serveis Socials de la Generalitat de Catalunya i la presentació de l'Informe qualitatiu de les targetes moneder.

L'objectiu de la reunió de l'Àrea Metropolitana de Barcelona amb la Direcció de Serveis Socials de la Generalitat de Catalunya va ser tractar el canvi de model previst en el repartiment d'aliments a mitjà termini, que pretén substituir la distribució directa dels aliments per targetes moneder provinents de fons europeus.

Aquesta transformació, però, encara està en procés i no és un model definitiu, ja que falta informació sobre els procediments i criteris, que s'han d'executar sota les directrius de la Unió Europea i el Ministeri. Tot i això, una de les primeres informacions ja concretades és que els beneficiaris de les targetes seran famílies en risc d'exclusió social amb fills menors d'edat al càrrec.

D'altra banda, es va fer una presentació sobre l'Informe qualitatiu de les targetes moneder, que s'ha elaborat a partir de les dades proporcionades per ajuntaments que participen en algun dels dos àmbits de la Taula Social Metropolitana. Dels 17 municipis que en formen part, 10 hi van aportar informació, i s'ha treballat la realitat de set reglaments. Aquesta anàlisi ha servit per observar les seves diferències i similituds, com per exemple les quantitats econòmiques per persona i unitat familiar, la temporalitat de la prestació, els criteris per a la dotació i la relació amb altres ajuts.

Per cada punt de l'ordre del dia, s'ha obert un espai de reflexions i dubtes, que es caracteritza per posar en relleu les preocupacions i consultes del nou model de la targeta moneder i com es farà el procés d'adaptació per cada municipi al llarg de l'any 2023.