L’AMB reforça serveis per minimitzar les afectacions derivades de l’apagada general
| Tema: Acció de govern, Energia
Es treballa intensament per reduir l’impacte del tall de llum generalitzat.
S'estan restaurant progressivament els serveis metropolitans de transport públic, d'aigua i de residus.

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) està treballant intensament per reduir l’impacte del tall de llum generalitzat i restaurar progressivament els serveis metropolitans dels quals té competències: el transport públic, l’aigua i els residus.
El tall de corrent ha tingut afectacions significatives i la normalitat va tornant progressivament aquest dimarts.
L’AMB constata que tots els serveis de bus metropolità funcionen amb normalitat i està fent reforços puntuals a les línies del Baix Llobregat sud. Pel que fa al tractament de residus, les plantes estan operatives, mentre que el subministrament d’aigua pateix encara algunes incidències als barris de muntanya de Barcelona.
Afectacions al transport públic metropolità i la resta de serveis de mobilitat de l’AMB
Durant el dia d’avui, dimarts 29 d’abril, tots els serveis de bus metropolità diürn de l’AMB funcionen amb normalitat i l’AMB segueix aplicant reforços a les línies del Baix Llobregat sud, que han estat les més afectades per la suspensió del servei de Rodalies.
L’AMB va reforçar durant el dia d’ahir el bus metropolità diürn amb tota l’oferta disponible. Aquest servei va ser clau per facilitar i garantir els desplaçaments essencials de la ciutadania i, sobretot, per assumir la demanda derivada dels talls de Rodalies i de metro, que van quedar sense servei. El bus metropolità de gestió directa, operat per TMB, va prolongar-se fins a la mitjanit.
El Nitbus, el bus nocturn de l’AMB que connecta 18 municipis metropolitans cada 20 minuts, va oferir el servei habitual durant tota la nit sense incidències. En aquest cas concret, no van ser necessaris reforços, ja que la demanda va ser inferior a l’habitual.
Actualment, l’AMB està acabant de recuperar la xarxa metropolitana d’electrolineres (recàrrega de vehicles elèctrics) i el Registre metropolità de ZBE, que gairebé ja s’estan prestant amb normalitat. Aquests serveis ahir van tenir moltes limitacions per la manca de subministrament elèctric.
D’altra banda, l’AMBici, la bici pública de la metròpolis de Barcelona, i el Bicibox, l’aparcament segur de bicicletes particulars, ja s’estan prestant amb normalitat des d’aquest matí. Ahir també es van veure afectats i van patir limitacions parcials, amb motiu de la caiguda de les comunicacions.
El servei de moto elèctrica compartida metropolitana, operat per empreses privades amb llicències de l’AMB, ja està funcionant actualment amb normalitat. Ahir van mantenir l’oferta, però també van patir limitacions a causa de la caiguda de la xarxa elèctrica.
A banda, els altres serveis de mobilitat de l’AMB que s’ofereixen a través d’apps i que ahir també es van veure afectats, com l’app Aparcament Metropolità i l’app SPRO, de distribució urbana de mercaderies, avui també estan funcionant amb normalitat.
Pel que fa a la xarxa de metro, aquesta es va veure afectada en la seva totalitat per la interrupció del subministrament elèctric. Durant la tarda es van anar recuperant parcialment algunes línies. A les 00:30 de dimarts ja s’havia recuperat el servei de metro en la seva totalitat, que va seguir prestant servei durant tota la nit. En el dia d’avui el servei de metro es presta amb normalitat.
Cicle de l’aigua
Els serveis d’abastament i de sanejament d’aigua, de competència metropolitana, s’han prestat amb normalitat. Tanmateix hi ha hagut algunes incidències.
El tall d’energia elèctrica ha implicat que les zones dependents de centrals de bombament pateixin problemes d’abastament. Les principals zones afectades són les situades a les cotes altes de Barcelona.
No es pot descartar que durant el procés d’estabilització del sistema hi hagi incidències, atès que hi poden haver pèrdues i recuperacions del servei de manera alternada. Cal dir també que queda molt d’aire atrapat a la xarxa, que trigarà un o dos dies a purgar-se, i que en algun punt pot comportar alguna interrupció en el subministrament.
Pel que fa a la producció d’aigua potable, l’estació de tractament d’aigua potable (ETAP) de Sant Joan Despí ha recuperat la seva capacitat de producció, tot i que amb dificultats per distribuir l’aigua produïda a causa dels problemes de bombament. Aigües Ter Llobregat també subministra amb normalitat, a hores d’ara, els cabals provinents de l’ETAP de Cardedeu.
Pel que fa al sanejament d’aigües residuals:
- Estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) de Montcada: el grup electrogen ha permès alimentar tots els processos, i per tant l’afecció sobre el procés ha estat mínima. El subministrament elèctric de companyia es va recuperar a les 15.30 hores.
- EDAR Besòs: el grup electrogen de l’EDAR ha permès pretractar l’aigua residual i derivar-la cap al mar amb una qualitat acceptable fins a les 8.45 hores d’aquest matí, ja que l’EDAR no ha recuperat el subministrament elèctric de companyia fins aquesta matinada i en aquell moment, per una incidència del sistema de control, no s’ha pogut fer la commutació. Actualment funciona correctament.
- EDAR del Prat: la planta no disposa de grup electrogen d’emergència. Atès que el subministrament de companyia es va recuperar a l’EDAR uns minuts abans de les 16.00 hores, no es va arribar a produir abocament pels sobreeixidors metropolitans, ni a la Bunyola ni a Riera Blanca.
- EDAR Gavà-Viladecans i EDAR Begues: totes les instal·lacions del sistema disposen de grup electrogen de seguretat, excepte l’estació de bombament d’aigües residuals (EBAR) de Begues Park, que és l’única instal·lació que ha patit desbordament. El subministrament elèctric es va recuperar a les 16.00 hores i, fins aleshores, els processos de tractament van funcionar correctament gràcies als grups electrògens.
- EDAR Sant Feliu i EDAR Vallvidrera: les dues instal·lacions disposen de grup electrogen, tot i que un problema tècnic derivat de l’apagada ha provocat que la qualitat de l’aigua de sortida hagi estat pitjor. S’està treballant per resoldre aquesta incidència.
Tractament i gestió de residus
Pel que fa al servei de tractament de residus a les plantes metropolitanes, s’ha pogut mantenir durant les hores que ha durat l’apagada, tot i que amb dificultats. Gràcies a l’activació de processos d’emergència per part de l’AMB, s’ha assegurat que el flux dels residus no s’hagi interromput del tot.
A les 12.30 hores d’ahir dimarts es va aturar el procés de tractament de residus per falta de subministrament elèctric. A les plantes Ecoparc 2 i Ecoparc 4 es va mantenir el funcionament de les bàscules d’entrada per mitjà de grups electrògens i es van obrir les portes de la nau de descàrrega per tal que els camions seguissin aportant-hi residus. La planta de transferència de Viladecans també va seguir rebent deixalles.
A la mateixa hora, la planta de valorització energètica (TERSA) es va comunicar amb Red Eléctrica de España (REE) per poder generar energia a partir del seu propi procés de tractament. Amb aquest autoconsum, van seguir funcionant 2 dels 3 forns.
A les 14.30 hores, l’AMB va contactar amb els ajuntaments metropolitans per demanar-los que no portessin residus a les plantes fins al restabliment elèctric.
A les 17.30 hores, la planta Ecoparc 1 es va activar de nou amb subministrament elèctric i va poder gestionar el 100 % de la recollida de l’Hospitalet de Llobregat i el 60 % de Barcelona. Unes hores més tard, a les 23.30 hores, també l’Ecoparc 2 va recuperar tota la seva activitat i va permetre el tractament addicional dels residus de Barcelona (no el 100 %, a l’espera de l’Ecoparc3).
Ja avui, a les 7.00 hores, han retornat a la normalitat les plantes de triatge d’envasos i tractament de voluminosos de TERSA a Gavà, i el servei de gestió logística de les deixalleries s’ha reactivat.
Finalment, a les 8.30 hores, l’Ecoparc 3 ha recuperat la seva activitat. En aquell moment, també s’ha contactat amb els ajuntaments per informar que el servei ha quedat totalment restablert.