Informes sobre polítiques del temps

| Tema: Polítiques socials

Es realitza la tercera Taula Metropolitana dels Usos del Temps

 


El 14 de març es va celebrar de manera online la tercera sessió de treball de la Taula de Municipis pel Pacte Metropolità del Temps, que va comptar amb la participació de més 50 referents municipals de l'àmbit de l'AMB.

En aquesta sessió es va presentar l'informe de les polítiques del temps als municipis metropolitans, els resultats provisionals dels assessoraments que ha impulsat l'AMB i també, es va donar informació sobre la situació del Pacte Matropolità pel Dret del Temps.

Sessió tècnica i informativa

La presentació de la tercera sessió de la Taula va ser a càrrec de Montserrat Ballarín, vicepresidenta de l'Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB, la qual va destacar que "aquesta trobada que tanca una etapa, la del final d'aquest mandat, en la qual hem avançat molt per impulsar les polítiques del temps a la Metròpolis. D'una banda, hem creat la Taula Metropolitana pel Pacte del temps i el Pacte Metropolità pel Dret al Temps com a eines claus per fer de les polítiques del temps una política estructural en la regió metropolitana i així garantir el dret al temps a tota la nostra ciutadania. D'altra banda, hem iniciat assessoraments a municipis perquè puguin tirar endavant polítiques del temps adaptades a les seves necessitats locals"

Seguidament, és va presentar públicament per primera vegada l'informe de les polítiques de temps als municipis metropolitans, basat en les entrevistes realitzades el 2022 en la majoria de municipis de la Regió. La presentació va anar a càrrec d'Esther Pano Puey, coordinadora de l'Observatori de Govern Local de la Fundació Pi i Sunyer, que ha estat l'entitat que ha fet la anàlisis de les dades, que van ser recollides per la Barcelona Time Use Initaitive. 

Informe executiu de l'estat actual de les polítiques del temps a la metròpolis

Tot seguit, Pedro Martín, tècnic de l'Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB, va presentar les recomanacions que l'AMB n'extreu de l'estudi. Seguidament, es va iniciar un torn obert de paraules entre totes les persones participants. La majoria d'intervencions van remarcar l'interès i la novetat d'aquestes dades per orientar les polítiques municipals i metropolitanes dels propers anys.

L'altra gran novetat d'aquesta Taula va ser la presentació dels resultats provisionals dels assessoraments que ha impulsat l'AMB en els municipis seleccionats durant el 2022. Per una banda, la regidora Alba Gordó, Comissionada per a l'Emergència Climàtica i regidora de Joventut i Sostenibilitat de l'Ajuntament de Sant Cugat, va explicar que fruit de l'assessorament estan elaborant un nou servei de temps per a persones cuidadores, que sigui executat amb  col·laboració comunitària i universal. Per altra, la regidora Jèssica Segovia Álvarez, regidora d'Igualtat, Feminismes i LGBT, d'Habitatge i d'Educació de Moncada i Reixach, va explicar que gràcies a l'assessorament rebut han iniciat Campanya de comunicació sobre el dret al temps i elaborat decàleg sobre reunions eficients, que també tindrà una iconografia. Ambdues regidores van valorar molt positivament aquests assessorament i van demanar "que s'allarguessin en el temps". La taula va ser moderada per Marta Junqué, coordinadora de la Barcelona Time Use Initiative for a Healthy Society, que és l'associació amb qui l'AMB ha encarregat aquests assessoraments. Els assessoraments arribaran a nous municipis, al segon semestre del 2023.

Guillem Espriu, coordinador de Polítiques Socials de l'AMB, va donar informació actualitzada sobre el Pacte Metropolità pel Dret al Temps  (anteriorment anomenat Compromís metropolità per les polítiques del temps). Aquest Pacte està previst que sigui aprovat pel Ple de l'AMB a finals de mes de Març i que cara el segon semestre del 2023, els municipis metropolitans el ratifiquin en el seus plens municipals. Aquest document articula un recull de propostes d'actuacions i compromisos que tant l'AMB com els municipis metropolitans volen impulsar en els propers anys en polítiques del temps.

Per finalitzar la sessió, va intervenir Héctor Santcovsky, director de l'Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB, assenyalant que les polítiques de temps seran molt útils per afrontar els reptes conjunts socials i econòmics de futur. 

 

Documents relacionats
Enllaços relacionats