Antonio Balmón anuncia dos grans acords transversals sobre polítiques d'habitatge i mobilitat en aquest mandat

| Tema: Acció de govern

El vicepresident executiu de l’AMB ho ha explicat en el marc de la conferència “La metròpolis de les respostes”
Balmón es reafirma en la col·laboració publicoprivada per afrontar i solucionar els principals reptes metropolitans, com la gestió de l’aigua i l’habitatge, i per promoure un sistema integral de seguretat
Balmón estén la mà al govern de Catalunya per col·laborar i treballar plegats en polítiques públiques com les ZBE, la mobilitat sostenible o el Programa integral de barris

Antonio Balmón,vicepresident executiu de l’AMB, aposta per dos grans compromisos per seguir avançant i consolidant les polítiques metropolitanes: les polítiques d’habitatge i la mobilitat sostenible. L’anunci s’ha produït en el marc de la conferència “La metròpolis de les respostes”, dins  del cicle de diàlegs “Fer metròpoli”, organitzat per RethinkBCN, òrgan de la Societat Barcelonina d’Estudis Econòmics i Socials (SBEES) de Foment del Treball.

“Cal accelerar les polítiques d’habitatge en quatre eixos: construcció de més habitatge públic assequible, reutilització del parc existent, rehabilitació i línies de subvencions i ajudes”, ha afirmat el vicepresident executiu. “Per avançar en aquest sentit, necessitem un acord transversal entre administracions públiques, promotors, entitats i societat civil”. 

En relació amb el compromís de la mobilitat, Balmón explica que es requereix un espai de diàleg, consens i debat per incorporar el sector privat en aquesta gestió. També ha deixat clar que l’AMB no està en contra del cotxe privat, i que la intenció és reordenar les diferents mobilitats existents sempre amb diàleg i consens amb els actors implicats. 

La ponència del vicepresident executiu ha girat entorn dels reptes de futur que afronta l’AMB per a aquest mandat, centrats en cinc grans eixos: seguretat i convivència, equitat i cohesió social, mobilitat sostenible, protecció del medi ambient i planificació del territori. A més, Balmón ha remarcat la necessitat d’establir consensos, lleialtats, diàlegs i debats que permetin avançar amb fermesa, concretar respostes i anticipar-se als problemes com el canvi climàtic, la sequera, la qualitat de l’aire o les desigualtats socials. 

El títol de la ponència posa el focus en el recorregut de l’Administració metropolitana des de la seva creació, el 2011, amb diferents polítiques públiques que han donat resposta a problemes i reptes de l’última dècada. Balmón ha posat l’exemple de les ZBE, en què l’AMB ha sigut artífex per lluitar contra la contaminació i millorar la qualitat de l’aire. “La reutilització de l’aigua també és un altre cas tangible de resposta davant la sequera: actualment el 25 % de l’aigua és regenerada”. 

“Tenim una metròpolis forta, sòlida i amb una perspectiva de futur increïble. La nostra societat es troba en transformació constant i la nostra missió és consolidar aquestes fortaleses i preservar-ne les bases”. En aquest sentit, el vicepresident reivindica l’espai central de l’AMB, forjat a partir d’un govern de consens amb diferents forces polítiques, que defuig de populismes, polaritzacions, incerteses i dubtes.  

Balmón ha fet una crida a potenciar la col·laboració interadministrativa i ha estès la mà a la Generalitat de Catalunya per treballar plegats en polítiques de qualitat de l’aire, desigualtats o cohesió social.

 

Sistema metropolità integral de seguretat: primers passos

Balmón ha explicat que el sistema metropolità integral de seguretat ja ha començat a caminar amb l’aprovació d’una comissió d’estudi en el consell metropolità del mes passat per implementar la creació del servei i sondejar el mercat per constituir una societat mixta, en què l’AMB incorpori un soci privat que tingui l’expertesa de desplegar la tecnologia i el servei. 

“Sistema integral de seguretat no vol dir crear un cos de policia, sinó aprofitar la capacitat tecnològica i digital que permeti a la ciutadania activar qualsevol tipus de perill des dels dispositius mòbils”, ha afirmat. 

En el marc de la seguretat i la convivència, Balmón ha carregat contra qui vincula la delinqüència a la immigració. “Això només provoca una degradació de la convivència: hem d’actuar contra els delinqüents, vinguin d’on vinguin”. 
 

Enllaços relacionats