Nous programes de garantia alimentària

| Tema: Aliment

La Taula Social debat sobre el nou model que implementaran aquests programes

Aspecte general de la sala amb els assietnts a la sessió

La Taula Social Metropolitana de l’AMB ha celebrat una sessió de treball amb els municipis metropolitans sobre el nou model dels programes de garantia alimentària que està previst que s’implementi en les properes setmanes. 

A la taula hi van participar 27 professionals de l’àmbit de serveis a les persones provinents de 19 municipis metropolitans.

Durant la sessió, la directora de Desenvolupament Social i Econòmic de l’AMB, Ester Pujol, i la directora de Serveis de Polítiques Socials i d’Igualtat de l’AMB, Carme Esquirol, van fer un repàs de l’estat de la qüestió sobre el canvi de model de garantia alimentària a escala municipal, amb els nous problemes i reptes que planteja aquest fet. 

 

Es marquen nous criteris des d’Europa

La Comissió Europea ha plantejat canvis en els criteris d’accés al programa de compra i distribució d’aliments del Fons Social Europeu i d’Assistència Material Bàsica 2021-2027, un dels quals aniria enfocat cap a un model de targeta moneder. L’Estat espanyol ha fet seva la recomanació i ha adoptat el sistema de targetes moneder que, des del mes d’abril i fins al desembre del 2024, es gestionarà directament amb Creu Roja. A partir del gener del 2025 el gestionaran les pròpies comunitats autònomes.

La implantació d’aquest model beneficiarà famílies amb infants que cobrin menys del 40 % de la renda mitjana. L’assignació de persones que rebin la targeta serà a càrrec dels serveis socials bàsics dels ajuntaments, que revisaran que es compleixen les condicions d’accés. Els aliments s’hauran de comprar en determinats supermercats i hi haurà una fiscalització dels productes comprats. L’Estat destina 100 M€/any al programa, provinents del Fons Social Europeu Plus. La Generalitat de Catalunya ha comunicat que ampliarà aquesta dotació amb 5 M€ per a entitats socials i 3,5 M€ en aportacions als ajuntaments, a través del contracte programa via ajuts d’urgència social.

 

Idees clau del debat sobre el nou model

El debat ha girat entorn de les conseqüències que té el nou sistema per als ajuntaments usuaris dels bancs d’aliments, tenint en compte la diversitat de models actualment implementats en el territori. Durant la sessió es van recollir les inquietuds dels referents municipals així com propostes per tal de minimitzar l’impacte davant d’aquest canvi. 

Les propostes se centren en 7 grans idees clau: 

  1. La realitat dels municipis metropolitans és molt diversa. 
  2. Apostar perquè els municipis puguin rebre una quantitat de diners en concepte d’emergència social destinat a ajuts alimentaris i els distribueixin segons els mecanismes que s'adaptin més bé a la seva realitat.
  3. El nou sistema de criteris i de gestió associat a les targetes suposa més fiscalització i menys capacitat d’atenció als usuaris.
  4. Té sentit mantenir el model mixt de targetes moneder i bancs d’aliments.
  5. Cal millorar la informació i comunicació als municipis respecte als criteris d’assignació de les noves targetes moneder i al nou model de gestió.
  6. Plantejar una revisió dels criteris d’assignació de targetes amb l’objectiu que siguin més clars i que tinguin en compte la diversitat de situacions i realitats existents als municipis.
  7. No existeix un espai d’interlocució amb la Generalitat de Catalunya on poder plantejar les diferents casuístiques que implica el canvi de sistema.

On
Marker
Seu de l'AMB C/62, núm 16-18 (Zona Franca), 08040, Barcelona