Comença l’ampliació de Fira de Barcelona: un equipament metropolità de primer ordre que es reforçarà com a pol d’atracció econòmica a escala mundial

| Tema: Equipaments

Avui s’ha col·locat la primera pedra del futur edifici de Gran Via, que es preveu que estigui acabat el tercer trimestre del 2026. El nou recinte amplia la capacitat de Fira de Barcelona per consolidar-se en l’elit mundial de les instal·lacions firals. Les instal·lacions creixeran des dels 240.000 m2 actuals fins als 300.000 m2

Aquest dilluns s’ha posat a l’Hospitalet de Llobregat la primera pedra del nou pavelló del recinte de Gran Via de Fira de Barcelona. El futur edifici ampliarà en un 25 % la superfície d’exposició, de tal manera que les instal·lacions passaran dels 240.000 m2 actuals als 300.000 m2.

A l’acte de col·locació de la primera pedra hi han participat les sis institucions que formen part de l’accionariat de Fira 2000, societat promotora del projecte –la Generalitat de Catalunya, els ajuntaments de Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), la Diputació de Barcelona i la Cambra de Comerç de Barcelona–, a més de la mateixa Fira de Barcelona.

Amb aquest nou equipament, Fira de Barcelona reforça la seva posició en l’elit mundial del sector i assoleix la dimensió necessària per competir amb els principals recintes firals europeus. Està previst que les obres d’ampliació finalitzin el tercer trimestre del 2026.

La jornada ha estat encapçalada pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, i també hi han participat Jaume Collboni, alcalde de Barcelona i president de l’AMB, la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix; el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent; l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, i els presidents de la Cambra de Comerç de Barcelona, Josep Santacreu, de Fira de Barcelona, Pau Relat, i, de Fira 2000, Josep Maria Vilarrúbia

Collboni, durant el seu discurs, ha afirmat que aquestes obres llancen un triple missatge “creiem i confiem en el futur econòmic de Barcelona, l’àrea metropolitana i el país; volem créixer econòmicament en el sector tecnològic, en la sostenibilitat i en els sectors que aporten valor afegit, que vol dir més llocs de treball, més ben pagats i més estables; i reforcem l’ambició de voler liderar l’àmbit firal al món”, i ha finalitzat “el missatge d’unitat, de consens sobre com creixem i com desenvolupem la nostra economia serà fonamental per garantir el benestar de les futures generacions”.

El futur pavelló donarà resposta a les línies estratègiques de l’AMB, administració pública que forma part de l’accionariat de Fira de Barcelona:

  • Pol d’atracció econòmica de primer nivell.
  • Pas endavant en la internacionalització de la metròpolis de Barcelona com a marca turística en el sector de les fires.
  • Impuls a la ciutat policèntrica que projecta el Pla director urbanístic metropolità.
  • Transformació i millora de l’espai públic existent adaptant-lo als nous usos del segle XXI.
  • Construcció amb criteris de sostenibilitat que redueixen la petjada ecològica i la contaminació

 

Hall Zero: 323 milions d’euros d’inversió

El futur pavelló, denominat Hall Zero, sumarà 60.000 m2 a l’actual recinte amb dues plantes de superfície expositiva. A més, s’hi afegeix una torre annexa per a oficines i serveis que també construirà Fira 2000. Aquesta torre acollirà majoritàriament oficines propietat de la Generalitat de Catalunya i espais per donar suport a les activitats econòmiques derivades de l’activitat firal. El nou espai es comunicarà amb el recinte actual mitjançant un pas elevat que donarà continuïtat a la passarel·la que connecta tots els pavellons del recinte de Gran Via.

L’edifici s’organitzarà en tres parts. La primera serà la zona del vestíbul i d’accés a les àrees expositives i els espais d’atenció al client, amb un centre de congressos i zones amb sales de reunions vinculades a l’ús firal. També formarà part d’aquesta zona l’esmentada torre d’oficines d’ús administratiu.

La segona zona serà la del pavelló expositiu, i a la part posterior de la parcel·la es preveu el tercer bloc de l’edifici, que inclourà un moll de càrrega soterrat amb ús per a aparcament de vehicles firals i emmagatzematge.

Al marge de l’increment de la superfície expositiva, les futures instal·lacions també destaquen per la seva funcionalitat, solucions tecnològiques i la construcció sobre la base de criteris de sostenibilitat.

La inversió econòmica és de 323 milions d’euros.

On
Marker
Fira de Barcelona (Gran Via) L'Hospitalet de Llobregat