El premi Arquitectura Espanyola 2024 s’ha atorgat als 40 habitatges públics promoguts per l’IMPSOL a Sant Feliu de Llobregat
| Tema: Habitatge
El jurat ha valorat les aportacions que l’obra afegeix al programa d’habitatge públic de lloguer i el caràcter investigador de l’arquitectura dins l’àmbit de l’habitatge col·lectiu Es tracta d’una promoció de 40 habitatges públics de lloguer, amb flexibilització d’usos i dissenyats amb perspectiva de gènere Aquest és el quart premi d’arquitectura que han rebut les promocions de l’IMPSOL el 2024
La promoció situada al carrer d’Anselm Clavé de Sant Feliu de Llobregat, un edifici promogut per l’Institut Metropolità de Promoció del Sòl i Gestió Patrimonial (IMPSOL) de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), ha rebut el Premi Arquitectura Espanyola 2024 que atorga el Consell Superior dels Col·legis d’Arquitectes d’Espanya (CSCAE).
El jurat concedeix el premi als 40 habitatges de lloguer a Sant Feliu de Llobregat, dels arquitectes María Charneco, Alfredo Lérida, Guillermo López i Anna Puigjaner (MAIO), “per les aportacions que l’obra afegeix al programa d’habitatge públic de lloguer i per mantenir el caràcter investigador de l’arquitectura dins l’àmbit de l’habitatge col·lectiu. L’obra aconsegueix mitjançant petits recursos com obertures de portes de doble fulla, eliminació de passadissos o distribució equitativa de voladissos fins a esgotar edificabilitat i obtenir terrasses, uns habitatges que permeten ser interpretats pels seus usuaris i adaptats a les necessitats canviants de cadascun d’ells. La resolució de la façana mitjançant decisions materials senzilles se sofistica amb l’addició de la darrera capa tèxtil que, a més de tornar a incidir en la interacció amb l’habitant o exercir de protecció tèrmica per als habitatges, estableix connexions culturals amb genealogies que reivindiquen el valor d’allò tou per a l’arquitectura.”
És la segona distinció obtinguda, després de rebre el Premi AVS 2024 a les Bones Pràctiques dels Gestors Públics d’Habitatge i Sòl en la categoria d’edificació sostenible d’obra nova el mes de maig passat.
Promoció Anselm Clavé de Sant Feliu de Llobregat
La promoció d’habitatges protegits de lloguer de l’IMPSOL al carrer d’Anselm Clavé de Sant Feliu de Llobregat consta de 40 habitatges, de quatre o cinc estances similars (dues o tres de les quals poden ser habitacions), 40 places d’aparcament, 40 trasters i dos locals.
La sostenibilitat i la innovació tipològica en els habitatges són els eixos estratègics de l’edifici. Les particularitats principals de la promoció són les següents:
• Uns habitatges d’una gran flexibilitat, qualitat i lluminositat, majoritàriament amb cinc estances versàtils (en què tres poden ser habitacions dobles) en menys de 62 m2 útils. S’eliminen les zones de pas i es connecten les diferents estances. Aquest disseny causa una sensació de més amplitud.
• Uns habitatges versàtils, inclusius i no jeràrquics, dissenyats amb perspectiva de gènere: tots els espais són similars i, a més, la cuina se situa en un espai central de l’habitatge i amb visibilitat.
• Uns balcons que aporten un caràcter propi a l’edificació i que es conceben com a estances exteriors, de manera que permeten estar i a l’aire lliure i gaudir del clima mediterrani.
• Un pati central per a la regulació tèrmica: el pati central capta la radiació solar durant l’hivern i dissipa la calor durant l’estiu, alhora que facilita la ventilació creuada de tots els pisos.
• Minimització de la despesa energètica, amb un elevat aïllament tèrmic, un sistema de producció d’aigua calenta sanitària (ACS) i calefacció mitjançant aerotèrmia, un sistema elèctric de baix consum i una alta eficiència energètica que es complementa amb una instal·lació de plaques fotovoltaiques a la coberta. Totes aquestes estratègies han permès obtenir una qualificació energètica A.
Premi RIBA Internacional a l’Excel·lència a l’edifici PISA de Cornellà
Després d’emportar-se nombrosos reconeixements, l’edifici PISA ha rebut el Premi RIBA Internacional a l’Excel·lència. Es tracta de la promoció de 85 habitatges públics a Cornellà de Llobregat dissenyada pels arquitectes Marta Peris i José Toral (Peris+Toral Arquitectes) i promoguda per l’IMPSOL.
El jurat d’aquest premi britànic destaca que aquest edifici “ha transformat l’enfocament del client en el disseny i la construcció d’habitatge social a Espanya” i que “cinc anys després de la finalització, ha fomentat un fort sentiment de veïnatge i un sentit d’orgull en la seva comunitat resident”.
Aquest guardó, juntament amb el Premi Construmat 2024 a la Sostenibilitat rebut el mes de maig passat, se suma a les mencions obtingudes.
Els 85 habitatges públics de l’edifici PISA encara poden optar a un altre dels prestigiosos premis RIBA d’enguany: la quarta edició del Premi RIBA Internacional, que s’anunciarà el novembre del 2024.