El Pla de barris a alcaldes.eu

| Tema: Cohesió social

Esmorzar informatiu sobre aquests ajuts contra la vulnerabilitat social

"Les polítiques socials efectives són de resistència, i no pas de curt recorregut". Així ha caracteritzat Ramon Torra, gerent de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, la naturalesa del Pla metropolità de barris. En tant que aquesta setmana s'han conegut els municipis i projectes destinataris dels gairebé 10 milions d'euros concedits en ajuts a la vulnerabilitat social, l'entitat ha participat aquest matí en un esmorzar informatiu organitzat per alcaldes.eu al Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Acompanyant Torra hi havia Xavier Delgado, representant la Direcció General de Serveis Socials de la Generalitat de Catalunya, Ferran Busquets, director d'Arrels Fundació i, també, Ricard Gomà, director de l'Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans (IERMB), entitat responsable dels estudis que han impulsat el Pla.

S'ha explicat la importància de mantenir de manera sostinguda i estructural els programes d'intervenció pública que volen lluitar contra les desigualtats. Dels 270 barris existents a l'AMB, el 10 % amb més mancances i necessitats socials es concentra en dos eixos: el del Besòs i el del Llobregat. És on més problemàtiques de vulnerabilitat social es poden trobar. També s'ha afirmat que, a diferència d'altres crisis anteriors, actualment hi ha recursos disponibles i una política expansiva de despesa i escut social, que ha propiciat iniciatives com la present. El Pla podria ser una referència per a altres àrees metropolitanes de tot arreu, si té èxit.

Vulnerabilitats més preocupants

Al llarg del col·loqui, els participants han debatut sobre el concepte de vulnerabilitat i les diverses situacions que pot englobar: persones sense llar o amb discapacitat, o que viuen en solitud no desitjada. "En tot cas, ens preocupen moltíssim les persones vulnerables que no es veuen a si mateixes com a tals", ha dit Ferran Busquets. En general, "són persones que no són conscients de la seva situació i que acaben resignant-se a conviure-hi, i poden acabar fent-se invisibles", ha continuat.

Igualment, Xavier Delgado ha explicat que "el concepte de vulnerabilitat s'ha fet servir com a eufemisme de pobresa, però en realitat és molt més que pobresa". I que la "pitjor situació imaginable" és la de es persones que hereten la vulnerabilitat dels seus pares i no són capaces de veure altres alternatives de vida que no siguin les de percebre la renda garantida.

El Pla de barris de l'AMB es presenta com una iniciativa que combat aquestes situacions d'exclusió de manera molt precisa, ha explicat Torra, fent dels barris la unitat bàsica d'intervenció, atès que, sovint, la col·laboració entre administracions locals és molt complexa. "Al país hi ha 108 carteres de serveis funcionant gairebé de manera independent, perquè manca una eina de valoració comuna. I això porta a diagnosis i prescripcions diverses" de municipi a municipi, ha explicat Delgado.

Alcaldes.eu

Alcaldes.eu és una plataforma transmèdia dedicada a oferir entrevistes i perfils a gestors municipals; un aparador informatiu que permet compartir experiències i idees entre alcaldes i estar en contacte amb les inquietuds i necessitats del ciutadà. El lector hi té una participació activa, ja que pot opinar, enviar les seves cartes i proposar idees que sumin, sempre en positiu, per construir municipis i escenaris polítics d'acord amb les necessitats de la ciutadania.

Enllaços relacionats
On
Marker
Col·legi de Periodistes de Catalunya Rambla de Catalunya, 10, 08007, Barcelona