Rècord d'afluència a les platges metropolitanes: gairebé 11 milions d'usuaris durant el 2022
| Tema: Platges
L'ocupació ha augmentat al voltant d'un 23 % respecte del 2018, malgrat la pèrdua d'amplada derivada de la regressió de sorra.
Els usuaris puntuen amb un 7,76 la qualitat de les platges: es tracta de la valoració més alta de tota la sèrie històrica.
El gerent de l'AMB llença un nou SOS al Ministeri de Transició Ecològica: "No és raonable que no s'implementin amb urgència solucions contra la regressió de la sorra".
Les platges metropolitanes han acollit 10.845.677 de visitants el 2022 i han rebut un notable alt de puntuació, fet que les consolida com l'espai públic més visitat i més ben valorat de la metròpolis de Barcelona, segons l'enquesta d'ocupació i satisfacció de les platges, realitzada per l'IERMB. Aquesta xifra suposa un increment del 23 % respecte de l'anterior enquesta, realitzada el 2018.
Font: AMB i Ajuntament de Barcelona
Tots els municipis del litoral metropolità han incrementat la seva ocupació, excepte Sant Adrià de Besòs. El municipi més visitat ha estat Castelldefels, amb 1.670.804 usuaris, i juliol el mes de màxima afluència.
Font: AMB
L'ocupació de les platges metropolitanes ha augmentat més d'un 20 % malgrat la regressió de sorra, que ha implicat una reducció significativa d'espai en alguns punts. En aquest sentit, les platges metropolitanes retrocediran més de 20 metres en 30 anys si no s'actua amb un Pla estructural de Resiliència. Segons els últims estudis de l'AMB, es perden 160.000 m3 anuals de sorra al delta del Llobregat i les platges del litoral metropolità sud retrocedeixen 1 metre de mitjana anual.
Ramon Torra, gerent de l'AMB ha subratllat que les platges metropolitanes són un actiu ambiental, econòmic i social de primer ordre. Es tracta d'un espai imprescindible pel lleure, la salut i la sociabilitat que beneficia a 11 milions de persones. "No és raonable que no s'atengui amb urgència les problemàtiques i necessitats d'aquests espais de gran ús social", ha afegit. Torra ha llençat un nou SOS al Ministeri de la Transició Ecològica perquè actuï de manera urgent en la implementació de solucions a curt i a mig termini que reverteixin la regressió de sorra.
Els usuaris valoren les platges metropolitanes amb un 7,76 sobre 10, la puntuació més alta de tota la sèrie històrica. La satisfacció, que és la ràtio entre la qualitat esperada i la qualitat percebuda multiplicada per 100, també va en augment: creix un 103 %. Aquesta dada indica que les persones valoren la qualitat de la platja un cop hi són per sobre de la qualitat que preveien abans d'anar-hi.
El municipi de Viladecans és el més ben valorat pels usuaris, amb un 8,08 sobre 10.
Els aspectes més apreciats pels visitants són l'accés a les platges, el paisatge i l'entorn, la proximitat i la tranquil·litat.
Hàbits d'ús
El 30 % de les persones enquestades visiten la platja cada dos o tres dies. Aquesta ha estat la freqüència més escollida, fet que representa un augment de periodicitat de visita respecte a altres edicions de l'enquesta.
L'estada mitjana a la platja és de 3 hores 12 minuts, similar al 2018 (3 hores i 4 minuts). El motiu principal per anar a la platja és passar una estona tranquil·la, llegir, banyar-se i prendre el sol.
Aquests són els resultats de l'enquesta d'ocupació i satisfacció de les platges metropolitanes. El treball de camp de l'enquesta consta de més de 5.400 entrevistes presencials, realitzades durant 40 jornades entre els mesos de maig i setembre del 2022.