Més de 25.000 persones han participat a les activitats d'educació ambiental als parcs i platges metropolitans durant el curs 2022-2023

| Tema:

> Des del 2016, un total de 302.376 persones han gaudit d’aquesta oferta ludicoeducativa impulsada per l’AMB.
> Aquesta xifra constata el paper creixent de la ciutadania en la conservació i el manteniment dels espais públics, que ha fet canviar el paradigma de la seva gestió integral

El curs 2022-2023, unes 25.000 persones han participat al programa Aprenem a la Xarxa als parcs i platges metropolitans. Es tracta d’un programa d’aprenentatge que es vertebra en diferents projectes educatius i de dinamització, que es porta a terme en aquests espais naturals de l’àrea metropolitana amb un triple objectiu: conscienciar, divulgar i fer conèixer els valors ambientals d’uns espais amb alt valor ecològic ben pròxims a les zones urbanes. 

Núria Machuca, tècnica de promoció dels Serveis de Gestió de Parcs i Platges de l’AMB, afirma que “aquesta participació ens permet avançar en el treball d’objectius com ara transmetre la importància de la conservació d’aquests espais de natura en contextos urbans densament poblats com el de l’àrea metropolitana, habilitar nous espais d’aprenentatge, millorar-ne la percepció, reforçar els vincles amb la ciutadania o fer que esdevinguin espais de dinamització i trobada per a barris i municipis”.

El programa es consolida com un referent en el canvi de paradigma de la gestió d’aquests espais públics, amb una implicació cada vegada més important de la ciutadania com a agents actius de la conservació i el manteniment dels espais naturals.

 

15.000 persones en les activitats educatives amb escoles

Aquest curs 2022-2023, prop de 15.000 persones han participat en les activitats educatives als parcs i platges metropolitans adreçades a escoles i entitats de lleure. Aquestes propostes formen part de diversos projectes educatius dedicats a fomentar el trinomi d’educació, divulgació i conscienciació ambiental envers aquests espais.

Concretament, gairebé 10.000 persones han participat en les activitats incloses dins el programa Compartim un Futur. Les més sol·licitades han estat “Flora i fauna a la desembocadura del Besòs”, “Qui viu a l’estany?” i “Qui viu als parcs?”, dedicades a la descoberta ambiental d’aquests espais.

També destaca la participació en l’activitat “Coneix les platges metropolitanes” (actualment anomenada “Salvem les platges metropolitanes”), dedicada a la reflexió sobre els usos de les platges i els impactes antròpics i del canvi climàtic sobre el litoral metropolità.  

A banda, s’han desenvolupat un total de 65 projectes participatius als parcs i les platges, als quals han assistit més de 2.000 persones. Aquests projectes es basen en la metodologia d’aprenentatge servei (ApS), amb la qual l’alumnat adquireix coneixements sobre les necessitats reals de l’entorn, en aquest cas sobre el manteniment, la conservació o l’educació ambiental en un parc o platja del seu municipi amb l’objectiu de millorar-lo.

El projecte participatiu més sol·licitat ha estat “Seguiment de caixes niu i menjadores per a ocells”, dedicat a la descoberta dels ocells i al manteniment i la revisió de les caixes niu i les menjadores per a ocells insectívors instal·lades als parcs. També ha tingut bona acollida la proposta “Recuperem les dunes metropolitanes”, en què es treballa la funció de la duna dins l’entorn del litoral i el seu estat de conservació, i s’hi duen a terme actuacions de millora.

Més de 1.600 persones han participat al projecte “Pedals als parcs i platges metropolitans”, proposta amb la qual es treballen de manera combinada dos conceptes: la conservació dels parcs i platges i la mobilitat sostenible. Aquesta proposta ha guanyat importància aquest curs, ja que s’ha ampliat el nombre de municipis on es realitza, que ha passat de dos a sis, i també s’han fet proves pilot en dos municipis més.

Finalment, prop d’un miler de participants han realitzat activitats incloses dins el programa Escoles a Prop, en què els centres educatius i les entitats que es localitzen a l’entorn immediat d’un parc o platja metropolità en descobreixen els valors i treballen algun tema relacionat amb els elements que conformen l’espai en qüestió.

 

Valoració molt positiva dels projectes de dinamització amb famílies

La programació de primavera de les Jugatecambientals ha acollit més de 9.600 persones, amb presència en 40 parcs i 5 platges metropolitans. Es tracta d’una xifra provisional, ja que el funcionament d’aquest programa engloba un any natural i quedarà pendent la valoració final després de la tardor, quan s’hi incorporarà la platja del Somorrostro de Barcelona.

Aquest catàleg d’activitats ha permès gaudir de propostes autoguiades com espais artístics, de lectura, construcció, observació i coneixement de la natura, així com d’activitats de descoberta autònoma dels valors dels parcs i les platges. A banda, també ha comptat amb una programació diversa d’activitats dirigides per especialistes que fan descobrir al públic de manera didàctica, amena i vivencial molts conceptes relacionats amb la natura més propera a casa i d’altres relacionats amb el medi ambient en general.

En aquesta edició s’han iniciat dues noves propostes de dinamització: “Visitem la Jugatecambiental” i “L’hora del conte”, en col·laboració amb les biblioteques públiques properes als parcs. La primera proposta ha ofert a diferents escoles metropolitanes els recursos de les Jugatecambientals, en què nens i nenes d’I5 han gaudit d’una activitat de descoberta dels parcs i després d’una estona de joc educatiu en els seus espais lúdics. En segon lloc, “L’hora del conte” consisteix en un nou espai cultural al parc després de l’escola on la lectura es barreja amb el contacte a l’aire lliure: 400 persones han assistit a les sessions dels parcs de la Fontsanta, del Canal de la Infanta, de la Font del Rector i de la platja de Castelldefels.

Les Jugatecambientals es van iniciar fa nou anys i des d’aleshores hi han participat més de 221.000 persones.

En el cas del 17è cicle d’activitats als parcs, platges i rius metropolitans, hi han assistit més de 1.680 persones. Aquesta xifra també és provisional, ja que la programació s’allargarà fins a finals de la tardor, després d’una aturada durant l’estiu.