El BEI i l'Àrea Metropolitana de Barcelona signen un acord per millorar l'eficiència energètica i l'accessibilitat de 10.000 habitatges

| Tema: Habitatge

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) tindrà el suport del Banc Europeu d'Inversions (BEI) per rehabilitar el parc metropolità d'edificis i habitatges i fer-lo més eficient energèticament i més accessible. Per a això, el banc de la UE facilitarà un finançament de 50 milions d'euros a l'AMB que permetrà fer una inversió de 100 milions d'euros, amb els quals serà possible rehabilitar uns 10.000 habitatges situats en zones vulnerables. Es calcula que aquesta actuació beneficiarà entre 25.000 i 30.000 persones.

L'acord ha estat signat avui a Barcelona per la vicepresidenta del BEI, Emma Navarro, i el vicepresident executiu de l'AMB, Antonio Balmón.

Aquest acord permetrà que l'AMB, conjuntament amb els municipis metropolitans i el Consorci Metropolità de l'Habitatge (CMH), generi línies de finançament ajustades a les diferents realitats socioeconòmiques que contribueixin, de manera efectiva, a dur a terme les actuacions de rehabilitació.

L'AMB, els ajuntaments metropolitans i el CMH, amb l'acord de les diverses comunitats de propietaris, seran els que impulsaran, desenvoluparan i gestionaran aquestes actuacions.

A l'acte de signatura, la vicepresidenta del BEI, Emma Navarro, ha destacat "l'impacte positiu d'aquest acord en la vida de molts ciutadans, que podran accedir a un finançament en condicions molt avantatjoses per condicionar els seus habitatges i millorar, d'aquesta manera, la qualitat de vida. Estem molt satisfets de donar suport a un projecte que promou la cohesió social i que contribueix, al mateix temps, a l'acció pel clima. És, en definitiva, un gran exemple d'una de les grans prioritats de BEI a Espanya: donar suport a la regeneració urbana fomentant un ús eficient de l'energia i reduint les emissions contaminants".

El vicepresident executiu de l'AMB, Antonio Balmón, ha afirmat que "l'AMB i els municipis metropolitans han fet un gran esforç per millorar l'espai públic i els equipaments, que són equiparables a qualsevol gran ciutat europea. No obstant això, cal tenir en compte que més de la meitat del parc d'edificis de l'AMB té més de 50 anys d'antiguitat i que el 75% dels edificis no tenen resolta l'accessibilitat. Per això, l'AMB planteja liderar un projecte innovador que té per objectiu facilitar que els edificis i habitatges es rehabilitin per incrementar el confort i l'habitabilitat, que redundi en un habitatge amb més qualitat de vida. Per a això, posarem en marxa instruments per finançar i gestionar aquestes actuacions que tindran en compte la situació socioeconòmica dels propietaris. En definitiva, volem millorar i pensar la ciutat també des de l'habitatge".

El BEI finança aquest projecte sota la iniciativa Finançament Intel·ligent per a Edificis Intel·ligents (Smart Finance for Smart Buildings) que promou, al costat de la Comissió Europea, l'objectiu de facilitar el finançament necessari per donar suport a les inversions destinades a millorar l'eficiència energètica dels edificis. Un cop executat, aquest projecte permetrà estalviar més de 20.500 MWh d'energia a l'any. A més, tindrà un impacte positiu en l'ocupació, ja que contribuirà a crear més de 1.000 llocs de treball al llarg de la fase d'implementació, fins l'any 2024.

El BEI i l'acció contra el canvi climàtic

El Banc de la UE és la institució multilateral que més finançament facilita a tot el món per lluitar contra el canvi climàtic. A aquesta prioritat el BEI va dedicar l'any passat més del 29% de la seva activitat total.

El BEI és el banc de la Unió Europea, els accionistes del qual són els estats membres. Facilita finançament a llarg termini a projectes d'inversió viables per tal de contribuir a la consecució dels objectius de la política de la UE.

Documents relacionats
Enllaços relacionats
On
Marker
Seu de l'AMB