Igualtat de gènere a la Taula Social

| Tema: Polítiques socials

Espai per donar respostes als municipis sobre necessitats en l'àmbit de la igualtat de gènere

Imatge de la jornada

El dia 7 d'octubre va tenir lloc l'acte de constitució de l'àmbit de treball "Igualtat de gènere" de la Taula Social Metropolitana a la CIBA de Santa Coloma de Gramenet. El nou àmbit neix arran d'una demanda plantejada per diferents ajuntaments metropolitans i té com a objectiu poder donar, des de l'AMB, una resposta més ajustada a les expectives i necessitats tant en polítiques socials com en desenvolupament econòmic.

El nou àmbit de treball vol ser un espai de trobada, de diàleg i d'intercanvi d'experiències entre els municipis metropolitans. Es reunirà periòdicament per debatre temes relacionats, impulsar noves iniciatives o proposar noves actuacions. Un dels seus objectius principals serà l'elaboració d'un pacte metropolità per la igualtat de gènere, així com fer propostes sobre els serveis, plans i actuacions que ofereix l'Agència Metropolitana de Desenvolupament Econòmic en aquesta temàtica i sobre temes que s'han d'estudiar o altres propostes pròpies.

En una primera fase, la participació és oberta als ajuntaments que hagin presentat un projecte o iniciativa dintre dels plans metropolitans (Pla de suport a les polítiques socials municipals i ApropAMB) o que hagin impulsat projectes innovadors amb un clar component d'erradicació de les desigualtats de gènere en els seus municipis, per garantir la representativitat dels diferents territoris i amb una composició de membres variable, amb una revisió anual.

La principal particularitat d'aquest nou àmbit de treball és el seu enfocament clarament transversal, a diferència dels altres àmbits de la Taula Social Metropolitana o d'altres xarxes de municipis ja existents, ja que agruparà representants de serveis socials, desenvolupament econòmic i mercat de treball. Aquesta transversalitat permetrà fer una anàlisi i treball més integral.

La benvinguda de la jornada i visita de l'equipament va anar a càrrec de Mireia Gonzàlez, tinenta d'alcaldia de Santa Coloma de Gramenet. Anna Hernández, directora de l'Agència de Desenvolupament Econòmic, va explicar el funcionament d'aquest nou àmbit de treball, mentre que Gemma Morelló, tècnica de l'Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic, va presentar les principals conclusions de la Taula de Reactivació i les estratègies per a una economia metropolitana post-covid per a l'equitat de gènere i la igualtat d'oportunitats.

Durant la jornada, es van donar a conèixer quatre  experiències locals diferents que van suscitar molta participació i debat. Per una banda, la CIBA, un espai de recursos per a dones, innovació i economia feminista de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet. Va ser presentat per Maribel Cárdenas, directora de programes de feminisme i LGTBIQ+. Isabel Baños, directora tècnica de Dinamització Empresarial de l'Ajuntament de Barberà del Vallès, va posar en comú la Xarxa dones empresàries BDV Dones + empresa. L'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat ha posat en marxa Dones Mentores, un projecte d'acompanyament a dones en situació de violència masclista. Alba Garcia, tècnica de feminismes i regidoria d'Igualtat, en va explicar tots els detalls. Cecília Martínez, responsable tècnica d'Igualtat de Gènere i Polítiques LGBTIQ+ de l'Ajuntament de Viladecans, va presentar el seu espai d'orientació i assessorament per la igualtat de gènere a l'àmbit laboral.

Una de les principals demandes dels participants va ser que l'AMB continuï apostant per donar suport als projectes municipals i a projectes focalitzats i accions pivot aplicables al territori que promoguin la igualtat, així com poder aconseguir indicadors que ajudin a fer diagnosis de la realitat més acurades i que ajudin a preveure tendències i canvis socials i econòmics. Un dels models que va suscitar més consens va ser potenciar accions que tinguin una estratègia i accions a través d'iguals.

Com a cloenda, Guillem Espriu, coordinador de Programes de Polítiques Socials de l'AMB, va recollir les diferents demandes i peticions dels ajuntaments i els va donar les gràcies per la seva participació i les aportacions.

Documents relacionats
On
Marker
La CIBA Passeig de Llorenç Serra, 64, 08921, Santa Coloma de Gramenet