Violència contra les dones a El Salvador

| Tema: Cooperació internacional

L'AMB forma part del projecte de ciutats segures i lliures de violència a San Salvador

Grup de dones reunit

L'AMB té un conveni firmat amb COAMSS/OPAMSS, el Consell d'Alcaldes i l'Oficina de Planificació de l'Àrea Metropolitana de San Salvador per tal de treballar conjuntament en un projecte de ciutats segures i lliures de violència, especialment contra les dones i la joventut

L'àrea metropolitana de San Salvador registra nivells de violència, criminalitat i inseguretat ciutadana molt elevats que afecten directament la garantia del dret a una vida lliure de violència i a estar en una ciutat segura.

Diferents estudis i observatoris confirmen aquest problema amb dades realment alarmants: es van produir 47.000 homicidis entre el 2000 i el 2014 a San Salvador, considerada la tercera conurbació més perillosa del món. Les enquestes realitzades a ciutadans també denoten aquesta inseguretat, de tal manera que el 90% de la gent afirma que se sent desprotegida en els espais públics i el 62% dels habitants urbans consideren com a probable convertir-se en víctimes d'atracaments, robatoris o agressions físiques. Actualment, a l'àrea metropolitana de San Salvador, la ciutadania percep els espais públics com a territoris d'exposició i vulnerabilitat.

En aquest context, la violència masclista és un problema rellevant en aquest territori. Durant el 2016, a El Salvador es van registrar 524 feminicidis (dones assassinades pel fet de ser dones) mentre que durant el primer semestre del 2017 s'han produït 724 agressions sexuals.

Els carrers, els parcs, les places i els mercats estan concebuts amb paràmetres patriarcals que no tenen en compte els interessos i necessitats de les dones per tal de poder gaudir dels drets humans, especialment d'una vida lliure de violència. 

Precisament, en aquest projecte es preveu l'espai públic com un territori de relació, de cohesió i d'apoderament on el dinamisme socioeconòmic i cultural afavoreix la construcció de ciutats democràtiques i més justes.

Aquesta iniciativa conjunta té una doble estratègia: en primer lloc, enfortir les capacitats institucionals COAMSS/OPAMSS en la planificació i gestió d'espais públics segurs, democràtics, inclusius i sostenibles, i, d'altra banda, la intervenció pràctica de dos espais públics on s'incorpora una metodologia participativa en què la població s'involucra en diferents activitats de dinamització.

El passat 30 de novembre es va presentar la proposta final del procés participatiu i l'acte de col·locació de la primera pedra al Parc de Zacamil (Mejicanos), on es portarà a terme una de les dues proves pilot que estan previstes dins la fase d'intervenció pràctica. 

Documents relacionats
On
Marker
San Salvador