Acollida de refugiats ucraïnesos
| Tema: Polítiques socials
Dispositiu i procediments per als municipis adherits als CUESB
El 14 de març l'AMB i l'Ajuntament de Barcelona van convocar una trobada virtual amb responsables tècnics i polítics dels municipis adherits al conveni del Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) per informar-los del dispositiu d'acollida i procediments establerts per a les persones refugiades que fugen del conflicte bèl·lic entre Ucraïna i Rússia.
Durant la trobada, que ha reunit prop d'una cinquantena de persones, Montserrat Ballarín, vicepresidenta de l'Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB, ha expressat que "és necessari tirar endavant un protocol clar i ràpid perquè l'arribada de totes aquestes persones refugiades sigui un èxit".
Sònia Fuertes, Comissionada d'Acció Social de l'Ajuntament de Barcelona, i Montserrat Rovira, Cap del Departament dels Serveis d'Urgències i Emergències Socials del CUESB, han respost les preguntes dels assistents, relacionades amb els principals canals d'ajuda, quins són els espais d'allotjament, la necessitat d'oferir suport emocional o les gestions bàsiques per escolaritzar els menors o ser atesos en l'àmbit mèdic, entre d'altres.
Des del CUESB, Montserrat Rovira ha recordat que el principal agent que té competències per rebre i canalitzar aquest flux humanitari a la metròpolis de Barcelona és la Creu Roja de la província de Barcelona. Conscients però que les circumstàncies poden anar variant, s'ha obert la possibilitat a mantenir noves trobades a fi i efecte d'anar actualitzant la informació i els protocols de treball.
Conveni de col·laboració
El Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) dona cobertura a algunes de les necessitats en l'àmbit de les urgències i les emergències socials que pugui tenir la població. Aquest servei és de titularitat municipal i està gestionat per una empresa de serveis. És un servei pioner en aspectes tècnics i logístics i s'inscriu plenament en les polítiques europees de priorització en matèria de polítiques socials.
L'any 2015 l'AMB i l'Ajuntament de Barcelona van començar una relació de col·laboració mitjançant un acord marc pel qual els municipis metropolitans que així ho desitgin puguin fer ús del servei del Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB). L'any 2019 es va signar un nou conveni entre l'AMB i l'Institut Municipal de Serveis Socials de l'Ajuntament de Barcelona. Fruit d'aquesta col·laboració actualment hi ha 24 municipis adherits que poden fer ús del servei que dóna cobertura a aproximadament un milió d'habitants.
En l'actual context de guerra a Ucraïna, aquesta col·laboració es veu reforçada per canalitzar i orientar l'acollida d'aquells refugiats que fugen de les seves llars, arriben fins a Barcelona i els municipis de la metròpolis i necessiten una primera acollida.
Des de 2019 s'han realitzat uns 1.300 serveis i s'han atès unes 2.750 persones aproximadament amb uns estàndards de qualitat molt elevats per part de l'equip multidisciplinar que dona resposta a l'ampli ventall de situacions amb què es poden trobar.