La implementació de la transparència a nivell local: un model comú a la Unió Europea?

Resum del seminari i taula rodona
La implementació de la transparència a nivell local: un model comú a la Unió Europea?
Tema:
Transparència, Governança, Relacions internacionals
Públic:
General
Tipus:
Acadèmic
Edició:
Estudis
Suports:
Electrònic

La implementació de la transparència a nivell local: un model comú a la Unió Europea?

Descarregar

Sinopsi

Aquest informe resumeix els continguts del seminari internacional "La implementació de la transparència a nivell local: un model comú a la Unió Europea?", que va tenir lloc l’11 de març de 2019 al campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra, amb el suport de l'Agència de Transparència de l’AMB.

Durant el seminari es va presentar un anàlisi institucional sobre la qualitat de la democràcia local, basat en un Índex de Transparència Municipal, desenvolupat en col·laboració amb universitats portugueses i Transparència Internacional Portugal. També es va tractar sobre l'evolució de la recerca acadèmica en transparència en els últims 25 anys i sobre dos estudis experimentals relacionats amb les polítiques de transparència i el seu impacte en el suport polític i la participació ciutadana.

Així mateix, el seminari va debatre sobre la implementació de polítiques de transparència a nivell local en set grans ciutats europees, concloent que no hi ha un model comú a la Unió Europea. També es va destacar la influència de la cultura administrativa i el context multinivell en la implementació de la transparència.

D’altra banda, es va presentar un estudi sobre la transparència en matèria de sostenibilitat en els llocs web de 91 governs locals europeus, identificant factors que influeixen en la difusió de la informació sobre sostenibilitat i destacant la rellevància de la cultura administrativa en la transparència.

En general, es van analitzar diverses línies de recerca sobre l'impacte de les lleis de transparència en les institucions, els canvis i dificultats en els governs locals catalans, i la relació entre transparència, legitimitat i confiança.

A la part final del seminari, es va dur a terme una taula rodona amb experts en transparència, on es van discutir els esforços i reptes que enfronta l'Administració Pública, amb exemples de municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

Autor:
David Sancho Royo
Col·laboradors:
Gemma Calvet i Barot, Carles Ramió Matas, Rafael Jiménez Asensio i Jaume Magre Ferran
Editorial:
Universitat Pompeu Fabra
Idiomes disponibles:
Català